Hoe begeleid je pubers in het gebruik van smartphones?

Je leest nogal wat waarschuwingen en hulpkreten in de media en op internet over de combinatie van smartphones en pubers. De een lijkt ermee vergroeid en de ander gaat er mee naar bed. Als ouder zie je het wellicht helemaal niet zitten dat je zoon of dochter zo’n mobieltje op zak krijgt, maar als ze eenmaal naar de middelbare school gaan, ontkom je er gewoonweg niet aan. Scholen gaan er zo’n beetje vanuit dat ieder kind een smartphone heeft en ieder kind dus kan werken met ‘Magister’.

Hoe begeleid je pubers in het gebruik van smartphones

Wat is Magister?

Magister is een handige app die door middelbare scholen wordt gebruikt. In deze app staat onder andere het huiswerk vermeld, het rooster, de cijfers, maar ook aantekeningen over bijvoorbeeld te laat komen of het vergeten van boeken/huiswerk. Het mooie hiervan is, je kunt als ouder mee kijken! Ouders krijgen hun eigen inlogcodes en worden op deze manier op de hoogte gehouden van cijfers, aantekeningen, rooster en andere interessante weetjes.

Foute combinatie?

Pubers en smartphones is dus niet altijd een foute combinatie. Het is echter wel belangrijk dat je kind er zo goed mogelijk mee leert omgaan. En dan bedoel ik niet het technische gedeelte, want hoe de smartphone werkt, weet je kind vast heel goed. Waarschijnlijk nog beter dan jij en ik. Ik doel meer op de sociale kanten. Groepsdruk, cyberpesten, juridische aspecten, want wat mag wel en wat mag niet?

KSK Productions heeft daar een tijdje terug een nuttige meezinger over gemaakt. Mocht je het nog niet kennen, raad ik je aan er even naar te luisteren en een linkje naar zoon of dochter te appen. Op ludieke en vrolijke wijze krijgen kinderen de belangrijkste tips mee. Door een hoog ‘oogwurmgehalte’ blijven de tips ook nog eens goed in je hoofd zitten.

Kosten

Je wilt natuurlijk niet dat de kosten van het mobiele gebruik uit de hand lopen, dus maak hierover vooraf goede afspraken. Een mogelijkheid om de kosten in de hand te houden is prepaid. Hij kan dan zelf eventueel nieuwe belminuten of MB’s kopen. Hij leert op deze manier op een verantwoorde manier met zijn dataverkeer om te gaan en de kosten kunnen nooit uit de hand lopen.
Natuurlijk kun je ook voor een abonnement kiezen. Tegenwoordig kun je vaak voor een redelijk bedrag per maand onbeperkt bellen en heb je een aantal gigabytes aan dataverkeer. Ook op die manier kun je de kosten in de hand houden.

Praat met je puber

Er zitten wat haken en ogen aan internet. Aan de ene kant is het een bron van informatie (goed voor het huiswerk) maar er staan natuurlijk niet alleen maar positieve dingen op internet. Denk bijvoorbeeld aan geweld en porno. Beelden die – gezien hun leeftijd – nog niet geschikt zijn voor je zoon of dochter. Je kunt ervoor kiezen om via de smartphone bepaalde instellingen te doen waardoor hij niet alles kan bekijken, downloaden en /of installeren. Ik weet van de iPhone dat deze mogelijkheid er standaard in zit, maar ik weet niet of dit voor andere merken ook het geval is.

Hoeveel tijd?

Het is niet alleen belangrijk te bespreken wat hij wel en niet mag, ook de tijd die hij met een smartphone in zijn hand mag doorbrengen, is een goed bespreekpunt. Veel spelletjes zijn ervoor gemaakt hem zoveel mogelijk naar het scherm te lokken, want door het (regelmatig) verschuiven van een paar pixels krijg je weer extra punten, diamantjes of kun je ergens voor sparen. Leg hem uit dat heel veel ‘gratis’ spelletjes eigenlijk ‘schijngratis’ zijn. Je kunt ze gratis downloaden en ook gratis spelen, maar als je net iets meer wil of je wilt het allemaal wat sneller hebben, dan moet je daarvoor betalen. En geloof mij, daar gaat echt grof geld in om, want als je daaraan begint beland je in een bodemloze put. En wat krijg je ervoor? Een handje pixels. Niks meer, niks minder. Oh wacht, de verkopende partij zal daaraan toevoegen: ‘en de beleving…’ Ja, sure.

Privacy en wetgeving

Maar er zijn meer belangrijke onderwerpen! Bijvoorbeeld hoe om te gaan met fotos? Foto’s van jezelf of foto’s van anderen. Denk aan privacy maar ook aan de wetgeving. Je mag niet zomaar foto’s van filmpjes van andere plaatsen of doorsturen. Er bestaat nog zoiets als portretecht. En wat dacht je van auteursrechten. Je mag ook niet zonder toestemming iets van een ander kopiëren en plaatsen.

Groepsdruk en cyberpesten

En dan is er nog de groepsdruk: ‘Mam, iedereen in de klas mag Call of Duty spelen!’. Natuurlijk zwaar overdreven, maar het is zijn beleving. Hou je poot dan maar eens stijf. Meisje ervaren daarentegen vaak de druk ‘niets te willen missen’. Zij willen graag bij de groep horen en vinden het daarom zo’n beetje van ‘levensbelang’ alles te blijven volgen wat er op social media gebeurt. Je kunt je voorstellen hoe verslavend en dwangmatig dit kan worden.
En dan nog de gevolgen van cyberpesten, zowel voor het slachtoffer als de dader… Ook geen simpel onderwerp, maar wel belangrijk om dit bespreekbaar te maken.

Smartphones horen echter volledig thuis in onze huidige samenleving, je kunt er nauwelijks aan ontkomen, dus ook onze kinderen niet. Dat is ook prima, mits wij ze goed begeleiden.

Wat voor een toestel?

Okay, dan gaan ze aan de smartphone, maar wat is dan een goed toestel? Het kan voorkomen dat ze op school informatie moeten opzoeken, het is ook handig dat Magister er zonder stotteren op draait en natuurlijk willen ze ook in die groepsapp van Whatsapp, waar al die klasgenoten in zitten. Een leuk fotootje of filmpje kunnen maken, een spelletje spelen, een liedje luisteren…

Zelf gebruik ik al jarenlang – naar tevredenheid – een iPhone. Als ik dan kijk naar de Apple iPhone 8 zou dit een prima smartphone kunnen zijn voor kinderen. Omdat er alweer een nieuwer type is (iPhone X) kun je hem vaak wat voordeliger kopen. De telefoon heeft een 4,7 inch beeldscherm, 2 GB werkgeheugen en 64 GB interne opslag. Daar kan hij heel wat spelletjes mee spelen en filmpjes mee maken. Daar kan hij heel veel nuttige informatie op bewaren.

liefs Marion

Extra informatie

Hoe maak je je kind weerbaar tegen groepsdruk?
Checken van de smartphone: Wel of niet doen?
Gameverslaving, vluchten in een digitale wereld. Kan het kwaad?
Dataroaming binnen de EU: hoe gratis is dat?
Mobiele telefoons voor de kids. Een brug te ver?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto’s: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *