Grote kans dat je nog nooit hebt gehoord van SvPO, oftewel School voor Persoonlijk Onderwijs. Dit is een klein netwerk van Nederlandse scholen die voortgezet onderwijs op havo- en vwo-niveau bieden. SvPO-scholen hebben kleine klassen, waardoor er voor iedere leerling voldoende aandacht is. Ook is er een vierdaagse schoolweek en hebben de leerlingen weinig huiswerk. In dit artikel lees je precies of een SvPO-school iets voor jouw kind is en wat de voordelen van dergelijk onderwijs zijn.
Wat is de filosofie van SvPO-scholen?
SvPO-scholen richten zich op onderwijs in kleine klassen. Een SvPO-school telt nooit meer dan 80 leerlingen en de klassen zijn maximaal zestien leerlingen groot. Hierdoor heerst er een prettige sfeer op deze scholen en kent iedereen elkaar. Ook biedt de SvPO school lesstof op hoger niveau aan. Leerlingen krijgen alle ruimte om te groeien door deze manier van lesgeven. Veel vmbo’ers halen daardoor toch hun havodiploma en havisten stromen op hun beurt niet zelden door naar het vwo. Vwo’ers doen het op deze scholen beter dan op welke andere school dan ook: vaak halen ze een dubbel examenprofiel en mogen ze alvast universitaire vakken volgen.
Door het goede onderwijs blijven leerlingen vrijwel nooit zitten en is een SvPO-school dus een snelle route naar een diploma.
Wat biedt SvPO nog meer?
SvPO-scholen onderscheiden zich ook door de 7 tot 9 taalreizen die de leerlingen in hun schoolcarrière maken. Door deze leerzame reizen krijgen de leerlingen onderling een betere band én leren ze in de praktijk Duits, Frans, Engels en Spaans. Ook maken de leerlingen kennis met de kunst, cultuur en omgeving van het land in kwestie. Je kunt je voorstellen dat dit erg goed is voor de algehele ontwikkeling van je kind.
Hoe is de hiërarchie?
SvPO-scholen zijn niet streng, maar er wordt wel hard gewerkt om al het mogelijke uit iedere leerling te halen. De docenten hebben geen lerarenkamer, maar bevinden zich in de pauzes gewoon tussen de leerlingen. Bijvoorbeeld in de aula of op het schoolplein. Daar zijn ze ook op dit soort momenten een aanspreekpunt voor de leerlingen. Ook kunnen ze op deze manier goed in de gaten houden hoe alles verloopt. Meestal is dat echter geen probleem op dit soort scholen: de leerlingen hebben onderling een goede band doordat iedereen elkaar kent én door de vele taalreizen die samen worden gemaakt.
Is SvPO onderwijs betaalbaar?
Als je je inleest, kun je makkelijk de indruk krijgen dat dit soort onderwijs onbetaalbaar moet zijn. Al die reizen, de persoonlijke aandacht en de kleine klassen: dat moet, net als privéonderwijs, een flinke duit kosten. Toch is dat niet het geval: het schoolgeld voor SvPO-scholen bedraagt 450 euro per jaar. Ook betaal je een bijdrage van 20 euro per dag voor schoolreizen. SvPO onderwijs is dus voor de meeste mensen prima betaalbaar.
Past het bij mijn kind?
Misschien vraag je je af of SvPO onderwijs bij jouw kind past. Een SvPO-school is uitstekend geschikt voor jouw kind als hij of zij moeite heeft zich te concentreren in een grotere klas. Kleine klassen hebben daarnaast als voordeel dat jouw kind extra aandacht kan krijgen op gebieden waarop dit nodig is. Heeft je kind meer ondersteuning nodig in bepaalde bètavakken, of juist op taalgebied? Door het kleinschalige onderwijs kan een dit type onderwijs dit bieden. Ook kinderen die snel overprikkeld zijn hebben baat bij de 4-daagse schoolweek, kleine klassen en individuele aandacht.
Daarnaast wil je als ouder natuurlijk dat er op school alles uit je kind wordt gehaald dat in hem of haar zit. SvPO-scholen zetten hoog in op dit gebied en zullen ervoor zorgen dat je zoon of dochter gestimuleerd wordt en onderwijs van hoge kwaliteit krijgt voorgeschoteld. Omdat het onderwijs zo goed is, hebben kinderen op deze school ook weinig huiswerk. Het meeste werk wordt immers op school gedaan, waar de docenten de leerlingen optimaal kunnen ondersteunen.
Wil je meer weten over SvPO-scholen? Kijk dan eens op de SvPO facebookpagina of bezoek de SvPO website!
Meer informatie
Studeren: Mijn puber weigert te leren!
Voorbereiding op de brugklas
De middelbare school. Wat is er anders?
Begeleiding van je kind bij zijn studiekeuze
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door SVPO.nl