Slaapdeskundige Stephanie Lampe aan het woord over lekker slapen

Slaapdeskundige Stephanie Lampe aan het woord over lekker slapen

Stephanie Lampe is baby onrust- en slaapdeskundige, slaapcoach, babyfluisteraar en auteur van diverse boeken op dit gebied. Ook is ze oprichtster van de Stichting Onrustige baby. Ze is moeder en juist de onrust bij haar dochters gaf Stephanie haar missie: alle ukjes een heerlijke start geven en onrust snel te verhelpen. Stephanie is gespecialiseerd in slapen, voeding en ontwikkeling bij kleintjes tot de leeftijd van vier jaar.

Methode droomritme

Haar Methode Droomritme om kleintjes op een liefdevolle manier te laten slapen heeft inmiddels meer dan 25.000 ouders geholpen, wordt aangeraden door diverse zorgverleners. Ze is auteur van diverse top-15 boeken, waaronder Mama! Alles over je eerste jaar als moeder (2006), Baby in een ritme (2009), Baby Reflux of darmkrampjes? (2011), Baby in een droomritme (2012) en Dreumes in dromenland (2013), Baby Reflux & andere onruststokers en deze Blije Baby.

Heb je een onrustige baby, vermoed je reflux, een allergie, iets anders? Wordt je baby geplaagd door krampjes? Slaapt je baby hazenslaapjes, krijg je geen lekker ritme of wil je juist een super start maken en weten hoe je dit kan doen?

lijn groen oudersenzo
Slaapdeskundige Stephanie Lampe aan het woord over lekker slapen

Vragen aan Stephanie Lampe, slaapdeskundige

Onze bezoekers mochten haar een paar vragen stellen. Deze vragen en haar antwoorden kun je hieronder terug lezen.

Vraag

Na een auto ongeluk met een baby van 8 weken oud waarna nu hij 7 maanden is hij alleen maar heel erg huilt in een auto. Wat kunnen wij hieraan doen? Heeft u een suggestie? Alvast bedankt.

Antwoord
Lastig… Het kan natuurlijk zijn dat je baby er toch wat van meegekregen heeft en daarom de auto nu associeert met niet fijn. Natuurlijk geef je het beste troost en geborgenheid, probeer je baby te helpen. Bijvoorbeeld door autoritjes te maken als hij is uitgerust en niet al moe is en er dan naast te zitten in plaats van ervoor. Samen op de achterbank bijvoorbeeld. Dit kun je eerst proberen zonder te rijden. Later met iemand anders achter het stuur. Laat je baby gewoon ervaren dat het nu wel goed gaat en leuk kan zijn. Door hem fit mee te nemen en niet oververmoeid, zal het beter gaan. Later kun je dan natuurlijk de autoritjes zo plannen dat het slaapjestijd is.

lijn smal

E-book Slaaprtraining voor baby's: Zo slaapt je baby lekker door (en jij dus ook)

Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)

Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.


Bestel hier


Vraag

Mijn dochtertje is momenteel bijna 13 maanden en is over het algemeen van in het begin een rustig slapertje geweest. Ze werd wel altijd na 1 uur slapen half wakker waar ik haar dan gewoon haar tutje kon geven, ze zich op haar zij draaide en terug in dromenland zat. Wat ik normaal slapen noem is dus wel weten dat de kans bestaat dat ze ’s nachts nog een keer of 2 wakker wordt, nogmaals om het tutje te geven en verder te slapen. Er waren nachten bij weliswaar dat ze doorsliep en gewoon ’s ochtends om half 7 wakker werd.

Ik weet dat als ze niet goed slaapt en frequenter wakker wordt, dit meestal te maken heeft met een ongemak, meestal ligt dit aan de luchtwegen, verstopt neusje of iets dergelijks maar dat gaat dan weer over. Het vreemde is nu dat na een zoveelste luchtweginfectie ze nu slechter en slechter slaapt, zelfs overdag worden de slaapjes korter doordat ze plots wakker schiet en begint te huilen en soms zelfs ontroostbaar lijkt. Ze wil dan zelfs sedert een paar dagen haar tutje niet meer terwijl dat, samen met haar knuffel normaal gezien de oplossing biedt. Ik heb de indruk dat ze ook last heeft gehad van dromen waardoor ik vaak gewoon een tijdje naast haar bedje bleef staan om haar gerust te stellen. Dit hielp toen maar nu werkt vrijwel niets.

Als ik haar vastneem wil ze zich zelfs uit mijn armen wringen en lijkt t alsof ze zo boos is dat ze niet kan slapen owv welke reden dan ook. Ik moet wel zeggen dat ze sedert 2 dagen ook heel erg veel zevert dus het zou ook kunnen dat er kiezen aankomen (ze heeft al 8 tandjes). Ik heb schrik dat ik nu misschien verkeerde signalen geef door zo vaak naar haar te gaan maar anderzijds weet ik op de lange duur niet meer hoe ik haar kan troosten. Ze heeft haar slaap zo nodig en ik zie dat ze doodmoe is, ze heeft kringen onder haar ogen en toch lukt het haar niet om door te slapen (’s nachts wordt ze quasi om het uur terug wakker) Als je tips hebt of een idee hoe dit komt hoor ik het graag. Een verontruste mama

Antwoord
Als je dochtertje een luchtweginfectie heeft, dan geeft dat natuurlijk problemen. Sowieso met goed ademhalen. Dat kan goed de oorzaak zijn van het frequente wakker worden en ook dat ze haar tutje niet meer wil. Als dit een paar nachten zo gebeurt, is er weer gewenning en wordt ze mogelijk ook wakker omdat dit dan ritme is. Het beste houd je vast aan je ritme, dus troosten en weer neerleggen. Als het weer beter gaat met de luchtwegen, dan zal dit ritme haar gaan helpen weer door te slapen.

Dat ze slechter slaapt, ook overdag, heeft met oververmoeidheid te maken. Dat los je op door betere slaapjes en om die te krijgen moet toch eerst de infectie weg en houd je vast aan het ritme. Leg haar op tijd op bed en zorg iig dat ze slaapt, desnoods door te wandelen of te dragen. Als het euvel is verdwenen, werk je aan de rest en dan kom je weer in het mooie slaapritme uit.

lijn smal

Vraag

Mijn zoontje is nu 19 maanden en heeft altijd goed doorgeslapen van zijn 2 maanden tot 12 maanden. Sindsdien wordt hij minstens 1 maal per nacht wakker en begint dan te huilen/krijsen, hij wordt echt helemaal hysterisch. Het enigste wat dan helpt is hem tussen ons leggen, dan valt hij direct als een blok in slaap. Dit is natuurlijk ook de oplossing niet maar we hebben echt al alles geprobeerd en zijn ten einde raad.

Antwoord
Er kunnen allerlei (groei)redenen zijn waarom je kleintje ineens ’s nachts weer wakker wordt. Ook ziekte wil wel eens voor nachtelijke onrust zorgen. Dat je dan troost is natuurlijk logisch. De keerzijde is echter dat als dit een poosje aan de gang is, een paar dagen is al een poosje, je dreumes er een nieuwe slaapassociatie bij krijgt. Namelijk: slapen bij de ouders. Een nieuwe gewenning. Hierdoor zal hij, ook als de oorzaak van het wakker worden allang weg is, uit gewoonte wakker worden en dan niet meer verder kunnen slapen omdat hij nu het bij jullie slapen daarvoor nodig heeft.

De oplossing is hem de juiste slaapassociaties mee te geven en weer in een juist ritme te brengen. Dat doe je door hem ’s nachts niet bij jullie in bed te nemen, maar te troosten, weer neer te leggen en duidelijk te maken dat het nacht is en dat hij dan moet slapen. Ga geen uitgebreid gesprek aan, houd het rustig. Ga naar hem toe, maar leg hem ook weer in eigen bed. Dat betekent de eerste paar nachten dat je echt even bezig bent. Probeer dit dan ook samen met je partner te doen en probeer zelf zoveel mogelijk te rusten. Na een paar dagen zul je effect moeten zien: is hij sneller te troosten en uiteindelijk zal hij dan niet meer wakker worden op dat tijdstip.

lijn smal

Vraag

Ik heb een vraag over mijn baby van 7 weken. De eerst 3 weken was hij een heel rustige jongen op tijd eten bijna nooit huilen en sinds 5 weken weent hij veel al heb ik hem ververs, gevoed et cetera. Ik kan het niet begrijpen wat het probleem is. Zelfs slapen lukt hem niet meer zo goed zoals vroeger,en ben oververmoeid daardoor.

