Zo Wordt je kind spelenderwijs slimmer tijdens de zomervakantie!

Je kind op speelse wijze slimmer maken tijdens de zomervakantie? Dat kan!

Niet elk kind blinkt uit in alle vakken op school. Sterker nog: de meeste leerlingen in de basisschoolleeftijd hebben moeite met één of meerdere schoolvakken. Denk aan kinderen met dyslexie, (milde) concentratieproblemen of een rekenachterstand. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je kind te ondersteunen en te stimuleren. Een kind met dyscalculie zal misschien nooit een wiskundige worden, maar toch met een voldoende door naar de volgende klas is meestal wel haalbaar. Sterker nog: nu is er een manier waarop je je spruit op speelse wijze slimmer kunt maken tijdens de zomervakantie. Lees snel verder!

Dyslexie en dyscalculie

Dyslexie en dyscalculie zijn aandoeningen waar je kind zijn of haar hele leven last van houdt. Kinderen met dyslexie of dyscalculie hebben baat bij gestructureerd onderwijs, veel oefenen en herhalen. En hoewel de aandoening daarmee natuurlijk niet weggaat, kun je het wél in goede banen leiden. Daar heeft je kind zijn of haar hele leven profijt van.

Bij (kleine) kinderen met dyslexie is voorlezen iets dat heel goed kan helpen. Lees dagelijks minimaal 15 minuten voor uit een leuk en voor je kind interessant boek. Ook samen lezen heeft een positieve invloed op dyslexie. Zorg er wel voor dat je het moeten lezen niet oplegt. Behandel het luchtig, ongedwongen en breng het als iets leuks en gezelligs. Neem je kind ook mee naar de bibliotheek, het liefst al vanaf jonge leeftijd. Zo maak je je kindje bekend met boeken en laat je het zelf ontdekken welke boeken interessant en spannend zijn.

Krijg je jouw spruit écht niet aan het lezen? Probeer het dan eens met luisterboeken. Niet alleen leuk en spannend, maar ook nog eens heel motiverend om uiteindelijk tóch zelf te gaan lezen. Want je kind zal steeds meer willen ontdekken in de wondere wereld van fictie.

lijn groen oudersenzo
Je kind op speelse wijze slimmer maken tijdens de zomervakantie? Dat kan!
Je kind op speelse wijze slimmer maken tijdens de zomervakantie? Dat kan!

Oefeningen voor kinderen met dyslexie en dyscalculie

Ook is het goed om veel te herhalen en te oefenen als je een kind met dyslexie of dyscalculie hebt. Nogmaals: het is belangrijk dat dit in een ongedwongen setting gebeurt. Wordt dan ook niet boos als je kind iets niet direct snapt of goed doet, maar geef aan dat jullie het nog even opnieuw proberen. Toegegeven: er is engelengeduld voor nodig, maar je krijgt er wel iets moois voor terug. Want hoewel dyscalculie en dyslexie niet weggaan, kun je het wél in goede banen leiden waardoor je kind op latere leeftijd nauwelijks meer wordt gehinderd door dyslexie of dyscalculie.

Maar wat voor oefeningen kun je het beste doen? Dyslexie en dyscalculie zijn specifieke aandoeningen waar niet zomaar elke oefening uit een oefenboekje geschikt voor is. Gelukkig zijn er hierin gespecialiseerde bureaus die speciale oefeningen ontwikkelen voor kinderen met dyslexie of dyscalculie. Zo is er bijvoorbeeld Opdidakt.

Opdidakt helpt kinderen met dyslexie, lees- en spellingproblemen, dyscalculie, rekenproblemen en gedragsproblemen die te maken hebben met schoolprestaties. Neem gerust contact met ze op voor meer informatie.

Speciale oefeningen kun je in de zomervakantie doen, als je kind alle tijd en rust daarvoor heeft. Zo maak je je kind ook gelijk slimmer en verklein je de grote stap van de lange zomervakantie totdat de school weer begint. Zo is je kind gelijk goed voorbereid op het nieuwe schooljaar en zijn de hersentjes weer even flink aan het werk gezet!

lijn groen oudersenzo
lijn groen oudersenzo

Top 10 zomervakantie-tips!

Tip 1

Met de auto op vakantie? Bepaal samen met je kind de route en stippel deze met elkaar uit. Je kind kan op deze manier het lezen van de kaart oefenen. Aspecten als schaal, het omrekenen van centimeters naar kilometers en het lezen van de legenda.

Tip 2

Ga samen met je kind koken op vakantie. Neem een kinderkookboek mee en laat hem of haar het recept uitkiezen, lezen, de boodschappenlijst maken en vervolgens berekenen hoeveel de producten samen (ongeveer) kosten.

Tip 3

Eenmaal op vakantie kun je met je kind de plattegrond bekijken van bijvoorbeeld de camping of het dorp. Wat is er allemaal te doen, hoe kom je daar en hoever is dit? Maak jullie eigen plattegrond met de plekken waar jullie zijn geweest. Uiteraard aangevuld met leuke tekeningen of afbeeldingen uit folders.

