Voor veel alledaagse handelingen heb je fijne motoriek nodig: aankleden, eten klaarmaken, schrijven… Maar voor de ontwikkeling van de fijne motoriek is oefening nodig. Help je kind hierbij met deze spelletjes!
Wat is fijne motoriek?
Motoriek gaat over bewegingen. Bij kruipen, lopen en springen maken kinderen grote bewegingen: de grove motoriek. Fijne motoriek is, zoals het woord al aangeeft, fijn en klein in bewegingen. Voor knippen en schrijven heeft je kind fijne motoriek nodig. Maar ook knoopjes dichtdoen, een boterham smeren, een dop opendraaien en tanden poetsen vragen om een fijne motoriek.
Bij fijne motoriek gebruiken we vooral onze vingers en handen, geleid door een goede grove motoriek van de grotere spieren – en door de hersenen, uiteraard.
Waarom zou je de fijne motoriek van je kind stimuleren?
Fijne motoriek is niet alleen belangrijk voor alledaagse handelingen zoals aankleden en eten klaarmaken; ook op school, bij hobby’s en later op het werk heeft je kind veel aan een goede fijne motoriek.
Bij sommige kinderen ontwikkelt het zich wat langzamer. Kleine bewegingen kosten dan wat meer moeite en tijd. Dat staat andere ontwikkelingen soms in de weg – op school of bij hobby’s bijvoorbeeld – maar het kan je kind ook onzeker en gefrustreerd maken. Misschien heeft je zoon altijd langer nodig dan andere kinderen om zich aan te kleden na judo, beleeft je dochter geen plezier aan knutselen en kleuren omdat het moeizaam gaat, of raakt je kind gefrustreerd bij het leren schrijven.
Ook wanneer je nog geen signalen ziet van een vertraagde ontwikkeling van de fijne motoriek, is het goed om deze op speelse wijze te stimuleren. Oefening baart immers kunst!
Algemene tips om de fijne motoriek te oefenen
Spelletjes zijn een leuke manier om extra aandacht te besteden aan de fijne motoriek, maar je kunt ook al veel doen zonder spelletjes. Laat je kind gewoon wat vaker fijne handelingen uitvoeren! Rozijntjes in een bakje doen, bijvoorbeeld. Een druif van het takje halen. Zelf de knoopjes van zijn broek dichtmaken. De bladzijden omslaan wanneer jij een boek voorleest. Met knijpers de was ophangen aan de waslijn. De verpakking van de rijstwafels openmaken. Met een beetje geduld kom je al een heel eind!
Tip 1: kleipopjes maken
Een uitstekende manier om de fijne motoriek van je peuter te stimuleren is met het rollen van balletjes klei. Zorg dat de klei goed zacht is door deze even voor te kneden voor je kind. Help je peuter, indien nodig, om een slang te rollen van de klei. Laat hem er een stukje van afknijpen met duim en wijsvinger, of afsnijden met een houten mesje. Leer je peuter om een balletje te rollen tussen de vingers van beide handen. Grote balletjes, kleine balletjes, misschien zelfs piepkleine balletjes: daar bouwen jullie straks samen een hele familie kleipoppen van!
Tip 2: een toren van dobbelstenen
Torens maken van blokken hout of duplo is altijd goed voor de motoriek. Met dobbelstenen maak je de uitdaging voor de fijne motoriek nog groter. Niet alleen omdat de steentjes klein zijn! Je kunt er namelijk ook nog een opdracht aan toevoegen: alle tweeën aan dezelfde kant bijvoorbeeld. Dan moet je kind de dobbelstenen eerst draaien tussen duim- en wijsvinger, en vervolgens heel precies op de andere dobbelstenen zetten.
Tip 3: vingerpoppetjes maken en ermee spelen
Spelen met vingerpoppetjes is al een geweldige manier om de fijne motoriek te stimuleren. Maar uit het proces van vingerpoppetjes maken kun je nog veel meer halen! Maak het vingerpoppetje zo simpel of juist complex als jullie zelf willen – van papier, karton of zelfs vilt. Laat je kind de poppetjes kleuren, beplakken, uitprikken, uitknippen, tekenen, aan elkaar plakken of zelfs naaien als de leeftijd dat toelaat. En maak er daarna een gezellige poppenkast van.
Tip 4: tekenen met huis- en tuin materialen
Een leuke manier om te oefenen met de fijne motoriek die bij tekenen en schrijven hoort, is door creatief te zijn met materialen. Spuit bijvoorbeeld scheerschuim op tafel en laat je kind er een tekening in maken. Hetzelfde kun je doen met bloem op het aanrecht. Zijn jullie buiten? Laat je kind dan met een stokje in het zand schrijven!
Tip 5: maak zelf een oefenbord
Ben je een beetje handig? Maak dan voor je kind een leuk speelbord vol uitdagingen voor de fijne motoriek! Bevestig aan een houten plank allerlei creatieve materialen: een rits om open en dicht te doen, een rekenmachine om met de knopjes te spelen, een stang met kralen om van links naar rechts te verplaatsen, een klokje om de wijzers goed te zetten, een buis om een knikker doorheen te duwen, deurtjes om open en dicht te doen of een haakje om sleutels aan op te hangen. Met een beetje creativiteit heb je zó een oefenbord gemaakt waar je kind eindeloos plezier aan beleeft!
Meer informatie
Ontdek hoe speelgoed de ontwikkeling van je kind stimuleert
Samen spelen is een kwestie van blijven proberen
Hoe smart zijn de spellen van Smartgames?
Speelgoed voor peuters (van 1 tot 4 jaar)
Het ideale speelgoed voor peuters en kleuters
Bronvermelding
Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com