Site pictogram Oudersenzo

Je kind moet een spreekbeurt voorbereiden, hoe kun je helpen?!

Helpen bij een spreekbeurt

Hoera, je kind mag (moet) een spreekbeurt houden. Eng? Ja, natuurlijk is dat eng. Weinig kinderen zullen dit kunnen waarderen. Maar met een beetje hulp en de juiste voorbereiding kom je toch al een heel eind. Natuurlijk kan je als ouder een helpende hand bieden en hem met raad en daad bijstaan. Let wel even op dat je niet alles overneemt! Je kind leert het meeste door vooral zelf te doen! En dat leren is toch het hele doel van een spreekbeurt!

De eerste stap: het onderwerp kiezen

Vertellen over iets kan alleen goed gebeuren als je zelf er ook enthousiast over bent of als je er heel veel over gaat lezen. Je snapt wel dat de eerste optie dan het makkelijkst is. Laat je kind een onderwerp kiezen wat dicht bij zijn eigen wereldje ligt en het liefst iets waar hij zo ook niet over uit gepraat raakt. Zo wordt erover vertellen op zich geen probleem en is eigenlijk het enige enge dat je het voor de hele klas moet doen. Kies een hobby, een sport, een favoriet vakantieland of misschien is je kind wel helemaal gek van klussen of mode. Natuurlijk moet je even opletten of er eisen aan het onderwerp zijn vanuit school. Daar moet het natuurlijk sowieso aan voldoen.

Hoe bereid je je kind hierop voor?

Vind je kind het moeilijk om dit aan te pakken? Maak samen met hem een planning, dit geeft meer overzicht. Hierbij kan je de volgende punten inplannen:

Oefenen

Natuurlijk gaan dingen makkelijker als je goed oefent. Dat geldt voor dit net zo goed. Laat je kind een paar keer oefenen voor jou. Geef hem of haar eventueel tips zoals rustiger praten, bijvoorbeeld. Maar let wel op dat je niet te kritisch bent. Zo maak je je kind juist zenuwachtig! Hij hoeft niet meteen als een volleerd spreker voor de klas te staan. Het is veel belangrijker om te proberen het leuk te maken, zodat je kind met zelfvertrouwen en plezier voor een groep durft te gaan staan praten!

Als je kind geen spreekbeurt durft te houden

Helaas kan je kind zo bang zijn dat het echt een probleem is. Hij kan ‘gewoon’ verlegen zijn en er helemaal niet van houden om in de belangstelling te staan. Maar het kan nog veel dieper zitten en echt met faalangst te maken hebben. Wat doe je in zo’n geval? Bij echte faalangst is het van belang om er echt serieus mee om te gaan en ook school zal hierin een rol hebben. Hoe jonger je de faalangst echt aanpakt, hoe meer kans je maakt dat je kind vrijer wordt én je problemen voorkomt in zijn latere schoolbaan. Want die ‘voor de klas’ praatjes en andere faalangstmomenten komen nu eenmaal de hele schooltijd voor. En helaas ook in veel arbeidsomstandigheden. Ga hierover in gesprek op school of vraag om informatie bij het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Tips om je kind mee te geven

Is je kind ‘gewoon’ bang? Dan kan je hem helpen met wat praktische tips:

Je hoeft de kinderen niet aan te kijken, dat maakt het misschien minder eng. Kijk naar een punt achter in de klas, net over de hoofden heen

Leer je kind hoe hij een sterke uitstraling heeft: schouders recht, stem laag en rustig praten, bijvoorbeeld. Is hij zich bewust van zijn krachtige houding dan kan hem dat meer zelfvertrouwen geven!

Leer je kind te ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door even een paar keer diep adem te halen. Even oefenen samen!

Vaak scheelt het ook als hij begrijpt dat eigenlijk iedereen het wel eng vindt en hij zich daar dus niet voor hoeft te schamen.

Heeft hij er een onrustig gevoel bij? Ga niet zelf invullen, maar laat hem zelf zoeken naar de reden waarom. Zo leert hij zelf zijn gevoelens te snappen. Natuurlijk met jouw hulp. Kijk ook eerst of hij zelf weet hoe hij dit op kan lossen en dan kan jij hem daar misschien wel mee helpen… en misschien is dat wel helemaal niet nodig en kan hij het heel goed zelf!

Meer informatie

Word jij luizenpluizer of voorleesmoeder op de basisschool?
Omgaan met schoolpleinmoeders: de do’s & don’ts
Omdat lachen altijd goed is: De tien leukste schoolmoppen
Uitleg van het AVI-systeem
Tips voor een optimaal tien minuten gesprek
Hoe oefen je begrijpend lezen? Tips & tricks!
Nieuwe veilig leren lezen spellen sluiten aan op meest gebruikte leesmethode

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten