Slaaptraining: de route naar dromenland waarbij iedereen de ogen mag sluiten!
Het is midden in de nacht. Het huis is stil en donker, behalve voor het zachte schijnsel van de babyfoon die naast je bed op het nachtkastje ligt. En dan, plotseling, breekt het gehuil van je baby de stilte. Je springt uit bed, strompelt door de gang als een zombie in een nachtmerrie, de vermoeidheid is als een zwaar gewicht op je schouders. Je bereikt de kamer van je baby en vindt hem wakker, wijd open ogen staren naar de donkere kamer. Je wiegt hem, voedt hem, zingt zachtjes slaapliedjes voor hem, doet alles wat je kunt om hem weer in slaap te krijgen. Maar zodra je hem weer in zijn bedje legt, zijn die grote ogen weer open en begint het gehuil opnieuw.
Je kijkt naar je kleine wonder en vraagt je af hoe zo’n klein wezen je zo kan uitputten. Je hebt boeken gelezen, adviezen van vrienden en familie gevolgd, maar niets lijkt te werken. En dan hoor je over iets genaamd ‘slaaptraining‘. Het klinkt als een reddingsboei in een zee van slapeloosheid. Maar wat is het precies? En zou het echt het antwoord kunnen zijn op je nachtelijke gebeden?
Wat is slaaptraining?
Laten we beginnen met de basis. Wat is slaaptraining? Simpel gezegd, slaaptraining is het proces waarbij je je baby helpt om zelfstandig in slaap te vallen en door te slapen. Dat klinkt geweldig, toch? Maar het is niet zo eenvoudig als het lijkt, want elk kind is uniek en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.
Wanneer beginnen met slaaptraining?
De grote vraag die veel ouders stellen, is: “Wanneer moeten we beginnen met slaaptraining?” Het antwoord is: het hangt af van je baby! Het Amerikaanse Academie van Kindergeneeskunde adviseert dat de meeste baby’s klaar zijn voor slaaptraining tussen de 4 en 6 maanden oud. Op dit moment ontwikkelen ze het vermogen om de nacht door te slapen zonder te voeden, en hebben ze geleerd het verschil tussen dag en nacht.
Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)
Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.
Hoe start je met slaaptraining?
Er zijn verschillende methoden van slaaptraining, en het kiezen van de juiste kan afhangen van de persoonlijkheid van je baby en je eigen comfortniveau. Hier zijn enkele van de meest populaire:
Gradual Withdrawal
Deze methode houdt in dat je langzaam je aanwezigheid in de kamer vermindert terwijl je baby in slaap valt. Begin met zitten naast het bedje van de baby en verplaats je elke nacht een beetje verder weg.
Controlled Crying
Deze aanpak houdt in dat je je baby laat huilen gedurende vastgestelde perioden voordat je troost biedt. De duur van de troostperiodes wordt geleidelijk verlengd totdat de baby leert om zelf in slaap te vallen.
Pick Up, Put Down
Bij deze methode til je de baby op als hij huilt en leg je hem neer als hij kalmeert. Het doel is om de baby te leren zichzelf te kalmeren zonder de noodzaak van voeding of wiegen.
Wat als het niet werkt?
Soms lijkt het alsof je alles goed doet, maar je baby blijft vechten tegen slaap. Dit kan frustrerend zijn, maar vergeet niet: het is oké. Slaaptraining is geen exacte wetenschap, en het kan enige tijd duren voordat je baby het onder de knie krijgt. Wees geduldig en blijf consequent. Als je na enkele weken nog steeds geen vooruitgang ziet, overweeg dan om medisch advies in te winnen om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende gezondheidsproblemen zijn.
Meer informatie
Wat is de Cry it out methode?
Handige slaapproducten voor je baby: Slapen als een roosje!
Hoe krijg ik mijn baby in een wieg te slapen?
Een slaapschema voor je baby: De sleutel tot een goede nachtrust
Ledikant en wieg moeten veilig zijn
Zo slaapt je baby zo lang mogelijk door!
Veilige slaapomgeving voor je baby
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com