Smetplekken bij je baby: zo zit dat
Oh help, je pasgeboren baby heeft een rood plekje in de nek! Geen zorgen, grote kans dat het een smetplek is: dat komt veel voor en is niet gevaarlijk. Wel kunnen smetplekken vervelend zijn. Hoe ontstaan ze, en wat kun je doen om smetplekken te voorkomen of genezen?
Wat is een smetplek?
Een smetplek ofwel intertrigo is een verzamelterm voor een rode, geïrriteerde huid in de lichaamsplooien. Bij een baby komen ze vaak voor op de volgende plekken:
In de lies
Op of bij de billen (ook bekend als luieruitslag)
In de hals of in de nekplooitjes
Achter een oor
In de oksel
Onder de kin
Niet besmettelijk
Smetplekken zijn niet gevaarlijk en ook niet besmettelijk. Maar ze irriteren de huid natuurlijk wel, en kunnen flink jeuken. Soms doen smetplekken pijn, zeker wanneer ze opengaan. Ook ruik je die heerlijke babygeur soms niet eens meer, dankzij de vieze geur van smetplekken.
De geïrriteerde huid is bovendien gevoelig voor secundaire infecties met bacteriën en schimmels. Bij luieruitslag of luiereczeem is bijvoorbeeld vaak sprake van infectie met Candida albicans.
Vochtige plekken
Smetplekken ontstaan vooral in huidplooien, waar een vochtige of warme huid tegen elkaar wrijft. Ook in de nek na het drinken kan bij je baby een smetplek ontstaan door de combinatie van vocht, warmte en wrijving.
Hoe kun je smetplekken voorkomen?
Voorkomen is natuurlijk altijd fijner dan genezen. Smetplekken kun je niet altijd voorkomen; simpelweg omdat je niet voelt wat je baby voelt, en dus niet altijd op tijd ontdekt waar warme of vochtige huid wrijving krijgt.
Gelukkig zijn er toch veel manieren waarop je kunt proberen te voorkomen dat je baby smetplekken krijgt.
Goed afdrogen
Maak je baby goed droog na een bad of douche. Vooral in de plooitjes, nek en oksels.
Gebruik talkpoeder
Je kunt een beetje talkpoeder strooien op de billetjes en andere vochtige plekken, om het laatste vocht te onttrekken.
Let op wrijving
Aangezien wrijving een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van smetplekken, is het slim om te zorgen dat kleding bij je baby niet te strak zit. Sommige materialen schuren meer dan andere.
Hoe kun je smetplekken behandelen?
Wanneer je een beginnende smetplek ontdekt, is het soms al voldoende om deze goed droog te houden en eventueel de bron van wrijving weg te nemen. Zet de smetplek toch door? Dan kun je deze tips toepassen:
Zinkzalf
Smeer (ook bij beginnende smetplekken) een laagje zinkzalf op de geïrriteerde plek. Dat beschermt de huid van je baby en geeft het kans te herstellen. Pas op dat je geen alcohol- of parfum houdende zalf gebruikt.
Laat smetplekken ademen
Omdat smetplekken vaak op broeierige plaatsen ontstaan, kan het helpen deze plek meer te luchten. Zo voorkom je erger en krijgt de huid kans te herstellen.
Vaker verschonen
Bij luieruitslag is het verstandig je baby vaker te verschonen. Van urine en zweet worden de smetplekken namelijk niet beter. De uitslag op de billen kun je dan meteen een paar keer extra met zinkzalf insmeren!
Scheurlinnen
Scheurlinnen is een handige manier om wrijving weg te nemen. Je kunt het katoenen strookje mooi in een huidplooi stoppen, zodat het vocht wordt opgenomen en er minder wrijving is. Pas wel op waar je het scheurlinnen gebruikt: je baby moet het natuurlijk niet te pakken krijgen en inslikken!
Eczeemcrème
Als de plek niet weggaat of veel last geeft, kun je contact opnemen met de huisarts. Mogelijk is er op de smetplek een infectie gekomen, waarvoor je een eczeemcrème of anti-schimmelcrème nodig hebt.
Smetplekken kunnen heel vervelend zijn, voor zowel de baby als jou. Gelukkig zijn ze meestal goed te behandelen. Duurt het langer dan 5 dagen voor de smetplekken verdwijnen of in elk geval sterk verminderen, ondanks je maatregelen? Ga dan langs de huisarts; misschien is er een infectie bij gekomen waar een speciale zalf voor nodig is.
Meer informatie
De goedkoopste luiers vind je hier! De luiervergelijker!
Café-au-lait vlekken
Aardbeienvlek of hemangioom – Welke geboortevlekken zijn er?
Stappenplan baby in bad
De kwetsbare babyhuid. Hoe verzorg je hem?
Baby acne, wat is het? Wat zijn toch die rode pukkeltjes?
Bronvermelding
Tekst: Irène Storm
© afbeelding: 123rf.com