Solliciteren naar een nieuwe baan is altijd een spannende uitdaging; maar als je zwanger bent komt er nog nét even wat meer bij kijken. Wanneer moet je de werkgever erover vertellen, en heeft het überhaupt wel zin om te solliciteren?
Zwanger en op zoek naar een baan
Soms ontkom je er niet aan: solliciteren terwijl je zwanger bent. Misschien is je contract net afgelopen nadat je de zwangerschap ontdekte, of maakt de komst van je kindje jullie duidelijk dat er méér inkomen nodig is. Maar mocht je het starten van een nieuwe baan financieel nog even kunnen uitstellen, dan is dat zeker aan te raden. De zwangerschap brengt immers veel kwaaltjes, hormonen en een spannende tijd met zich mee; extra stress van een nieuwe baan kun je daar eigenlijk niet zo goed bij hebben! Bovendien kun je als de baby er is beter inschatten hoeveel uren je wilt en kunt werken, en in wat voor soort functie.
Heb je tóch echt een nieuwe baan nodig, houd dan je eigen kwaliteiten goed voor ogen en heb vertrouwen: als jij de beste vrouw bent voor de baan, nemen ze je zwangerschap vaak op de koop toe.
Rechten en plichten
Misschien wel de lastigste vragen zijn óf en wannéér je een nieuwe werkgever moet vertellen dat je zwanger bent. Wettelijk is vastgelegd dat een werkgever niet aan een sollicitant mag vragen of deze een kinderwens heeft of bijvoorbeeld vaak ziek is. Maar tegelijkertijd heb je wél de verplichting om het aan te geven als bepaalde omstandigheden de uitvoering van jouw functie kunnen belemmeren. De werkgever mag de loonbetaling stopzetten als jij dit soort belangrijke informatie achterhoudt.
Uiteindelijk is het dus wijs je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Wannéér je dit precies doet is aan jou (en natuurlijk afhankelijk van hoe ver je zwanger bent). In de regel is een tweede gesprek een mooi moment: door je hiervoor uit te nodigen geeft de werkgever aan interesse in jou te hebben. In het eerste gesprek heb je de werkgever dan al flink kunnen overtuigen van je capaciteiten. Als je wacht tot je aangenomen bent, kan dit de relatie met je nieuwe werkgever verstoren. Het is aan jou om te bepalen wat je belangrijker vindt: de baan krijgen of straks in een prettige werksfeer te werken.
Right woman for the job
Helaas zijn er veel werkgevers die afhaken zodra ze horen dat een sollicitant zwanger is. Meestal betekent dit immers dat je kort na het inwerken al met verlof gaat om vervolgens terug te keren als kersverse moeder, uitgeput en op zoek naar een nieuw evenwicht. Officieel mag je niet worden afgewezen ómdat je zwanger bent, maar een werkgever geeft daar dan graag een andere reden voor op.
Gelukkig zijn er ook genoeg voorbeelden van vrouwen die wel tijdens de zwangerschap een nieuwe baan vonden. Als jij specifieke kwaliteiten in huis hebt waardoor je de beste sollicitant voor deze baan bent, kijkt een werkgever graag naar de langere termijn en is er een goede kans dat je wordt aangenomen. Dit hangt er natuurlijk ook vanaf hoe dringend een werkgever een nieuwe werknemer nodig heeft. Maar laat je vooral niet ontmoedigen door vooraf te denken dat solliciteren toch geen zin heeft! Het tegendeel is immers vaak genoeg bewezen.
Tips
Toon je enthousiasme
Laat in het sollicitatiegesprek duidelijk je enthousiasme zien en focus op je kwaliteiten: wat maakt jou zo geschikt voor deze baan? Dan ziet een werkgever iemand die op de lange termijn van toegevoegde waarde is!
Wees goed voorbereid
Denk vooraf alvast goed na over je toekomst mét baby in deze baan. Dan kun je in het gesprek duidelijk aangeven hoe jij en je partner de taken verdelen, en ziet de werkgever duidelijk voor zich hoe dit kan werken.
Toegevoegde waarde
Solliciteer vooral op banen waarin jij echt die toegevoegde waarde kan brengen: daarbij heb je meer kans. Zo verspil je geen (kostbare!) energie aan sollicitaties waarin jij één van de velen bent.
Plan je sollicitatie goed
Het tweede trimester is vaak een mooi moment voor sollicitatiegesprekken. Dan zijn de eerste zwangerschapskwaaltjes wat afgenomen en heb je weer redelijk wat energie. Ook is aan het begin van het derde trimester je buik nog bescheiden van formaat, zodat je kunt wachten met vertellen tot het tweede gesprek.
Heb vertrouwen
Hou vertrouwen! Er kan zomaar een mooie baan op je pad komen met een werkgever die je zwangerschap op de koop toe neemt, omdat hij ziet welke kwaliteiten jij het bedrijf in de toekomst kan brengen.
Meer informatie
Hoe ziet een goed CV eruit? Wat moet erin? Hoe bouw je hem op?
Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?
Originele manieren om te zeggen: jullie worden opa en oma!
Zo regel je het geboorteverlof en kort verzuimverlof
Zwangerschapsspiekbrief: Wanneer regel je wat?
5x Zwangerschapsverlof – Wat doe je tijdens je zwangerschapsverlof?
Bronvermelding
Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com