Antwoord
Het heel typisch wat je kleintje laat zien. De eerste week verlopen veelal rustig en slapen gaat bijna als vanzelf. Daarna neemt de onrust toe. Dat heeft met de ontwikkeling van je baby te maken en ook hoe gevoelig hij zelf is voor prikkels e.a. Doordat hij overprikkeld raakt, kan hij steeds moeilijker gaan slapen. Waarschijnlijk slaapt hij nu nog ’s nachts goed, maar dit zal ook minder worden als je nu niet iets doet.

De oplossing is een ritme aanhouden. Een baby van 7 weken oud doet 3 a 4 vier slaapjes overdag en kan maximaal 90 minuten wakker zijn. Dat betekent dat als hij ’s ochtends wakker wordt, je hem binnen 60-90 minuten weer in bed legt. Kijk naar de slaapsignalen voor het juiste moment, maar leg hem zeker in bed voordat de 90 minuten om zijn. Voeden doe je na het wakker worden. Als je dit zo volgt, komt hij binnen een paar dagen in een ritme en zul je de signalen beter kunnen zien. Hij zal dan ook steeds beter en makkelijker gaan slapen.

lijn groen oudersenzo
Slaapdeskundige
Slaapdeskundige
Slaapdeskundige
lijn groen oudersenzo

Vraag

Ik heb sinds 14 dagen mijn nichtje van 8 maanden in huis ze is eigenlijk 6 maanden 2en maanden te vroeg geboren. Nu heeft mijn nicht 14 dagen terug een zelfmoordpoging gedaan wat niet is gelukt maar de kleine word altijd tussen 4 en 5 wakker heeft het er misschien wat mee te maken want de eerste 3 dagen sliep ze gewoon door, of wat ik er aan kan doen. graag uw reactie vriendelijke groet julia visser

Antwoord
Wat goed van je, dat je de zorg voor je nichtje op je hebt genomen. Dat is zeker niet makkelijk. Met alles wat is gebeurd heeft het meisje vooral liefde en geborgenheid nodig. Baby’s voelen alles feilloos aan. Sterker nog: in de eerste periode ‘denkt’ een baby dat de dezelfde zijn als hun moeder, dus ook de gevoelens zijn opgepikt. Pak daarbij nog dat ze natuurlijk ineens in een ander huis en met andere verzorger heeft en je mist dan geborgenheid.

Ik raad je aan een vast ritme te volgen: kijk goed naar het natuurlijke ritme van je nichtje en maak daar een voorspelbare dag op. Leg op tijd in bed, nog voordat ze echt moe is, en ook wakker in bed. Met de leeftijd van 8 maanden zal ze twee slaapjes overdag doen en als ze nog moet is in de middag, eventueel een korte derde slaapje. Als je dat ritme eenmaal hebt en ze goed slaapt overdag, dan zul je zien dat ze de nachten weer goed gaat doen.

Het is hierbij wel belangrijk dat je ’s nachts niet ineens weer gaat voeden. Houd het rustig en donker, troost haar wel, maar leg haar ook weer neer in bed. Zodra ze door heeft dat het veilig en goed is bij je, zal ze erop vertrouwen en weer goed durven te slapen.
Heel veel succes!

lijn smal

Vraag

Ik heb een dochter van 3, die sinds nieuwjaarsnacht niet meer slaapt,en ’s nachts paniekerig wakker wordt.
Ze wil niet meer in slaap vallen ik moet erbij blijven zitten. Ik ben begonnen op bed te zitten en zo steeds verder naar de deur,en nog verder richting trap, terwijl ze voorheen zonder pardon of wakker worden ging slapen.Vanavond ben ik dus 3 uur bezig geweest om haar te laten slapen. ‘S nachts word ze in paniek wakker en echt paniek
Ik word beetje moedeloos van een weet niet meer wat ik moet doen
?

Antwoord
Wat vervelend, dat je dochtertje niet meer wil slapen. Je schrijft dat ze sinds nieuwsjaarsnacht slaapproblemen heeft, is er die nacht wat gebeurd wat haar heeft doen schrikken? Werd ze bijvoorbeeld bang wakker van het vuurwerk? Er is iig iets wat haar angstig heeft gemaakt en dat associeert ze nu met slapen, er is een angst om alleen in slaap te vallen. Daarom wil ze dat niet meer en daarom wordt ze ook paniekerig wakker. Dit kun je alleen omdraaien door haar weer vertrouwen te geven.

