Themapagina: Tanden en kiezen
Een volwassen mens heeft 32 tanden en kiezen in zijn blijvende gebit en 20 in het melkgebit. In de loop van de maanden zullen er steeds meer tanden en kiezen zichtbaar worden. Als laatste zijn de verstandskiezen aan de beurt, maar die komen niet bij iedereen door. Als je deze niet meetelt, blijven er nog 28 over met als belangrijkste taak: het verwerken van voedsel! In je mond bevindt zich de eerste fase van de spijtvertering. Hoe beter je kunt kauwen, hoe beter de spijsvertering begint. Je snapt dat een goed stel tanden en kiezen, dus best belangrijk is. Oh ja, en bij het praten spelen tanden en kiezen natuurlijk ook een rol en laten we ook niet het cosmetische belang vergeten.
De zesde week
In de zesde week van de zwangerschap begint het melkgebit zich al te ontwikkelen. In de kaak van het ongeboren kind begint nu al de vorming van de tand bij het glazuur van de snijtand. Deze zal steeds verder worden opgebouwd richting de wortel. Na de geboorte zijn alle melktanden en kiezen (en zelfs een gedeelte van het blijvende gebit) aanwezig. Verstopt onder het tandvlees en kaakbot, maar toch… Tussen de vijf en acht maanden kun je zo’n beetje het eerste tandje verwachten.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, want heel soms wordt er een kindje geboren waarbij je al één of twee tandjes kunt zien, maar dat zijn uitzonderingen. Meestal komen de tanden en kiezen in een vaste volgorde door. Vaak begint het met de snijtanden, gevolgd door kiezen en hoektanden. Wees niet ongerust als bij jullie kind de tanden in een andere volgorde doorkomen. Dat maakt niet zoveel uit en rond zijn derde verjaardag zouden zo’n beetje al zijn tanden en kiezen van zijn melkgebit er moeten zijn.
Pijnlijk
De tanden en kiezen moeten zich een weg banen door het tandvlees. Je snapt dat dit best wat pijn kan geven. Pijn en kwijl.
Wisselen
De meeste kinderen wisselen hun melktanden naar het blijvende gebit vanaf een jaar of zes. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling van het blijvend gebit.De blijvende tand of kies lost als het ware de wortels van de melktand of -kies op. Hierdoor raakt de melktand of -kies los en valt uit. De blijvende tand of kies komt ervoor in de plaats.
Blijvende tanden en kiezen hebben bij doorbraak al hun definitieve vorm en formaat en breken vaak scheef in de kaak door. Ze lijken relatief groot omdat de groeispurt nog niet begonnen is.
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com