Supervoedsel, waarom zou je hiervoor kiezen?
Als je aan de slag gaat met gezonde voeding, dan is het belangrijk te weten welke voedingsmiddelen iedere dag op het menu horen te staan. Bijvoorbeeld: twee stuks fruit (waarvan één citrusvrucht), minimaal 200 gram groente (maar liever meer), een product met koolhydraten (aardappel, volkorenpasta, zilvervliesrijst), onverzadigd vet en iets van vlees, vis, kip of peulvruchten. Binnen de keuze van groente kun je echter kiezen voor supervoedsel. Deze producten bevatten nog meer gezonde stoffen dan andere groenten.
Wat is supervoedsel?
Supervoedsel of superfoods zijn producten met een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten. Zij hebben een positief effect op je gezondheid. Het gaat hier natuurlijk niet om een magisch product dat o-ver-al goed voor is. Deze supervoedselproducten bevatten echter wel belangrijke vitamine en mineralen en passen dus prima (afwisselend) in een gezond eetpatroon.
Veel van deze producten bevatten een verscheidenheid van ziekte bestrijdende voedingsstoffen. Daarbij zijn ze vrij verkrijgbaar en ook nog eens ontzettend smakelijk. Het is echter belangrijk dat je zo afwisselend mogelijk eet. Alleen maar eten van deze “superfood” is ook niet de juiste manier. Je lichaam heeft net zo goed ook andere producten nodig.
Aardbeien
Bevat vitamine C en ellaginezuur
Avocado
Bevat vitamine B1, B6, E, kalium en magnesium.
Bieten
Bevat foliumzuur.
Blauwe bessen
Bevat antioxidanten, flavonoïden en vitamine C, E, kalium, calcium, magnesium, ijzer, zink en foliumzuur.
Broccoli
Bevat vitamine C, A, E, calcium en foliumzuur.
Champignons
Bevat vitamine B, selenium, kalium en vitamine D.
Cranberry’s
Het sap voorkomt dat bacteriën zich aan de wand van de blaas vastzetten.
Grapefruit
Bevat vitamine C, foliumzuur en bioflavonoïden.
Kokosnoot
Bevat selenium.
Limoen
Bevat vitamine C, foliumzuur en inositol.
Maïs
Bevat voedingsvezels, kalium en luteïne.
Oesters
Bevat zink.
Pruimen
Bevat ijzer, vezels, kalium en vitamine A.
Rode uien
Bevat foliumzuur, vitamine B6, kalium en flavonoïden.
Tomaten
Bevat vitamine C en flavonoïden.
Wortelen
Bevat carotenoïden.
Zoete aardappel
Bevat vitamine A.
Zwarte bessen
Bevat vitamine C, K en flavonoïden.
Meer informatie
Een verzadigde maaltijd, hoe ziet die eruit?
Omgaan met het frisse start-effect (houd een voedingsapp bij!)
Met deze 3 tips behaal je makkelijker je gezondheidsdoel!
Gezonde voeding, waar kun je het beste voor kiezen?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com