Hiermee vergroot je de kans op een zwangerschap!

Hiermee vergroot je de kans op een zwangerschap!

Als je dan die knoop hebt doorgehakt dan wil je natuurlijk dat er zo snel mogelijk raak geschoten wordt. Soms kan het in één keer raak zijn, maar dat is zeker niet het geval bij alle zwangerschappen. Sommige stellen moeten maanden, of zelfs jaren wachten op een zwangerschap. En zelfs dan hebben nog niet alle stellen succes.

Sneller zwanger, met deze tips!

De kans op een zwangerschap hangt af van diverse factoren, de allerbelangrijkste is in dit geval natuurlijk het orgasme van de man en een rijpe eicel. Maar alleen daarmee, ben je er ook nog niet. Hoe kun je de natuur nou een beetje tegemoetkomen, is dat überhaupt mogelijk? Of moet je gewoon iedere maand hopen ‘op goed geluk’. Deels. Deels moet je daar inderdaad op hopen, maar je kunt de natuur wel een klein beetje helpen. Hoe? Dat ga ik je nu vertellen!

Wat zeggen de cijfers?

De cijfers laten zien dat gezonde, jonge koppels 15-20% kans hebben op een zwangerschap als er is gevreeën tijdens de vruchtbare dagen. Dan wil dat nog niet zeggen dat er dan gelijk een goede zwangerschap is, want er kan ook iets misgaan tijdens de innesteling en dan ben je wel even zwangerschap geweest, maar daar heb je dan niks van gemerkt. Binnen een jaar is zo’n 90% van de koppels zwanger. Dat is in ieder geval een hoopgevend getal. Een beetje geduld zou dus wel prettig zijn.

1) Ken je cyclus

Breng je cyclus in beeld zodat je precies weet wanneer je vruchtbare dagen zijn en vrij in ieder geval rondom deze dagen. De dagen rondom je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Noteer die momenten in jullie agenda, want dan is er ‘werk aan de winkel‘.

2) Check, recheck, dubbelcheck

Natuurlijk kun je prima je vruchtbare dagen zelf uitrekenen, maar als je nou helemaal op zeker wilt gaan, zijn er ook ovulatietesten te koop. Met deze testen kun je meten wanneer je ovulatie er (bijna) is. Deze testen meten de LH-piek (Luteïniserend Hormoon) in je urine en de hoeveelheid kan je vertellen of je eisprong eraan komt.

Houd er wel rekening mee, dat je met deze testen goed in kaart kan brengen wanneer bij jou de ovulatie precies is, maar dat je het niet als startsein kunt gebruiken voor de baby making seks. Als de eisprong er immers is, ben je al te laat. Voor je ovulatie moeten de zaadjes er eigenlijk al zijn. Gelukkig blijven die korte tijd leven in de baarmoeder.

lijn groen oudersenzo
Hiermee vergroot je de kans op een zwangerschap!
Hiermee vergroot je de kans op een zwangerschap!

3) Gezond lichaam

Zorg voor een gezond lichaam, niet alleen jij maar ook je partner! Dat wil zeggen: geen nicotine, geen drugs, geen alcohol (ook liever niet dat ene gezellige wijntje), gezonde voeding, voldoende beweging, vermijd stress en zorg voor voldoende nachtrust. Hopelijk klinkt dat niet saai, want dit wordt zo’n beetje je voorland tijdens én na de zwangerschap. Alleen kun je dan nog wel verlangen naar voldoende nachtrust, maar die zal er vaak gewoon niet zijn. Geniet er dus nog even van.

4) Speel op zeker

Eén keer vrijen is leuk, maar beter is om rond de ovulatie om de dag te vrijen. Ook weer niet té vaak, want dat is ook weer niet nodig, maar als bijvoorbeeld op de 15e je ovulatie hebt, vrij dan in ieder geval de 13e, de 15e en de 17e. Vrij ook niet te veel want dat gaat ten koste van de kwaliteit van het sperma. Het duurt zo’n 48 uur voor de zaadcellen weer optimaal zijn. Aan een lege kwak heb je niks.