Tip 4

Ga gezellig samen met je kind boodschappen doen. Wat moet er op het boodschappenlijstje? Hoeveel broodjes hebben we nodig als iedereen er graag twee wil voor het ontbijt en hoeveel kost dat ongeveer?

Tip 5

Is je kind geen fan van boeken lezen? Laat hem of haar zijn eigen boek, dagboek of stripverhaal schrijven. Geen inspiratie? Dan is een vakantieverslag wellicht een leuk alternatief. Leuk om deze in combinatie met tip 3 te doen.

Tip 6

Laat je kind vakantiekaarten naar vriendjes en vriendinnetjes sturen. Uiteraard schrijft je kind de kaarten helemaal zelf! Hoe duur is de postzegel eigenlijk? En hoeveel heeft hij of zij er nodig?

Tip 7

Ga je vliegen en zit je aan een maximaal mee te nemen gewicht? Laat je kind voor vertrek de koffers wegen. Kan er nog iets bij? Of moet er juist nog iets uit de koffer worden gehaald?

Tip 8

Geef je kind een vakantiebudget en laat hem of haar zijn eigen souvenir afrekenen. Hoeveel zou je kind terug moeten krijgen? Hoeveel ijsjes kan je kind van het restant nog kopen?

Tip 9

Stappen jullie wel in de goede trein/metro/bus/tram/vliegtuig? Waar gaat deze eigenlijk naar toe? Hopelijk kan je kind het jullie vertellen.

Tip 10

Blijf op een leuke manier met je kind oefenen met het lezen en spelling met behulp van het gratis te downloaden zomervakantieboek van Opdidakt.

Wat kan ik verder nog doen?

Of je kind nu wel of geen dyslexie of dyscalculie heeft: het is altijd goed om te kijken waar zijn of haar zwakke plekken liggen. Heeft je kind bijvoorbeeld concentratieproblemen, of moeite met leren? Dan kun je hem of haar daarin stimuleren. Bijvoorbeeld door 10 minuten per dag even aandacht te besteden aan oefeningen die de concentratie helpen. Ook hebben de meeste kinderen behoefte aan regelmaat. Zeker kinderen die één of meerdere leerstoornissen hebben. Maak desnoods samen een schema voor de zomervakantie, zodat je kind per dag kan verwachten wat er ongeveer moet gebeuren.

Heb jij nog goede tips om je kind slimmer te maken tijdens de zomervakantie? Laat ze achter in de comments! Zo help je misschien ook andere ouders en hun kinderen.

Liefs Amber

Meer informatie

Hierom kan bijles goed zijn voor je kind!
Taalspelletjes & cijferspelletjes: Super leuk, uitdagend en leerzaam
Je kind is dyslectisch. Wat nu?
Uitleg van het AVI-systeem
Dyslexie, hoe ga je hiermee om?
Diagnose dyscalculie, maar wat betekent dit?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Opdidakt.nl.

BabyBaby

6 reacties

  • Mijn oudste zoon met dyslexie leest iedere avond ongeveer een kwartiertje zijn jongere broertje voor het slapengaan voor. Overdag vliegen ze elkaar vaak in de haren, maar tijdens het voorlezen luistert mijn jongste zoon geboeid naar mijn oudste.

  • Je hebt van die leuke vakantie-doe-boeken. Die staan vaak vol met puzzeltjes en raadseltjes. Super leuk om die voor je kind te kopen! Ik deed ze zelf vroeger met heel veel plezier!

  • Schoolvakanties duren altijd erg lang, onze eigen vakantie niet. Gelukkig is mijn man in de gelukkige omstandigheid dat hij af en toe de kinderen mee mag nemen naar het werk. Hij werkt in een magazijn. En wat is er dan leuker voor onze kids dat ze met papa mee mogen en orders mogen picken. Ze zijn trouwens al wat ouder, 11 en 14 maar toch gaan ze graag mee. Aan de hand van de bestellijsten mogen ze de winkelwagentjes vullen. Vinden ze prachtig! Ze komen dan ook helemaal uitgelaten thuis als ze met papa mee mogen. En ik heb dan lekker een dagje rust tijdens het thuiswerken. Vooral de kantine, daar gaan ze graag naar toe. Haha.

  • Speel tijdens de reis leuke woordspelletjes met elkaar. Bijvoorbeeld met elkaar woordslingers maken! Kan met ieder willekeurig thema! Zoals: Dieren – Nijlpaard – Drommedaris – Slang – Geit – et cetera.

  • Mama van Lotte

    Maak van een bepaalde tafel waar hij moeite mee heeft, een leuk liedje! Op een bekende melodie is dat zo gepiept! Dat wordt samen zingen!

  • Laat je zoon of dochter afrekenen op het terras! (Kan hij/zij gelijk leren hoe duur alles is…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *