De zwangerschap; sommige vrouwen hebben negen maanden lang een prima tijd, terwijl anderen meer last hebben van zogeheten zwangerschapskwaaltjes. Per vrouw verschilt dit ontzettend. Dat het gebeurt is niet heel vreemd; wist je dat je brein blijvend verandert tijdens je zwangerschap? Logisch dus dat dat effect heeft op je lichaam. Daarom kun je tijdens je zwangerschap zeker last krijgen van bepaalde zwangerschapskwaaltjes. Een zwangerschap wordt bijvoorbeeld niet voor niets door velen een achtbaan van emoties genoemd. In dit artikel lees je meer over stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap en wat de exacte oorzaken ervan zijn.
Zwangerschap volgen: stemmingswisselingen
Stemmingswisselingen, in de volksmond ook wel moodswings genoemd, herken je gemakkelijk aan het plotseling omslaan van je humeur. Was je het ene moment hartstikke blij en ben je binnen enkele minuten niet te genieten, maar heb je geen idee waardoor? Welkom bij de stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap! Het enige stabiele van dit soort emoties en wisselingen is het feit dat je weet dat ze er kunnen zijn, niet waar ze vandaan komen. Dat kan voor jezelf en voor de mensen om je heen erg vervelend zijn. Één troost: een groot deel van de zwangere vrouwen heeft er last van. Je lichaam verandert behoorlijk tijdens een zwangerschap en maakt allerlei hormonen aan. Onder andere dit soort hormonen kunnen ervoor zorgen dat je van heel happy naar superchagrijnig gaat.
Niet heel leuk, wel heel normaal. Wanneer je de zwangerschap per week bekijkt, is er één periode die opvalt wanneer het gaan om moodswings. Dat is het eerste trimester; tussen de zesde en de tiende week van je zwangerschap kun je het meeste last krijgen van dergelijke stemmingswisselingen. Vervolgens lopen de meeste zwangerschappen stabiel tot de laatste weken voor de bevalling, waarin je weer dergelijke swings mee kunt maken.
Oorzaken van stemmingswisselingen tijdens zwangerschap
Het is eigenlijk dus heel logisch dat je last krijgt van dit soort wisselende emoties. Je hormonen zijn krachtig en doen absoluut het nodige met je lichaam en je psyche. Je lichaam maakt bijvoorbeeld extra oestrogeen en progesteron aan tijdens je zwangerschap. Reken er maar op dat deze hormonen je een flinke emotionele klap kunnen geven! Zij zijn overigens niet de enige boosdoeners waardoor jij je het ene moment sterk en het andere moment ietwat labiel voelt. Een zwangerschap an sich is natuurlijk al een onzekere periode, met name wanneer je voor het eerst zwanger bent.
Er gaat een hoop veranderen: er komt een kindje in jullie leven waar jullie voor moeten zorgen, je vraagt je misschien af of je een goede moeder zal zijn en hoe het allemaal gaat lopen met het financiële plaatje van het hele verhaal. Dergelijke emoties versterken de stemmingswisselingen uiteraard alleen maar. Net nadat je in het tweede trimester een beetje gewend bent aan de rust zul je tijdens de voortekenen van je bevalling en daarvoor in het laatste trimester merken dat je bijna mag gaan bevallen. Emoties all over again!
Omgaan met stemmingswisselingen
Misschien lijkt het alsof je de emotiewisselingen zelf absoluut niet tegen kunt gaan. Gelukkig zijn er altijd een paar hulpjes waarmee je in ieder geval je gedachten van de stress en emoties af kunt halen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je volledig ‘ont-stresst’ bent tijdens je zwangerschap. Stress zal dit soort moodswings alleen maar aanwakkeren. We snappen het als geen ander dat je stress ervaart, maar probeer dit in ieder geval in te dammen. Dit kun je doen door iedere ochtend of avond een wandeling te maken, aan zwangerschapsyoga te doen, iedere dag te mediteren of zo nu en dan een massage te nemen of naar de spa te gaan. Neem vooral wat minder hooi op je vork tijdens je zwangerschap, dat komt allemaal later wel weer.
Zijn er toch wat dingen in je huis of op je werk die écht moeten gebeuren? Ga er of direct mee aan de slag als dat kan (zodat je er vanaf bent) of kijk of er iemand anders is die je kan helpen of het kan overnemen. Probeer je ook op tijd voor te bereiden op het moment dat je kindje er zal zijn. Begin dus op tijd met het inrichten van de babykamer en begin tijdig met het aanschaffen van babyspullen. Met een baby uitzetlijst weet je zeker dat je alles wat je nodig hebt, in huis hebt. Dat scheelt jou weer een boel stress. Praat ook altijd met je partner over je gevoelens en wéét waar het vandaan komt. Het gaat voorbij, het hoort bij de zwangerschap en erover praten helpt je het geheel hopelijk iets te relativeren.
Schaam je dan ook zeker niet voor een woedeaanval, maar bespreek het zodat anderen weten dat het kan gebeuren. De zwangerschap is al heftig genoeg, zorg er dan in ieder geval voor dat je dit soort dingen onder controle kunt houden.
Meer informatie
Emoties tijdens de zwangerschap. Zo houd je ze beperkt!
Vermoeid tijdens de zwangerschap, wat doe je eraan?
Mindful zwanger zijn
Vermoeidheid tijdens de zwangerschap
Zwangerschapskwaaltjes, zo houd je ze beperkt!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com