5) Gezonde en gevarieerde voeding

Maak je lichaam klaar voor de zwangerschap, bereid hem voor door alvast zo gezond mogelijk te eten. Dat betekent gevarieerde groente en fruit, of nog beter, houd de Schijf van vijf goed voor ogen. Als je je daaraan houdt krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.

6) Houd het leuk en spannend

Houd het leuk en spannend, want eigenlijk is verplichte seks helemaal niet leuk. Ik snap best dat je veel liever vrijt wanneer je in de stemming bent, maar ja, als dat precies drie dagen na je ovulatie is, is dat hartstikke leuk en misschien ook erg opwindend en spannend, maar zwanger word je er niet van. Hoe langer die verplichte nummertjes duren, hoe belangrijker het wordt om de spanning (en daarmee de moed) erin te houden!

7) Maak de weg vrij

Soms moet je iets zo makkelijk mogelijk maken. In dit geval laat je de zwaartekracht zijn werk doen door na die vrijpartij even een kussen onder je kont te duwen, waardoor je heupen iets kantelen. De zaadcellen glijden zo makkelijker naar je baarmoeder toe. Ren dus niet gelijk aan de WC om je zelf weer schoon te maken, daar kun je beter even mee wachten. Even rustig blijven liggen is het advies, het liefst met je bekken naar boven gekanteld.

8) Slik Foliumzuur

Met het slikken van foliumzuur moet je natuurlijk gelijk beginnen zodra je weet dat jullie het ‘voor het eggie’ gaan doen. Te lang foliumzuur slikken is niet erg, te kort wel. Dus snel naar de drogist voor een grote pot vitaminepillen! Je wordt er niet sneller zwanger van, maar als het raak is, is deze vitamine erg belangrijk.

9) Even geen koffie

Nope, even liever niet en dat geldt ook voor de Cola (Classic, Zero of Light) en energiedrankjes. Bij te veel cafeïne kan het langer duren voor je zwanger wordt. Even liever niet dus, want het kan zelfs de kans op een miskraam vergroten.

10) Ook geen aspartaam

Als je dan al gestopt bent met de koffie, stop dan ook gelijk met al die drankjes waar aspartaam inzit. Want ook die stof is niet goed voor je lichaam.

11) Relax man, eh mam

Stress is funest, zorg er daarom voor dat je zo ontspannen mogelijk bent. Focus is goed, maar te veel gefocust is juist weer niet goed. Ga gewoon leuke dingen doen, jullie babywens mag best sluimerend aanwezig zijn, maar laat hem er niet te dik bovenop liggen anders wordt het een frustrerend drama als je niet gelijk de eerste (of de tweede, of de derde…) maand zwanger bent.

Depressieve vrouwen hebben meer moeite met zwanger worden. Zit je niet lekker in je vel? Ga dan even langs de huisarts! Misschien moet dat eerst opgelost worden.

12) Overgewicht

Dat overgewicht niet goed is voor je body, dat weet je natuurlijk zelf ook wel. En ik snap ook echt dat het enorm lastig is om die extra kilo’s eraf te krijgen. Jammer genoeg, weet ik er alles van. Maar, als je iets echt graag wil, dan weet ik ook dat het je kan lukken! Overgewicht verkleind de kans op een zwangerschap. Helaas. Probeer daarom op een zo gezond mogelijk manier een paar kilo’s kwijt te raken. Dus als jij heel, heel, heeeeeeel graag een kindje wil, dan lukt het je om door die zure appel te bijten. Je weet waar je het voor doet.

13) Voldoende beweging

Voldoende lichaamsbeweging is goed (helpt je gelijk bij het afvallen als je last hebt van overgewicht) maar overdrijf het niet. Sporten is gezond, maar te veel sporten kan ten koste gaan van je vruchtbaarheid. Zorg voor een goede balans!

14) Laat de moed niet zakken

Niet zwanger na een maand? Niet zwanger na twee of drie maanden? Laat de moed niet zakken, de kans is groot dat je echt vanzelf zwanger gaat worden. Gaat het erg lang duren, langer dan een jaar? Neem dan contact op met je huisarts. Laat in ieder geval de moed niet zakken en blijf positief! Van doemdenken, krijg je alleen maar stress en dat gaat zeker ten koste van de vruchtbaarheid.

Ben je boven de 35? Trek dan wat eerder aan de bel bij de huisarts.

15) Stop met roken

Lastig, ja, maar als je zwanger wilt worden, probeer dan echt te stoppen met roken. Dat kan je beter al vooraf doen, dus nog voor je zwanger bent. Het is altijd moeilijk en een zwangerschap maakt het ook echt niet makkelijk(er). Stop daarom gewoon nu want vrouwen die roken zijn dertig procent minder vruchtbaar dan niet-rokende vrouwen. Dat is echt een hoog percentage. En roken in de zwangerschap is natuurlijk helemaal slecht.

16) Geen alcohol

Alcohol is echt slecht voor je ongeboren kindje en/of de aanmaak hiervan. Vaak weet je de eerste week of twee weken helemaal nog niet dat je zwanger bent, terwijl er dan wel allemaal belangrijke celdelingen plaatsvinden. Ook mannen kunnen beter stoppen met drinken, want alcohol remt de aanmaak van zaadcellen en kan zelfs zorgen voor een toename van afwijkende zaadcellen.

17) Kies het beste standje

Yep, dat scheelt. Aanbevolen standjes zijn: missionaris houding, doggy style en lepeltje lepeltje. Met deze houdingen krijgt het zaad de beste start om zo diep mogelijk te komen.

18) De juiste temperatuur

In dit geval bedoel ik de temperatuur van het zaad. De zaadballen hangen niet voor niks buiten het lichaam, dat heeft te maken met de temperatuur. Ze moeten niet te warm worden want dat gaat ten koste van de kwaliteit van het zaad. Liever dus ook even geen al te hete douches, benauwde sauna’s en knellende broeken.

19) Gebruik geen glijmiddel

Liever niet in ieder geval, want sommige glijmiddelen tasten de zuurgraad aan van je baarmoeder en dat wil je niet. Want die zuurgraad is van nature in perfecte conditie om zwanger te worden, die wil je dus echt niet verstoren. Toch heel hard glijmiddel nodig? Ga dan op zoek naar een vruchtbaarheidsvriendelijk glijmiddel.

20) Een eigen orgasme

Ik heb wel eens gelezen dat een eigen orgasme ook wil helpen. Tijdens het orgasme worden – door het samentrekken van de baarmoeder – de zaadjes de juiste richting op geholpen. Ach, ook al helpt het niet, lekker is het natuurlijk wel. Moeite met klaarkomen? Misschien een seksspeeltje erbij?

21) Onregelmatige cyclus

Heb je last van een onregelmatige cyclus? Maak dan even een afspraak bij de huisarts. Hij kan je eventueel doorsturen voor onderzoek. Trek ook bij hem aan de bel als je laat in je cyclus ovuleert.

22) Zaadvriendelijke vagina

Wat staat er nou? Ja, het staat er toch echt. Gebruik liever geen geparfumeerde tampons, vaginale (of intiem)spray’s. Dit soort producten kunnen allemaal de zuurgraad aantasten, net als bij het glijmiddel. Liever niet dus.

23) Ga voor de ochtendseks!

Huh? Waar is dat nou weer goed voor, hoor ik je denken. Nou, in de morgen heeft sperma meer zaadcellen. Hoe meer, hoe beter zou ik zeggen.

Heb je ook nog een tip? Laat het mij weten! Ik wens iedereen in ieder geval een vruchtbare start!

liefs Marion

Meer informatie

Overtijd maar niet zwanger, wat kan dit betekenen?
Vruchtbaarheid en voeding, welke invloed heeft voeding op de vruchtbaarheid?
Gezond zwanger worden, een goed begin!
Voorzorgsmaatregelingen voor een gezonde zwangerschap!
Preconceptioneel advies. Waar is dat goed voor?
10x Sneller zwanger worden. Maar hoe dan?
Doeltreffende baby making seks. Hoe dan?
Vruchtbaarheid en voeding. Eet je vruchtbaar!
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *