Ben je veertig weken zwanger en ondertussen het wachten zat? Dan zijn er manieren om de bevalling een beetje uit te lokken. Als eerste kan er gekozen worden voor strippen. Maar wat is strippen nu precies en waarom zou je dat eigenlijk doen? Zijn er gevaren aan verbonden en geeft het garantie dat de bevalling nu echt gaat beginnen?
Wat is strippen nu precies?
Een zwangerschap mag zonder problemen 42 weken duren. Natuurlijk sta je goed onder controle, maar dit wordt als gewoon gezien. Duurt het langer, dan zal de bevalling in gang gezet moeten worden in het ziekenhuis. Niet meer thuis kunnen bevallen of met je eigen verloskundige, dus. En eigenlijk ben je het wachten ook gewoon zat: kom nu maar gewoon! Een verloskundige kan je helpen door je te strippen. Hierbij zal zij de vliezen proberen los te woelen. Dit doet zij door eerst bij een inwendig onderzoek te controleren of de baarmoedermond al zacht is en of er al ontsluiting is. Als er ontsluiting is, is het voor haar mogelijk om bij de vliezen te komen en kan ze dus overgaan tot strippen, door met een vinger de vliezen los te woelen van de baarmoedermond. Is er geen ontsluiting dan zal er volstaan worden met het masseren van de baarmoedermond. Door het strippen worden er hormonen aangemaakt die het rijpen van de baarmoedermond bevorderen en ook helpen bij het op gang komen van de bevalling.
Waarom strippen?
Meestal is strippen niets anders dan de natuur een handje helpen. En waarom je dat zou doen? Eigenlijk om geen enkele andere reden dan dat je gewoon eindelijk het kindje in je armen wilt houden. Je wilt natuurlijk bevallen, zonder poespas en hulpmiddelen. Strippen is dan zeker een natuurlijke uitkomst of kan het in ieder geval zijn!
Is strippen veilig?
Uit onderzoeken, o.a. van het LUMC en het AMC, is gebleken dat strippen veilig is en niet meer risico geeft op complicaties. Tevens bleek het wel degelijk bij een groot percentage te werken. Het risico op een zwangerschap langer dan 42 weken zou afnemen met 43 % en de kans op een spontane bevalling nam toe met 25 %.
Wanneer kan het?
Je kunt voor strippen kiezen als je langer dan 41 weken zwanger bent, bij je eerste kindje. Bij een tweede of volgende kind kan het al vanaf 40 weken. Eerder laten strippen heeft geen zin, is uit onderzoek gebleken. En daarmee zadel je jezelf dan dus onnodig op met de nadelen van strippen. Dit zijn immers de harde buiken of voorweeën. Maar je kan ook wat bloedverlies hebben doordat je baarmoedermond beter doorbloed is en dus sneller zal bloeden bij contact. Natuurlijk mag je nooit extreem bloed verliezen. Overleg dus bij het strippen goed met de verloskundige wanneer je aan de bel moet trekken!
Gaat nu de bevalling dan echt beginnen?
Helaas geeft strippen geen garantie dat het ook echt gaat beginnen. De slagingspercentage ligt ongeveer tussen de 40 en 50 %, wat ook weer afhangt van o.a. het hoeveelste kindje het is. Duur t het langer dan 24 uur voordat je bevalling begint, dan is het dus niet door het strippen gekomen. De eerste effecten zijn meestal binnen 6 uur merkbaar. Hierbij kan je denken aan harde buiken, echte weeën of menstruatieachtige krampen of voorweeën.
En wat als er geen bevalling begint?
Het kan behoorlijk frustrerend zijn als de bevalling dan nog niet begint. En dan? Kan je dan niets meer doen om een ziekenhuisbevalling te voorkomen? Strippen kan meerdere keren gedaan worden. Ook kan er uiteindelijk gekozen worden om de vliezen te breken. Dit kan alleen onder strikte omstandigheden. Zo mag je geen eerdere bevallingen met complicaties gehad hebben, natuurlijk moet je ontsluiting hebben (minimaal 2 cm) en zal het kindje al wel goed ingedaald moeten zijn (dus geen stuitbevalling!). Vliezen breken wordt echt pas gedaan als je bijna 42 weken zwanger bent. En soms ook alleen in overleg met de gynaecoloog. Nadeel is dat je dan wel binnen 8 uur goede weeën moet hebben, anders beland je alsnog in het ziekenhuis.
Jouw keuze!
Overigens: zowel strippen als vliezen breken is altijd jouw eigen keuze! Wil je de natuur gewoon zijn werk laten doen, dan moet je dat gewoon ook doen. Pas na 42 weken (of als er eerder complicaties zijn, natuurlijk) zal je doorverwezen worden naar het ziekenhuis omdat het kindje dan toch echt moet gaan komen en misschien ingegrepen MOET worden.
Meer informatie
Strippen, wat houdt dat in? Hoe wordt het gedaan?
Weeën, welke zijn er en hoe kun je ze herkennen?
Bevalling inleiden, hoe gaat dat?
Wat doet een verloskundige?
Wat doet een gynaecoloog en wanneer komt hij in beeld?
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com