Site pictogram Oudersenzo

Wat betekent de diagnose “Syndroom van Asperger”?

Het syndroom van Asperger, ook wel aspergersyndroom of stoornis van Asperger genoemd, is een ontwikkelingsstoornis. Het syndroom is vernoemd naar de Weense kinderarts dr. Hans Asperger. Het valt onder de autismespectrumstoornissen (ASS), waarbij Asperger een milde vorm is van autisme. Anders dan bij de klassieke autistische stoornis is er geen sprake van vertraging in de ontwikkeling van de taalvaardigheid op lage leeftijd. Er is een normale tot hoge intelligentie en een gemiddelde neiging tot het maken van contact.

Geen afzonderlijk entiteit

In de in 2013 uitgebrachte versie van het diagnostisch classificatiesysteem DSM, DSM-5, is het syndroom van Asperger als aparte diagnose verdwenen. Het wordt nu samen met klassiek autisme, atypisch autisme, MCDD, PDD-NOS, het syndroom van Rett en desintegratiestoornis van de kinderleeftijd als één categorie benoemd: autismespectrumstoornis. Het aspergersyndroom wordt gezien als een milde vorm daarvan. Dit wil niet zeggen dat de term aspergersyndroom niet meer kan worden gebruikt, maar men vindt dat er onvoldoende aanwijzingen zijn om het nog langer als afzonderlijke entiteit binnen het autismespectrum te beschouwen.

Kenmerken

Natuurlijk is ieder kind anders en vertoont ieder kind zijn eigen symptomen. Er is niet een handige checklist die je kunt afvinken of jouw kindje aan het profiel voldoet. Het is vaak niet zo zwart/wit. Toch zijn er wel een paar eigenschappen die kenmerkend kunnen zijn voor het Syndroom van Asperger. Onder mensen met het syndroom zouden veel beelddenkers zijn.

Veel praten

Kenmerkend voor het Syndroom van Asperger is bijvoorbeeld dat ze prima kunnen praten, maar moeite hebben om de taal echt te begrijpen en zich in te leven in wat anderen denken en voelen. Hierdoor kunnen mensen met Asperger de neiging hebben om veel te praten, maar hebben bijvoorbeeld ook vaak een grote fantasie. Er zijn trouwens meer jongens dan meisjes met het syndroom van Asperger. Vaak wordt de diagnose al in de kindertijd gesteld. In een enkel geval wordt de diagnose pas later gesteld.

Moeizame communicatie

Moeizaam sociaal contact en minder goed in communicatie. Gesprekken kunnen eenzijdig zijn omdat iemand het niet door heeft dat de gesprekspartner geen interesse (meer) heeft. Mensen met Asperger vinden het lastig om sarcasme en humor te begrijpen en begrijpen doorgaans alleen letterlijke taal.
Weinig oogcontact en gezichtsuitdrukkingen. Ze vinden het lastig gevoelens van anderen te zien waardoor ze ongepast kunnen reageren op de gevoelens van anderen.

Houterige beweging

Kinderen met Asperger bewegen zich vaak wat houterig, hun motoriek ontwikkelt zich wat traag. Dit uit zich niet alleen in een gebrekkige sportieve prestatie, maar bijvoorbeeld ook in moeite met schrijven. Kinderen met Asperger hebben ook wel de neiging om lang naar iemand te staren of juist oogcontact volledig te vermijden.

Moeite met vriendschap

Kinderen met het syndroom van Asperger hebben behoefte aan vriendschap, maar hebben moeite om vriendschappen aan te gaan omdat ze vaak niet begrepen worden door anderen.

Specifieke interesses

Ze hebben vaak eenzijdige interesses en kunnen vaak gefocust zijn op 1 of 2 specifieke onderwerpen, waar ze heel veel vanaf weten, tegen het obsessieve af. Ze kunnen daar erg veel over praten.

Hoe kun je ze zo goed mogelijk begeleiden?

Deze kinderen hebben veel behoefte aan structuur en duidelijkheid. Ze houden van vaste gewoontes en routine. Door kinderen dit te geven, geef je ze houvast wat vertrouwd voor ze zal zijn. Kleine veranderingen kunnen al grote paniek veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je zoveel mogelijk veranderingen vooraf aankondigt.

Vaak hebben kinderen met het syndroom van Asperger concentratieproblemen. De vele interne prikkels zorgen ervoor dat ze zich moeilijk kunnen concentreren. In de klas kan dit lastig zijn. Een plek alleen in de klas kan hier een beetje bij helpen.

Genezing

Het syndroom van Asperger is niet te genezen. Wel zijn er trainingen op gebied van sociale vaardigheid of cognitieve gedragstherapie waar ze van kunnen leren zo goed mogelijk te functioneren in de maatschappij. Op deze manier leren ze zo goed mogelijk met hun stoornis om te gaan.

Meer informatie

Wat zijn eigenlijk beelddenkers? Hoe kun je ze herkennen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Wikipedia.org
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten