Stoelverhoger auto voor grotere kinderen: waar let je op?

Een stoelverhoger of zitverhoger voor in de auto is een systeem om kinderen vanaf 22 kilo en 1.35 meter veilig in de auto te kunnen vervoeren. Anders dan bij een autostoeltje vervoer je de kids met een stoelverhoger gewoon met de autogordel. Maar waar let je op als je een zitverhoger wilt kopen? We geven je enkele gouden tips waarmee je zeker de juiste stoelverhoger scoort!

Waarom een autostoelverhoger kopen?

Kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten in Nederland nog in een autostoeltje worden vervoerd om hun veiligheid te garanderen. Zijn de kinderen wat groter? Dan mag je ze vervoeren met de autogordel. Een zitverhoger of stoelverhoger zorgt ervoor dat de gordel niet over de hals loopt in plaats van over de schouder. Bij een botsing kan je kind namelijk ernstig letsel oplopen. Ook als de gordel bijvoorbeeld over de buik loopt in plaats van rond de heupen. Met een autostoelverhoger vervoer je grotere kinderen dus op een veilige manier. Zo kun je met een gerust hart de weg op!

Stoelverhoger met of zonder rugleuning kopen?

Heb je geen idee waar je moet beginnen als je je gaat oriënteren op zitverhogers? Dan is het goed om te weten dat je kunt kiezen tussen een model met of zonder rugleuning. Uit tests van de Consumentenbond blijkt dat een stoelverhoger met rugleuning veiliger is dan een exemplaar zonder rugleuning. Vooral bij een botsing van opzij is dit van belang.

Kies het liefst voor een stoelverhoger met een in hoogte verstelbare rugleuning én zijsteunen. Zo is je kindje optimaal beschermd als het tot een botsing komt.

Betekent dit dat een stoelverhoger zonder rugleuning geen veilige manier van vervoeren is? Integendeel. Je kunt je kindje echt beter in een zitverhoger zonder rugleuning vervoeren dan enkel met een autogordel. Let op: stoelverhogers zonder rugleuning mogen enkel worden gebruikt voor grotere, oudere kinderen vanaf 22 kilo en 1.25 meter. In de praktijk zijn dit vaak kinderen van 5 à 6 jaar en ouder.

lijn groen oudersenzo
Stoelverhoger auto voor grotere kinderen: waar let je op?
Afbeelding met www.besteonderdelen.nl

Hoe weet ik of zitverhoger goed past?

Zorg ervoor dat je kind met zijn of haar billen tegen de eventuele rugleuning van de zitverhoger zit. De knieën moeten dan gebogen zijn. De heupgordel hoort ook echt over de heupen van je kind te lopen, dus beslist niet over de buik! Zorg er ook voor dat het diagonale deel van de gordel over de borstkas loopt, en niet over de hals of het sleutelbeen. Bij ongelukken kan er dan namelijk ernstig letsel ontstaan. Als de stoelverhoger goed past, is je kind optimaal beschermd bij een ongeval.

Wat is de beste stoelverhoger voor oudere kinderen?

Ga je een stoelverhoger kopen voor een wat ouder kindje? Dan wil je natuurlijk zeker weten dat het exemplaar veilig is. Ga het liefst voor een stoelverhoger met een plastic basis. Deze is duurzamer en beschermt beter dan een model van polystyreenschuim. Wel is het zo dat een autostoelverhoger van polystyreenschuim doorgaans een stuk goedkoper is. Als je een klein budget hebt, kun je dus beter zo’n model kopen dan helemaal geen zitverhoger.

Kies verder altijd voor een stoelverhoger met een ECE keurmerk. Dit zitje is namelijk uitgebreid getest en goedgekeurd volgens alle geldende veiligheidsnormen en wetten. Zo ga je in elk geval met een gerust gevoel de weg op samen met je kleine spruit!

lijn groen oudersenzo
Stoelverhoger auto voor grotere kinderen: waar let je op?

Stoelverhoger voorin de auto, of enkel achterin?

In Nederland mag je kind in een zitverhoger met ECE keurmerk ook voorin de auto zitten. Een stoelverhoger voor in de auto is dus zowel voor voorin als achterin geschikt.

Wanneer is er geen stoelverhoger meer nodig?

Kinderen van 8 à 9 jaar die langer zijn dan 1.50 hoeven niet langer vervoerd te worden met een stoelverhoger. Maar tot die tijd is het echt verstandig om te kiezen voor een stoelverhoger. Zo weet je zeker dat de gordel van je kind goed zit en is hij of zij bij een ongeval goed beschermd!

Liefs Amber

Meer informatie

Tips voor een lange autorit
Waaraan voldoet een goed kinderzitje?
Autostoeltjes – Veilig vervoer voor je baby
Geen auto, wel kinderen. Ouders vertellen hoe dat is!
Goedgekeurde autostoeltjes
Op vakantie met de kleine: voorkom chaos en denk hieraan

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *