Spruw, hoe ontstaat het en hoe los je het op?
Het kan gebeuren dat je kindje besmet raakt met het mondschimmeltje ‘spruw’. Spruw is een infectie bij je baby die wordt veroorzaakt door gist. Het geeft witte spikkeltjes in de mond die niet weg te poetsen zijn. Veelal zichtbaar op het gehemelte, op de tong en de binnenkant van de wangen, maar ook op het tandvlees en aan de binnenkant van de lippen.
Knalrode billen
Deze symptomen gaan veelal gepaard in combinatie met knalrode billen. Overigens kan niet alleen je baby spruw krijgen ook jij kunt het krijgen, door de aanraking van de mond van je kindje met de tepel.
Wat is de oorzaak van spruw?
Het schimmeltje wordt veroorzaakt door de schimmel Candida. Candida is een gist die voorkomt op de slijmvliezen in de mond en in de darmen. Iedereen draagt deze gist met zich mee en op zich is het ook vrij onschuldig. Meestal wordt je daar niet ziek van. Na de bevalling kan de gist makkelijk gaan groeien. Als de gist namelijk in hoeveelheden voorkomt en onder bepaalde omstandigheden draden gaat maken, wordt het een schimmeltje. De schimmel verspreidt zich in de mond, de maag-darmkanaal, liezen en op de billen van de baby. Het kan ook jouw tepel infecteren.
Overzicht symptomen van spruw
Klachten bij spruw kunnen zijn:
Witte vlekjes
Witte vlekjes in de mond van je baby (gehemelte, tong, binnenkant wangen, tandvlees en binnenkant lippen).
Blaasjes
In sommige gevallen zijn er blaasjes in de mond zichtbaar.
Rode billen
De billen van je baby kunnen erg rood zijn.
Onrustig drinken
Je baby kan onrustig drinken en de tepel vaak los laten.
Tepelpijn
Als je ook besmet bent, kun je last krijgen van je tepel.
Hoe besmettelijk is spruw?
Spruw is enorm besmettelijk. Baby’s zijn extra vatbaar voor dit schimmeltje omdat hun immuunsysteem nog niet optimaal werkt. Gelukkig is de schimmel makkelijk te voorkomen en te bestrijden.
Steek liever geen vinger in de mond van je baby en spoel spenen altijd af onder stromend water. Ook jouw mond is een bron van infectie, dus een speen in je eigen mond schoonmaken, is geen goed idee. Een goede hygiëne speelt een belangrijke rol in het voorkomen van spruw. Was je handen voor je de flesvoeding gaan bereiden of spoel je tepels even af met lauw water. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.
Het is niet altijd goed aan de tepels te zien dat je last hebt van spruw. Wellicht heb je alleen last van een schilferige huid of een branderig gevoel hebben na de voeding. Houd iedere afwijking goed in de gaten en houd je borsten en je handen goed schoon.
Wat kun je er aan doen?
Spruw komt vaak voor en gaat doorgaans vanzelf weer over. Als je baby er geen last van heeft, hoeft spruw niet altijd behandeld te worden. Wel kun je bepaalde maatregelen treffen. Gaat het lang duren, komt het steeds terug of drinkt je baby niet goed (genoeg), neem dan contact op met je huisarts.
Als je flesvoeding geeft, kook dan de flessen en spenen goed uit.
Geef je borstvoeding, was dan na iedere voeding goed je borsten.
Maak het mondje van je kindje, goed schoon. Geef hem na iedere voeding een slokje afgekoeld gekookt water.
Gebruik steeds schone handdoeken en was je handen zorgvuldig na ieder toiletbezoek.
Bij de dokter kun je een zalfje halen voor de tepels en zijn rode billetjes.
Het herstel duurt meestal enkele dagen tot een week. Komt het schimmeltje steeds terug? Dan is de kans groot dat er meerdere familieleden besmet zijn. Wanneer je kindje door de spruw niet goed meer kan drinken, of wanneer de spruw langer dan twee weken aanhoudt, ga dan even langs de huisarts. Wellicht is er een medicatie behandeling noodzakelijk. De huisarts kan een medicijn voorschrijven om de schimmel te behandelen.
Het is verstandig om zowel baby als moeder te behandelen als er klachten zijn. Ook als maar één van de twee klachten heeft.
Meer informatie
Lactatiekundige Karin Tiktak over het geven van borstvoeding
Andere voeding voor je baby
Alles wat je moet weten over flesvoeding voor je baby
Tepelkloofjes door het geven van borstvoeding kun je voorkomen
Reiniging babyfles en spenen. Hoe doe je dat?
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com