Snotneuzen en snottebellen, een lekker praatje, maar ja, iedereen wordt wel eens verkouden, dus de kans is groot dat jouw zoon of dochter ook in de prijzen komt te vallen. En wat ga je dan doen aan dat gesnotter? Vooral als ze nog erg jong zijn, snappen ze nog niet zo goed hoe je de neus moet snuiten, maar als liefdevolle ouder, wil je ze wel graag verlossen van al die snottebellen. Maar hoe dan?!
Hoe krijg je een snotneus?
Als een virus er in slaagt om door ons natuurlijke slijmbarrière door te breken en ons ziek maken, gaan onze slijmvliezen er vanuit dat ze meer slijm (hadden) moeten maken. Niet een heel gekke gedachte want blijkbaar was het toch niet goed genoeg; het virus is er immers doorheen geglipt. Vervelend is het echter wel, want zo fijn is al dat extra snot niet. Het resultaat namelijk van deze overactieve slijmvliezen, is namelijk een verstopte of loopneus. Vaak voorafgegaan door een dag vol niesbuien.
De eerste signalen van een verkoudheid
Het eerste signaal kan een niesbui zijn, maar in 15% van de gevallen is koorts het eerste teken. Dat kan bij kleine kinderen best oplopen tot zo’n 39 of zelfs 40 graden!
De eerste drie dagen van een verkoudheid zijn het meest vervelend, daarna gaat het rap de goede kant op en zullen alle vervelende bijverschijnselen gaan afnemen. Het waterige snot uit de neus verandert in wat steviger groen/geel slijm. Gelukkig lost het lichaam heel veel zelf op, maar we kunnen het ook een beetje helpen.
De snotneus, ontsnotten
Wanneer er sprake is van een snotneus, ligt het voor de hand je neus te snuiten. Dat lukt bij volwassene prima, en bij iets oudere kinderen is er ook nog niet zoveel aan de hand, maar hoe maak je een baby duidelijk dat hij zijn neus moet snuiten? Gelukkig kun je de zuigeling een beetje helpen. Bijvoorbeeld door voorzichtig met een wattenstaafje zijn neusje te reinigen. Dit kun je ook doen met een schoon zakdoekje gedrenkt in een zoutoplossing.
Om het zo aangenaam mogelijk voor je zieke kindje te maken, kun je het beste zijn matrasje iets verhogen bij het hoofdeinde, zodat hij iets vrijer kan ademhalen.
Spoelen
Een andere optie is om zijn neusje te spoelen. Gebruik hiervoor een fysiologisch water (verkrijgbaar bij de apotheek) en een flesje met een druppelaar (pipet). Vul het flesje met het fysiologische water en spoel hiermee 1 tot 3 keer per dag zijn neusje. Leg een baby op zijn rug met zijn hoofdje goed opzij gedraaid. Op die manier voorkom je dat het water in zijn keel terecht komt. Verstuif het water in het bovenste neusgat. Draai zijn hoofdje vervolgens naar de andere kant en verstuif opnieuw het bovenste neusgat.
Masseer zachtjes zijn neus van boven naar beneden om het slijm te verwijderen.
Zuigen
Er zijn ook neuspeertjes te koop waarmee je het snot voorzichtig uit het neusje kan zuigen. Het werkt heel eenvoudig. Je knijpt een beetje in het peertje, zet hem vervolgens zachtjes in een neusgat en laat hem langzaam los. Het peertje zuigt het slijm op die manier naar binnen. Het spreekt voor zich dat je het peertje daarna goed moet schoon maken.
Stomen
Ga samen met je kindje stomen. Dat kan prima in de badkamer. Zet de hete douche aan en hou de badkamerdeur goed dicht. Zodra er voldoende stoom in de badkamer staat, ga je er samen met je kindje inzitten. Max 15 minuten. Zorg er uiteraard voor dat je kindje niet in contact komt met het hete water en droog hem daarna goed af.
Een lekker warm bad kan ook verlichting geven. Check uiteraard goed of het badwater de juiste temperatuur heeft.
Niet doen
Misschien neem je zelf een hapje honing tegen die kriebelhoest en dat is voor jou ook helemaal geen probleem! Je baby mag echter nog geen honing hebben, dus geef hem dit niet. Ook niet door de thee gemengd. De mogelijke aanwezigheid van de bacterie clostridium botulinum is gevaarlijk voor je baby.
Alarmbellen
Doorgaans is een verkoudheid redelijk onschuldig en hoef je niet gelijk aan de bel te trekken van de huisarts, maar er zijn signalen waarbij je dat beter wel kunt doen. Is je baby bijvoorbeeld jonger dan drie maanden en heeft hij koorts? Bel dan direct de huisarts. Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert ook de huisarts te bellen bij:
piepende ademhaling
sufheid
benauwdheid
slecht drinken
langer dan drie dagen koorts, temperatuur boven de 38 graden en/of als je kindje opnieuw koorts krijgt
En ben je ongerust? Dan is dat natuurlijk ook een goede reden om de huisarts te bellen.
Meer informatie
Snottebellen verwijderen en slijmneusjes snuiten, hoe doe je het goed?
Wat is een verkoudheid eigenlijk precies?
Gezondheid van je peuter. Hoe houd je hem optimaal?
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Natte neuzentijd: Alles over verkoudheid
RS-virus. De ins & outs
Snotneus – Hoe los je het op?
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com