Site pictogram Oudersenzo

Stress en ouderschap: Is ouderschap zonder stress mogelijk?

Stress en ouderschap, is dat onlosmakelijk met elkaar verbonden? Of bepalen we dit uiteindelijk volledig zelf?

De feestdagen zijn weer achter de rug. Daarmee valt bij sommige mensen ook een stukje stress van zich af. Vaak zit stress verborgen in het ‘van alles moeten’. Het ‘moet’ gezellig zijn, we ‘moeten’ uitgebreid en lekker eten, we ‘moeten’ van alles regelen en doen. We ‘moeten’… nou ja, van alles wat we onszelf opleggen en daar krijgen we stress van, maar eigenlijk moeten we helemaal niks. En dat ‘niks’ begint met het overboord gooien van verwachtingen. Het zal absoluut veel stress schelen, als je de kerstdagen gewoon wat kleiner houdt. Alleen met je gezin, of misschien met je (schoon)ouders erbij. Je lost hiermee de feestdagenstress misschien een beetje op, maar stress en ouderschap, is een veel voorkomende combinatie en uit zich in verschillende vormen.

Stress en ouderschap

Misschien kun je de stress met de feestdagen voorkomen door wat praktische maatregelen, maar jammer genoeg zijn dat vaak niet de enige stressmomenten in ons leven. Stress en ouderschap gaan behoorlijk vaak samen. Ouders kunnen bijvoorbeeld veel stress ervaren bij de opvoeding. ‘Doe ik het allemaal wel goed?’ ‘Neem ik de juiste beslissingen?’ Opvoeden is een prachtige taak, maar het kan je absoluut veel stress geven.

Alles moet geregeld worden

En wat denk je van al die ballen die je hoog moet houden? Clubjes van de kids waar ze naar toe moeten worden gebracht, je werk, het huishouden, boodschappen, eten koken, vriendjes die komen spelen, helpen met huiswerk, je sociale leven en het liefst ook nog even tussendoor sporten. En als je denkt dat je alles hebt geregeld, wordt er ineens iemand ziek… Daar gaat je planning.

Perfectie bestaat niet

Perfectie bestaat niet, zeker niet in combinatie met ouderschap. Het zit verscholen in de liefdevolle acceptatie van de imperfectie. Leg de lat niet te hoog voor je zelf, je mag soms best een steekje laten vallen. Het hoeft allemaal niet perfect geregeld te zijn, een beetje minder is vaak ook goed genoeg.

Traktatiestress

Neem bijvoorbeeld die traktaties voor op school. De moeder van Jaapje had prachtige Pokémons geknutseld, ze konden zelfs met hun vleugels wapperen en nu wil jouw kindje dat ook! Maar misschien heeft Jaapjes moeder wel veel meer tijd dan jij, of misschien is zij wel de knutselkampioen van het land. Wie zal het zeggen. Of misschien heeft ze het haar buurmeisje wel gevraagd. Als jij twee linkerknutselhanden hebt, zoals ik, moet je het jezelf echt niet aan willen doen om ook zoiets in elkaar te knutselen. Dat geeft alleen maar onnodige stress. Kies gewoon iets dat wel bij je past. Koop het desnoods kant-en-klaar. Jouw kindje heeft echt veel meer aan een vrolijke moeder met een simpele traktatie, dan een snauwende moeder die haar energie heeft gegeven aan een of andere hightech traktatie.

Gelijke verdeling

Een gelijke verdeling van de taken tussen jou en je partner, kan een hoop stress voorkomen. Aan de ene kant hoef je minder te doen omdat je partner ook verantwoordelijk is voor een paar taken en je hoeft je ook minder te irriteren ‘omdat je overal alleen voor opdraait’. Misschien doet je partner het een beetje anders dan jij. Maar anders is gewoon anders en niet per definitie beter of slechter.

Lat ligt te hoog

Uit onderzoek (tijdschrift J/M) is gebleken dat ouders de lat voor zichzelf veel te hoog leggen. Waar drie jaar geleden nog maar 58% van de ouders zich weleens zorgen maakte over het gedrag en de ontwikkeling van hun kind, is dat gestegen naar 73%. Verder heeft 60% het gevoel dat je het als ouder eigenlijk nooit goed kunt doen.
Wat jammer dat we onszelf zo negatief neerzetten, terwijl we het eigenlijk met z’n allen best goed doen. Natuurlijk maken we wel eens fouten, maar dat maakt ons alleen maar menselijk. Er is ook niks mis mee om tegen je kind te zeggen dat je een fout hebt gemaakt. Of je excuus aan te bieden omdat je zo onredelijk boos bent geworden, doordat je eigenlijk heel moe bent, maar dat dit niks met hem te maken heeft.

Recht op teleurstellingen

Er is niks mis mee dat je kind wel eens teleurgesteld wordt. Je kunt ze nou eenmaal niet voor alles behoeden. Hoe graag je dat ook wil. Je kind heeft recht op zijn teleurstellingen, hij zal ervan groeien en hiermee leren omgaan. Je kunt het maar beter op jonge leeftijd al leren, want hij gaat in de loop van zijn leven nog veel meer teleurstellingen ervaren. Wees in ieder geval eerlijk tegen je kindje. Leg hem uit waarom iets niet kan. Dat is beter dan de rek uit jezelf halen om het onmogelijke te willen bereiken.

Hormonale stress

Als laatste wil ik nog even aandacht geven aan de hormonale stress. Eigenlijk verdient dit kopje een hoofdstuk op zich. Hormonen hebben namelijk een grote invloed op onze stemming. Denk aan de stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap, puberteit, menstruatiecyclus of overgang. Als je last hebt van hormonale stress kun je extreem emotioneel reageren, zowel positief als negatief. Voor je omgeving best lastig hiermee om te gaan omdat ze niet goed weten waar ze aan toe zijn.

Praktische tips

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom geven we nog een paar praktische tips om stress te voorkomen:

01) Stel je zelf haalbare doelen.
02) Neem vaker een break, al is het maar 5 minuten.
03) Eet zo gezond mogelijk.
04) Drink maximaal 4 koppen koffie per dag.
05) Maak eens wat vaker een wandeling.
06) Een half uur beweging per dag is een goede basis voor een goede gezondheid.
07) Zorg vol voldoende rust (slaap).
08) Stel prioriteiten en leer ‘nee’ te zeggen. Niet iedereen hoeft je aardig te vinden.
09) Accepteer jezelf in je volledige zijn. Dus ook de dingen waarin je minder sterk bent.
10) Doe ook eens gewoon helemaal niks!

Meer informatie

Dag vakantie en hallo ochtendstress

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten