Spoedcursus babyverzorging: Een checklist voor de jonge ouder!
De verzorging van je baby: help, hoe doe je dat? Gelukkig heb je in het begin de kraamverzorgende aan je zijde, die je alle fijne kneepjes van de basisverzorging zal leren. Wil je toch graag nu al weten wat je moet doen als je baby geboren is? Dan hierbij voor jou een spoedcursus babyverzorging! Gewoon voor als je het even niet meer weet.
Drinken, slapen en KNUFFELEN
Het leven van je pasgeboren baby bestaat uit niets anders dan eten (=drinken), slapen en vooral niet vergeten: knuffelen. Eén van de eerste levensbehoeften van een baby is aanraking. En dan het liefste huid-op-huid contact. Heel simpel dus. Leg je kindje lekker op je blote borst, aai over zijn zachte wangetje, streel zijn knuistje en ga zo maar door. Niks geen tijdverspilling: broodnodig, ook voor jou! En het zijn ook nog eens van die bijzonder fijne momenten!
Slapen
Een baby heeft veel slaap nodig. Dus zorg je ook voor een lekkere plek om je kindje te laten slapen. Rust, reinheid en regelmaat waren en zijn toverwoorden als we het over baby’s hebben, maar 1 klein kanttekeningetje. Veel pasgeboren baby’s vinden doodse stilte helemaal niet leuk. Ze zijn zo gewend aan allerlei geluiden om zich heen, dat ze veel meer op hun gemak zijn als ze wel jou horen praten of zelfs de stofzuiger horen zoemen.
Je hoeft met dat stukje dus echt niet zo krampachtig om te gaan. Uiteraard zorg je er wel voor dat je kindje ook echt kan ontspannen. Dus niet elke tien minuten uit zijn bedje graaien of optillen. Kies je ervoor om je baby in je buurt te houden (wat voor je baby alleen maar fijner is) zorg dan voor een veilige plek! Ga niet te lang en te vaak op pad, dat zorgt voor een hoop onrust. Je baby heeft zijn slaap hard nodig, o.a. om te groeien!
In bad
Waar nog niet zo lang geleden een dagelijks bad beurt werd aanbevolen, is het advies nu een stuk minder. Een keer of 3 per week is ruim voldoende, als je maar wel de plek waar de luier omheen zit goed schoonhoudt. Waar let je op bij een baby in bad doen?
Leg alle kleertjes klaar. Wikkel ze om een kruik om ze lekker op temperatuur te hebben.
Leg alle verzorgingsproducten die je in het badje nodig hebt voor het grijpen!
De temperatuur van de ruimte waar je gaat badderen: die moet lekker warm zijn.
De temperatuur van het badwater moet 37 graden zijn. Voorkom te heet water! Hiervoor heb je mooie badthermometers. Heb je die niet bij de hand? Je elleboog even in het water stoppen geeft in ieder geval een goed indicatie (maar is natuurlijk minder zuiver). Zet het water pas klaar als alles gereed is, want de temperatuur loopt snel terug
Ondersteun het hoofdje van je kindje goed en voorkom dat het onder water komt. Dit doe je door je arm onder zijn hoofdje langs te laten lopen en aan de andere kant zijn okseltje vast te houden. Met je vrije hand kan je je kindje nu wassen en een beetje spetteren als ze iets ouder zijn.
Was je kindje met zeepvrije producten.
Laat je kindje niet te lang in het badje om niet te veel af te koelen.
Goed afdrogen om zo smetplekjes te voorkomen!
Luiers verschonen
De regel van het luier verschonen is meestal dat je verschoont nadat ze gedronken hebben, omdat ze dan zullen gaan plassen. Maar veel kindjes vallen al drinkend in slaap. Heb jij ook zo’n slaapkopje? Verschoon hem of haar dan gewoon voordat ze gaat drinken. Uiteraard verschoon je tussendoor als ze nat zijn of stinken… Probeer zo goed mogelijk te voorkomen dat ze lang met een vieze luier blijven zitten. Hiermee kweek je namelijk zere billetjes! Pasgeboren baby’s plassen echter steeds hele kleine beetjes, dus dat zou je iedere 2 uur even kunnen checken. Bij ontlasting is het natuurlijk wel zaak om direct tot verschonen over te gaan. Wel zo fijn voor jou ook vanwege de stank, maar je wenst je kindje toch ook geen zere plekken toe, toch?!
Luieruitslag
Luieruitslag is niet altijd helemaal te voorkomen. Zinkzalf of zinkolie is hierbij een prima middeltje. Na iedere verschoning smeer je dit op de zere plekjes. Het verzacht en het vormt een soort barrière tussen de luier en de huid.
Naveltje
Bij je pasgeboren baby is het naveltje nog niet helemaal ‘af’. De eerste paar dagen hangt er nog een stompje aan van de navelstreng. Het heelt het snelst als je het met rust laat, dus in principe maak je het niet meer schoon met alcohol (dat werd vroeger geadviseerd). Binnen twee weken zal het stompje er vanzelf afvallen. Overigens zal de kraamverzorgende precies vertellen hoe je hier mee om moet gaan, want er kunnen natuurlijk redenen zijn dat het anders moet. Het gelige korstje wat ontstaat onder het stompje laat je zitten. Dit is geen vuil maar juist een beschermingslaagje, bestaande uit witte bloedcellen.
Wat de luier betreft kan je deze het beste zo omdoen dat het navelstompje er niet onder zit. Dit bereik je meestal door de rand van het luiertje om te slaan. Als het stompje eraf is gevallen, is het naveltje dus geheeld.
Meer informatie
De huid van je baby, hoe verzorg je hem?
Baby basics. Welke producten mag je niet vergeten?
De eerste dagen met je baby
Verzorgingsproducten voor je baby
Aanraking, een zeer belangrijke levensbehoefte van baby’s
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com