Wat je al hebt gedaan is heel goed: je troost, maar laat haar wel in eigen bed liggen. Vaak wordt uit vermoeidheid het kind in het ouderlijk bed gelaten en dan zit je zometeen met het probleem dat je bed niet meer van jou is. De truc is idd wat je doet: er zijn, maar steeds meer de afstand nemen. Dus steeds verder weg zitten. Vertel dat je er nu bij blijft en dan zo weggaat. Maar dat je dan wel straks komt kijken.

In het begin kun je dit een paar keer doen, zodat ze ook wakker ziet dat je wel terugkomt. Dit geeft haar weer vertrouwen en dan zal langzaam maar zeker beter moeten gaan, kun je de verwijderingsstappen steeds sneller nemen. Op dat moment zal het paniekerige wakker worden ook verdwijnen.

Zorg er tot slot voor dat ook je partner kan troosten en dat daarmee het naar bed gaan niet iets wordt waarmee ze exclusieve aandacht van mama kan afdwingen. Kortom: het moet geen machtsmiddel worden. Wees liefdevol, troostend, maar bewaak wel de grenzen. Succes & hopelijk gaat het snel beter.

lijn smal

Vraag

Onze zoon heeft een probleem met zijn middagslaapje hij 3 jaar en 3 maanden en wil niet meer zijn middagslaap doen waardoor hij om een uur of 4 niet meer te stoppen is en heeeeel druk en vervelend word omdat hij moe is hij gaat dan wel vroeg naar bed en slaap dan goed. is dit een periode of kunnen wij hier iets aan doen, je gaat dan ook niet meer praten met hij geen concentratie meer.
Hij is ook nog niet zindelijk alleen als hij in zijn bloodje loopt poept en plast hij gewoon op zijn potje en als zijn broek aan is gaat het mis dan laat hij alles lopen en vind hij het wel goed heeft u tips?

Antwoord
Peutertjes kunnen heel eigenwijs zijn. Ineens besluiten ze dat ze best zonder een middagslaapje kunnen. Terwijl ze eigenlijk deze rust nog nodig hebben. Je ziet dan vaak dat ze aan het einde van de middag erg ongedurig, jengelig en geirriteerd worden. Maar slapen…dat willen ze niet. Slaap kun je helaas niet opleggen: een peuter moet het willen of niet. En soms kunnen ze het fysiek ook niet: dan zijn ze over de slaap heen. Wat je het beste kunt doen is het gewoon blijven proberen, volg de routine zoals jullie die hebben. De ene keer zal je peuter gaan slapen, de andere keer niet.

Alleen omdat hij op dag 1 niet wil slapen wil nog niet zeggen dat je het middagslaapje vaarwel hoeft te zeggen: probeer het de volgende dag gewoon opnieuw. Soms gaat het om de dag prima of een paar keer per week. Dat is ook prima. Maak er geen strijd van, want dan zal je zoontje dit moment aangrijpen om aandacht te krijgen. En negatieve aandacht is ook aandacht. Zorg er dus voor dat je ’s ochtends lekker exclusief met hem speelt, echt even gerichte aandacht geeft.

Ga in het ritme door en breng hem dan ook rustig naar bed. Wil hij niet? Dan probeer je het nog even door erbij te blijven, duidelijk toe te spreken (niet boos worden). Wil het nog steeds niet, dan is het zo. Wordt hij aan het einde van de dag jengelig? Dan kun je hem rustig eerder naar bed brengen voor de nacht als het middagslaapje er niet geweest is. Half zeven, zeven uur is prima.

Qua zindelijkheid heeft elk kind zijn eigen leeftijd en ook dit is iets wat je niet kunt afdwingen. Een kind moet daar gewoon klaar voor zijn. Wordt het echter een strijd, word je boos: dan kan ook dit een ‘machtsmiddel’ worden. Doe er gewoon nonchalant over. Een ongelukje kan gebeuren. Prijs hem echter wel de hemel in als het goed gaat. Dan merkt hij dat het leuker is, iedereen blij met hem is, als het goed gaat! Ook wil een zindelijkheidskalender helpen: gaat het goed, plak een sticker. Zo werk je met positieve beloning.

