Site pictogram Oudersenzo

Slachtoffer van cyberpesten. Wat kun je doen?

Slachtoffer van cyberpesten. Wat kun je doen?

Gepest worden is iets wat veel invloed heeft op hoe je je voelt en hoe je in het leven staat. Met alle moderne digitale manieren van communiceren is er een vorm van pesten bijgekomen: cyberpesten of digipesten. Wat houdt het in? Wat kan je als ouder hieraan doen? Hoe kan je je kind helpen? Maar ook: hoe leer je je kind om zelf niet de pester te zijn?

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten zijn de vormen van anderen kleineren via internet of via de smartphone. Kinderen hebben veel contact met elkaar via de telefoon (apps) of komen elkaar tegen op social media. Allebei manieren om iemand lekker voor schut te zetten tegenover de anderen. Of om iemand gewoon even de huid vol te schelden, bang te maken en dingen te zeggen in de trant van ‘wacht maar, we pakken je morgen wel’. Naast teksten kunnen er ook foto’s verspreid worden van het slachtoffer, waarmee deze dus tegenover alles en iedereen afgaat. Een vorm hiervan is het verspreiden van naaktfoto’s.

Waarom cyberpesten gedaan wordt

Er zijn meerdere redenen te geven waarom iemand zich verlaagt tot digitaal pesten. Net als bijvoorbeeld in een klas, heb je een groep om je heen waarbij jij in de smaak wilt vallen. En dat kan prima door iemand anders te kleineren. Tenminste, dat vinden zij. Door een ander te kleineren lijk jij immers ‘groter’. Helaas werkt dat nog altijd vaak wel zo bij de anderen in zo’n groep. Een voordeel van pesten via internet of bijvoorbeeld een groepsapp (een app van de klas, bijvoorbeeld) is dat je niet lijfelijk bij elkaar bent. Als pester loop je dus minder risico.

Ook kan het zo zijn dat de pester een reden denkt te hebben om de ander het leven zuur te maken, maar wil hij juist niet dat anderen dat weten. Via internet pesten kan anoniem! En nog een ‘voordeel’: zo kan je iemand echt tegenover de hele wereld voor gek zetten of nog erger.

Waarom cyberpesten zo erg is

Misschien denk je dan nog dat je als slachtoffer dan gewoon niet naar die social media of apps moet kijken en je er zo geen last van hebt. Gepest worden in de klas lijkt misschien uitzichtlozer, omdat je daar niet om de pester heen kunt. De angst om geslagen te worden heb je ook niet als iemand een gemene opmerking maakt via Facebook. Het grote probleem is alleen wel dat iedereen het leest én dat het nooit meer helemaal van internet af zal komen. Met andere woorden: verspreid iemand een foto van jou waarop je bloot te zien bent, dan zal dat altijd ergens op internet rondzweven. Logisch dat dat niet in je koude kleren gaat zitten! Daarnaast zijn digitale bedreigingen uiteraard letterlijk doodeng. Want soms gaat het zelfs zover dat anderen opgehitst worden om jou iets aan te doen! Wie kan je dan nog vertrouwen?

Niet alleen bij jongeren

Helaas komt dit trouwens niet alleen voor bij de jeugd. Ook ouderen maken zich hier schuldig aan. Collega’s die elkaar zo een hak zetten of ex-geliefden die filmpjes of foto’s op internet plaatsen om een verbroken relatie te wreken.

Preventie is belangrijk

Zoals gezegd is pesten altijd al erg. Cyberpesten is ongrijpbaarder (omdat het anoniem kan plaats vinden, dus wie doet het?) en zeker als het via social media als Facebook gaat ook nog eens onomkeerbaar. Daarnaast kan het voor ouders nog moeilijker zijn om hierop in te springen, omdat je veel minder in de gaten hebt wat je kind allemaal op internet ziet en zelf plaatst. Waar op schoolpleinen nog leerkrachten rondlopen, is internet een plek waar het nog ‘stiekemer’ kan plaatsvinden. Het is dan ook zaak om goed preventief te werk te gaan.

Gelukkig zien scholen dit ook in en wordt er vaak aandacht besteed aan dit soort dingen. Maar ook als ouder kan je duidelijk maken wat wel en wat niet kan. Probeer er met je kind eens over te praten. Probeer hem of haar de andere kant te laten zien van pesten. Hoe het zou voelen als jij gepest zou worden. En wat dat voor gevolgen kan hebben. Maar ook dat als je kind gepest wordt, hij of zij dat altijd bij jou kwijt kan. Dat het er niet mee rond moet blijven lopen!

Hoe voorkom je dat je gepest wordt?

Je kunt een aantal dingen doen om het risico kleiner te maken dat je gepest zult worden op deze manier. Helemaal uitsluiten lukt natuurlijk niet, want iedereen kan zomaar iets over jou op Facebook zetten. Maar wat je zoal kunt doen:

Vertel niemand jouw wachtwoorden en inloggegevens. Zo voorkom je dat anderen jouw account in kunnen

Denk goed na wat je allemaal wel en niet wilt delen via Facebook of ander social media. Ook als je alles alleen met vrienden deelt…want er zitten constructies waardoor anderen toch jouw foto’s of berichten tegen kunnen komen. Daarnaast kan zo’n vriend opeens een reden hebben om met jouw verhalen of afbeeldingen iets flauws te doen

Vraag anderen niet iets van jou te posten

Zorg dat je uitlogt als je bij iemand anders op zijn telefoon of bijvoorbeeld op de schoolcomputer jouw account hebt geopend

Wat kan je doen bij cyberpesten?

Meldknop.nl geeft tips hoe je om kunt gaan met pesten via social media.

Praat erover. Dit kan een ouder zijn, een leerkracht, iemand die je vertrouwt

Niet reageren werkt het beste

Blokkeer de pester

Als je weet wie het is: probeer met hem te praten. Het kan zo zijn dat die persoon helemaal niet door heeft wat hij je aandoet!

Bewaar de berichten of maak er screenshots van. Dit kan van pas komen als het zover gaat dat je het gaat melden bij de politie of een ander meldpunt

Gebeurt het via social media, meld het pesten daar dan (zoals bij Facebook of Snapchat)

Hoe weet je of je kind gepest wordt?

Helaas zal niet ieder kind aangeven dat het gepest wordt. Ga hier niet klakkeloos vanuit, ook niet als je kind normaal alles tegen je zegt. Je kind kan zich schamen, maar ook bang zijn om het te zeggen. Het kan immers bedreigingen krijgen, waardoor erover praten behoorlijk eng kan zijn. Als je pester aangeeft dat hij anders iets zal doen, denk je wel twee keer na! Maar hoe kom je er dan achter? Net als bij alle vormen van pesten door goed naar het gedrag van je kind te kijken! Zoals:

Probeer te praten met je kind, met de pester (of zijn ouders) en als het nodig is: meld het pesten bij politie of een ander meldpunt! Meer info vind je o.a. bij Meldknop.nl of Vraaghetdepolitie.nl.

Meer informatie

Een puber en de online veiligheid: tips en tricks
Wordt je kind gepest op school? Gebruik deze tips!
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?
Hoe hou je het internet voor je tieners veilig?
Pesten: Ineens was de maat vol! Moeder neemt het heft in handen
Pestonderwerpen: Waarmee worden kinderen het meest mee gepest?
Last van pestgedrag? Zo reageer je op de juiste manier

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten