Welke jonge ouder wil nou niet het slaapgedrag van zijn baby begrijpen. Want na de zoveelste slapeloze nacht, heb je echt wel behoefte aan een doorslapende baby, zodat jij ook eens een volledig nachtje kan pakken. Want laten we eerlijk zijn, zodra je een kleine bundel van vreugde hebt, is slaap ineens een luxe die je je amper kunt herinneren.
Slaap is een illusie
Ze zeggen dat het de eerste weken een roze wolk is. En ja, dat is het ook. Behalve dat de wolk gemaakt is van luiers en melk, en dat de roze kleur misschien meer te maken heeft met het gebrek aan slaap dat je ogen bloeddoorlopen maakt. In die eerste dagen word je als ouder volledig geleefd door je baby’s ritme. Dit ritme bestaat meestal uit een cyclus van slapen, eten, en… laten we zeggen dat luiers verschonen een terugkerend thema is.
Je probeert erachter te komen wanneer je kleine eindelijk wat langere stukjes zal slapen. Je zoekt naar tekens, naar een lichtpuntje in de duisternis van de nacht. En wanneer ze eindelijk slapen, sluip je hun kamer in om te controleren of ze nog ademen. Ironisch genoeg is dit ook het moment waarop ze wakker worden omdat je per ongeluk op die ene krakende plank bent gaan staan.
De wonderen van het slaapritueel
Tegen de tijd dat je baby een paar maanden oud is, begin je wanhopig te zoeken naar manieren om een slaapritueel te creëren. Hier komt je creativiteit als ouder om de hoek kijken. Je hebt de klassieke methoden zoals een warm bad en een zacht slaapliedje, maar je hebt ook de meer… onorthodoxe methoden. Bijvoorbeeld, dansen door de woonkamer met je baby in een draagdoek terwijl je zachtjes ‘Bohemian Rhapsody’ neuriet. Werkt dit? Misschien. Is het fijn om te doen? Absoluut.
Belangrijk is consistentie. Probeer elke avond rond dezelfde tijd een rustig en voorspelbaar ritueel te volgen. En nee, dit betekent niet dat je om 2 uur ’s nachts in je pyjama een knuffelbeerenshow moet opvoeren omdat je de vorige avond dezelfde fout maakte.
Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)
Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.
Slapeloze nachten en overlevingsmodus
Laten we eerlijk zijn, geen enkel slaapritueel is een garantie voor succes. De realiteit is dat baby’s gewoon niet altijd goed slapen. Ze worden wakker voor voeding, vanwege tandjes die doorkomen, of simpelweg omdat ze besloten hebben dat 3 uur ’s nachts het perfecte moment is voor een feestje. Dit is waar de overlevingsmodus ingeschakeld wordt.
Als ouder word je een meester in powernaps. Je leert slapen in elke denkbare positie: half zittend op de bank, met een flesje in je hand, of zelfs staand tegen de muur geleund. En als iemand zegt dat ze een hele nacht hebben doorgeslapen, kijk je ze aan alsof ze net hebben verteld dat ze een eenhoorn in hun achtertuin hebben gezien.
Tips en trucs van doorwinterde ouders
Gelukkig zijn er tips en trucs die het ietsje draaglijker kunnen maken. Probeer bijvoorbeeld je baby overdag voldoende te laten bewegen. Veel frisse lucht en activiteit kan helpen om ’s nachts beter te slapen. Zorg ook voor een rustige en donkere slaapkameromgeving. Verduisterende gordijnen zijn je beste vriend.
En dan is er nog de mythische ‘white noise‘ machine. Voor sommige baby’s werkt het als een toverspreuk. Het geluid van regen, een ventilator, of zelfs een wasmachine kan helpen om ze in slaap te wiegen. En als het echt niet werkt, kun je altijd nog zelf een liedje verzinnen. Iets in de trant van “Slaap kindje, slaap, mama wil ook even rusten, alsjeblieft!”
Overleef en geniet
Tot slot, onthoud dat deze slapeloze nachten ook een einddatum hebben. Op een dag word je wakker en realiseer je je dat je baby doorgeslapen heeft. En ja, je zult waarschijnlijk zelf nog steeds om 3 uur ’s nachts wakker worden, maar dat is een ander verhaal. Geniet van de momenten die je met je baby hebt, zelfs de slapeloze. Ze groeien zo snel op en voor je het weet, zijn ze tieners die tot ver in de middag uitslapen.
Meer informatie
Rooming-in of rooming-out: Wat is de beste slaapplek voor je baby?
Wat is de Cry it out methode?
Een warm nestje: Kruikveiligheid in het babybedje
Baby slaapspullen: wat heeft je kleintje echt nodig?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com