Slaapwandelen of Somnambulisme, hoe ontstaat het?

Slaapwandelen – ook wel Somnambulisme genoemd – gebeurt tijdens arousels, dat wil zeggen dat onze hersenen in slaap zijn, maar ons lichaam kan nog gewoon bewegen. Je kindje kan er zelfs nog bij praten, al is het niet meer dan een onsamenhangend gebrabbel. Doordat een kind niet bewust zich voortbeweegt, kan het nog wel eens misgaan. Er kunnen zeker vervelende dingen gebeuren, als hij gewoon zijn gang kan gaan.
Slaapwandelen komt regelmatig voor bij kinderen, één op de 30 kinderen heeft er wel eens last van (gehad). Het kan op elke leeftijd voorkomen maar het komt het meest voor bij kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar.

Slaapwandelen of Somnambulisme

Oorzaak slaapwandelen

De oorzaak dat ze gaan wandelen in hun slaap, is niet bekend. Waarschijnlijk zijn er meerdere factoren, zoals erfelijke aanleg. Vaak zijn er meer familieleden die dit doen tijdens hun slaap.
Kinderen hebben doorgaans meer last van slaapwandelen wanneer ze vermoeid zijn en veel indrukken hebben gehad. Ook tijdens een periode van spanning of ziekte, kunnen ze wat vaker gaan wandelen in hun slaap.

Wanneer gaan ze slaapwandelen?

Slaapwandelen ontstaat meestal één tot twee uur nadat ze in slaap zijn gevallen. Ze kunnen ineens rechtop in bed zitten of zelfs uit hun bed gaan om te gaan wandelen. De meeste kinderen hebben een afwezige blik omdat ze eigenlijk gewoon nog slapen. Ze kunnen wel een beetje op de omgeving reageren, met een onverstaanbaar gemompel.
Het hoeft niet beperkt te blijven tot wandelen, in hun slaap kunnen kinderen zich ook bijvoorbeeld aankleden of een deur open maken. Doorgaans slaapwandelen kleine kinderen vrij rustig zodat ze zich niet snel zullen verwonden. Oudere kinderen zijn doorgaans wat onrustiger en lopen daardoor wat meer risico om gewond te raken tijdens het slaapwandelen.

Hoe om te gaan met slaapwandelen?

Proberen hem wakker te maken, heeft niet zoveel zin, want hij is op dat moment in een heel diepe slaap. Hij zal zich ook de volgende ochtend niets meer van herinneren. Hem erover aanspreken heeft dus niet zoveel zin, je zou hem er alleen maar onnodig bang mee maken.
Het beste kun je voorkomen dat hij zich verwond en de deuren goed op slot houden, zodat hij het huis niet uit kan gaan. Zorg dat de traphekjes dicht zijn, zodat hij niet van de trap kan vallen en dat zijn kamer is opgeruimd, zodat er geen speelgoed rondslingert waarover hij kan struikelen. Houd zijn raam dicht om te voorkomen dat hij er eventueel uit gaat klimmen. Je kunt overwegen een belletje aan zijn deur vast te maken, zodat je gealarmeerd wordt wanneer hij zijn kamertje verlaat.

Het spreekt voor zich dat je beter niet kunt kiezen voor een hoog- of halfhoogslaper bij kinderen die soms slaapwandelen. Je kunt ook overwegen een kinderslot te plaatsen op bepaalde kastdeuren, zodat hij daar niet in kan komen.Laat je kindje zo ontspannen mogelijk gaan slapen. Neem met hem nog even de dag door, geef hem eventueel een warm bad, lees een leuk slaapverhaaltje voor en zorg dat hij op tijd in bed ligt. Laat hem eventueel ook in de middag nog even slapen, zodat hij niet oververmoeid raakt. Liever niet te lang, anders is je kindje nog niet moe genoeg om ’s avonds weer te gaan slapen. Geef hem liever ook geen drinken meer vlak voor het slapen gaan. Ook een volle blaas kan een trigger zijn om te wandelen in zijn slaap.

Verdwijnen

Bij de meeste kinderen verdwijnt het vanzelf weer tijdens de puberteit of wordt het in ieder geval wat minder. Een klein deel van de kinderen blijft ook op volwassen leeftijd wandelen in zijn slaap.

liefs Marion

Extra informatie

Je kind heeft een nachtmerrie. Hoe laat je zijn angst weer verdwijnen?
Tandenknarsen tijdens je slaap, hoe schadelijk is het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Een reactie

  • Wist je dat ongeveer 80% van alle mensen als kind ooit geslaapwandeld hebben? Slechts een klein percentage blijft dit (regelmatig) doen na zijn of haar jeugd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *