Solliciteren naar je droombaan, dat kan behoorlijk spannend zijn. Zeker als je weet dat er veel mensen geïnteresseerd zijn. Dan moet je immers wel goed voor de dag komen zodat de werkgever interesse heeft in jou en niet jouw brief direct bij het stapeltje legt die meteen afvallen. Maar hoe doe je dat? Door zorg te dragen voor een sollicitatiebrief die opvalt en er verzorgd uitziet. Maar hoe pak je dat aan?
Sollicitatiebrief of motivatiebrief?
Samen met je CV stuur je een sollicitatiebrief mee als je reageert op een open vacature bij een bedrijf. Een sollicitatiebrief zou je ook een motivatiebrief kunnen noemen. In je CV som je alles op wat interessant is voor de werkgever om te weten. Dit doe je niet uitgebreid, maar juist beknopt. In je brief heb je de kans om op een andere manier op te vallen. Juist hierin kan je duidelijk vertellen waarom je solliciteert én waarom jij denkt dat je de juiste persoon bent voor die functie. Je moet proberen om dit zo origineel mogelijk te doen, zodat de werkgever of bijvoorbeeld een lid van personeelszaken nieuwsgierig naar je wordt en het wel ziet zitten om jou uit te nodigen voor het eerste sollicitatiegesprek!
Weet wat je schrijft
Laat zien dat je interesse in het bedrijf echt is. Dit doe je door eerst informatie op te zoeken over het bedrijf. Zo kan jij een motivatie schrijven waarom je graag voor die functie in aanmerking komt die ook echt aansluit bij het bedrijf! Probeer er zo ook achter te komen wat voor soort bedrijf het is qua omgang met anderen. Hierdoor kan je de stijl van je brief hierop aanpassen. Was de advertentie vlot, humoristisch of juist zakelijk opgesteld? Dan kan je al aanvoelen welke stijl jouw sollicitatiebrief het beste kan hebben!
Val op!
Begin je brief niet met de standaard openingszinnen. Je zult iemand prikkelen om verder te lezen als je origineel bent. Was de advertentie met humor? Dan zou je zelf ook met humor de eerste zin kunnen beginnen.
Vertel wat van belang is
Doe jij je leven lang al iets wat aansluit op het bedrijf waarbij je solliciteert? Ben je al van jongs af aan met koken in de weer en wil je nu kok worden? Vertel het! Begin maar met een zin als ‘Ik ben geboren met de pollepel in mijn hand’ bijvoorbeeld. En leg ook duidelijk uit wat je dan zoal doet. Doe je vrijwilligerswerk wat jou de nodige ervaring geeft? Heb je cursussen gevolgd die aansluiten of uiteraard een opleiding die helemaal past? Leg er lekker de nadruk op.
Laat zien wie je bent
Vertel enthousiast over jezelf. Maar doe je niet voor als een ander. Daar prikken ze bij een sollicitatiegesprek direct doorheen… Wees wel vol vertrouwen over je eigen kunnen en over je eigen dromen en wensen. Een brief waar de motivatie voor de vacature van afspat is uiteraard veel uitnodigender dan een zakelijke brief waaruit totaal geen passie spreekt.
Extra tips om op te letten
Wees je bewust van een aantal valkuilen! Let goed op de volgende punten:
Voorkom spelfouten! Laat je brief eventueel eerst door anderen lezen. Ga niet blindelings af op de spellingscontrole van Google, ook die heeft het niet altijd goed!
Enthousiast vertellen is prachtig, maar voorkom dat je vijf vellen vol schrijft. Daar zit niemand op te wachten. Hou het dus wel kort. Eigenlijk is 1 A4 meer dan genoeg!
Zorg dat alles er keurig netjes en verzorgd uitziet. Mail je alles door, dan is dat misschien minder van belang. Maar ga je voor de ouderwetse post? Let dan echt op dat alles netjes verstuurd wordt zonder vlekken en dat soort dingen. Ga je ook nog netjes zelf schrijven? Inderdaad, doe het dan ook netjes en goed leesbaar!
De trends in sollicitatieland
Waar ik vroeger nog beslist handmatig moest solliciteren, zie je dat de meeste bedrijven tegenwoordig zelf vragen om gewoon een mail te sturen. Het is zelfs heel gewoon om een eerste gesprek nu online te regelen. Nu komt dat vast ook doordat we sinds de coronacrisis heel veel online zijn gaan doen.
Een vacature vinden? Veel gebeurt tegenwoordig gewoon door netwerken! Met andere woorden: de juiste vacature vinden kan moeilijk zijn omdat bedrijven eerst in hun eigen netwerk gaan zoeken. Of via LinkedIn zoeken ze naar de juiste kandidaten. Dus word jij door hen benaderd in plaats van andersom. Een goed onderhouden profiel op LinkedIn is dan ook zeker aan te raden. En zorg dat je contacten maakt met mensen die in jouw richting werkzaam zijn.
Werkervaring wordt steeds belangrijker. Niet de juiste papieren, maar wel veel ervaring door je werk? Geen paniek, dan kan je juist zomaar de man of vrouw zijn die ze wel willen hebben! Laat je werkervaring dus duidelijk terugkomen in je sollicitatie!
En dat niet alleen. Som ook andere vaardigheden op!
Recruiters zijn geïnteresseerd in mensen die duidelijk thuis zijn in hun vakgebied. Zien dat je jezelf wilt ontwikkelen, door studies te volgen bijvoorbeeld, doet het ook heel goed bij deze mensen. Of geef aan dat je bepaalde online evenementen op dit gebied volgt of wat dan ook waaruit blijkt dat je echt bezig bent om bij te blijven en je zelf hierin wil blijven ontwikkelen.
Meer informatie
Hoe ziet een goed CV eruit? Wat moet erin? Hoe bouw je hem op?
Een nieuwe stap richting je droombaan: word zelfstandig reisadviseur!
Solliciteren als je zwanger bent
Zo eenvoudig begin je een eigen blog!
Moederschap en carrière, zo regel je dat!
Ergonomisch thuiswerken: Zo zorg je goed voor jezelf tijdens thuiswerken
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com