lijn smal

Vraag

Mijn zoontje is nu 14 weken oud en vanaf dat hij 5 weken was gaat het slapen niet goed. Eerst wou hij alleen bij ons op de buik/arm slapen en ook ’s nachts lag hij bij mij. Nu blijkt hij heel veel last van zijn darmpjes te hebben (hebben speciale voeding)en een blokkade in zijn nekje(wordt behandeld). Sinds 3 weken slaapt hij ’s nachts in zijn bedje dat bij ons op de kamer staat. Hij valt zelf in slaap en slaapt van 12 tot 7. Overdag en het begin van de avond zijn nu het probleem. Hij slaapt alleen bij mij in de armen. Hoe kan ik dit aanpakken? Ik heb de methode van Rita Blom ook geprobeerd maar dat werkt niet voor mij en ook niet voor mijn zoontje. Ik hoop dat je kunt helpen!

Antwoord
Wat je beschrijft is een veelvoorkomend probleem. Je ziet bij de meeste onrustige baby’s dat ze de eerste weken nog wel redelijk slapen en dat het na een paar weken minder wordt. Eerst worden de slaapjes wat korter en vervolgens wordt het ronduit lastig je baby overdag in slaap te krijgen. Later op de avond en ’s nachts gaan ze compleet knock-out van pure vermoeidheid. Ook dat is maar even, want op den duur gaat ook de nachtrust er helaas aan. Daarom is het zaak te werken aan een goed slaapritme.

Je beschrijft de methode Blom te hebben geprobeerd en dat het niet werkt voor je. Gelukkig zeg ik eigenlijk, want het laten huilen van je baby: daar ben ik geen voorstander van. Het is onnodig en niet goed. De kern van deze methode is echter rust & regelmaat en dat werkt wel goed. Dat moet je echter volhouden en blijven doen, het is niet iets wat je de ene keer wel en de andere keer niet kunt doen noch iets wat je na een paar weken weer kunt vergeten.

Het komt kortweg gezegd neer op wakker worden-voeden-spelen-slapen, waarbij je goed let op de slaapsignalen en je baby dan wakker in bed legt. Bij verzet, ga je naar je baby toe en troost je hem. De eerste dagen heb je daar een full-time taak aan, maar naarmate het ritme beklijft moet het beter gaan. Je kunt overwegen in te bakeren, dat geeft geborgenheid en wil soms net helpen om sneller in een ritme te komen.

Regelmaat werkt voor oververmoeide en overprikkelde baby’s. Het zal weinig zoden aan de dijk zetten als er een onderliggend leed is. Als er veel krampjes zijn, als zijn nekje nog last geeft: dat kan roet in het eten gooien. De krampjes kunnen echter krampjes lijken, maar ook een gevolg zijn van het huilen en het slecht slapen. Bij pure oververmoeidheid en overprikkeldheid lijkt de pijn uit het buikje te komen, maar dat is het dan niet. Bij huilen komt veel lucht binnen, dat kan wel krampjes veroorzaken.

Dat je baby ’s nachts wel zelf in slaap valt laat zien dat er ws geen kwelgeest in het spel is en dat je baby overdag ‘mama honger’ heeft of wat meer hulp behoeft om zelf te leren slapen. Volg een ritme, leg je baby wakker in zijn bedje en laat hem wennen om op gezette tijden te slapen. Gaat het moeizaam, mag hij best een keer bij je op de arm in slaap vallen, maak er echter geen gewoonte van want dan is dat het ritme geworden.

Hoe kom je daar? Het makkelijkste is om ervan uit te gaan dat jonge baby’s een ritme van ongeveer 90 minuten hebben. Dus als je baby om 0700 wakker wordt, gaat hij op 830 weer naar bed. Hierbij kun je de klok als hulpmiddel gebruiken (niet leidend!), kijk vooral naar slaapsignalen bij je zoontje. Als je zo de dag volgt, moet met een week een ritme ontstaan.
Hopelijk kun je zo aan de slag. Heb je gaandeweg nog hulp nodig, dan kun je ook kijken bij de Stichting Onrustige baby.

Vraag

Onze zoon van nu 6.5 mnd heeft vanaf 3 mnd een redelijl slaapschema, waarop de dag wordt ingedeeld. We hebben overigens alles op verzoek gedaan, borstvoeding en slapen, maar wel een ritme van slapen, wakker, voeden, activiteit, in bed bij moeheidssignalen. Hij heeft vanaf 4 mnd dat hij in zn middagslaap van ong 1 1/5 a 2 uur, na 3 kwartier wakker wordt. Voorheen sliep hij op eigen kracht weer verder. Sinds 3 weken, wordt hij tussentijds huilend/krijsene wakker. Dan ga ik wel naar hem toe, geef hem een kus en herhaal dit zonodig om de 3 minuten. Hij heeft wel zn slaap nodig. Hoe komt dit en wat kan ik doen voor hem?

Antwoord
Het lijkt erop dat je zoontje druk bezig is met groeien en bloeien. Dan kan het ‘ineens’ allemaal omslaan, zonder echte reden. Aangezien je prima een ritme volgt, al goed kijkt naar de moeheidssignalen en er eerder ook niets aan de hand was, is er waarschijnlijk niets vreemd aan de hand.

Het kan zijn dat hij een sprong maakt, aan het groeien is. Of dat hij iets onder de leden heeft, wat je dan over een paar dagen echt zou moeten merken. Door onze fijne zomer hebben meer mensen en kinderen daar op het moment last van, dus het zou goed kunnen. Vaak zie je ook dat bij het groeien de boel even wordt omgegooid, je bent dan verrast en op een gegeven moment zit je ook met je handen in het haar. Je doet immers niets anders, dus waarom gaat het dan anders?

Het antwoord hier is geduld hebben en er gewoon zijn als hij je nodig heeft. Na een weekje moet het dan weer beter gaan en zul je waarschijnlijk ook zien dat je zoontje weer nieuwe dingen heeft geleerd en/of is gegroeid. ‘Oei ik groei’ heeft daar mooie informatie over.

Ondertussen kun je kijken of je hem met troosten en weer neerleggen wat langer kunt laten slapen of door hem een slaapje extra te laten doen als hij duidelijk moe is. Wil hij niet meer slapen, dan gewoon doorgaan met het ritme en goed in de gaten houden wanneer de slaapsignalen weer komen. Waarschijnlijk is zijn normale schema ver te zoeken, maar dit komt weer in balans.
Succes!

lijn smal

Vraag

Ik heb een vraag over mijn zoon van 15 maanden. Als sinds de geboorte slaapt hij erg onrustig. Meestal na 1 a 2 uur slaap wordt hij panisch wakker en is dan moeilijk te kalmeren. Hij moet dan veel hoesten en soms nog wat boeren. Er komt nooit iets mee dus ik denk niet aan reflux. Zijn neusamandel is al verwijderd omdat deze steeds ontstoken was, oren zien er goed uit alleen veel smeer.

Dit zorgt er voor dat wij iedere avond 5-6 x naar boven moeten om hem gerust te stellen. Nu openbaart dit probleem zich ook in de nacht. Iedere nacht tussen 3 en 5. De enige manier om hem tot bedaren te krijgen is hem een fles geven. Nu ben ik daar geen voorstander van omdat ik bang ben voor gewenning, maar ja, nood (lees nachtrust) breekt wetten…
Consultatiebureau weet het niet, zo ook kinderarts en huisarts. We moeten er maar mee dealen…. Hopelijk heb jij tips om een gezonder slaapritme voor ons allen te creëren…

Antwoord
Reflux komt niet zo veel voor boven de leeftijd van 1 jaar. Maar het feit dat je zoontje hoest, boert..wijst wel een beetje in die richting. Er hoeft niet iets mee te komen, hij kan het ook terugslikken namelijk. Soms is er echter een verband tussen ‘zuur’ en de oortjes. Aangezien je veel smeer in de oren ziet en je zoontje al een ‘KNO-verleden’ heeft vraag ik me af of naar de oortjes is gekeken door een arts? Wellicht is er een ontsteking. Dat zou zijn gedrag wel verklaren. Drinken geeft troost en doet natuurlijk door de beweging ook weer wat met de oortjes.

Let er echter wel op dat je niet te vaak de fles geeft: teveel flespoeder is niet goed. Probeer of je je zoontje ook op andere manieren kunt troosten. Neem iig geen genoegen met de ‘diagnose’ dat je ermaar mee moet dealen. Een baby of dreumes is niet voor niets onrustig. Ik zou dit zeker aankaarten bij de huisarts en desnoods een second opinion vragen.

lijn smal

Vraag

Mijn zoontje van 15 maanden heeft de eerste drei maanden van zijn leven erg last gehad van omhoog komend maagzuur, tot zijn keel en dan slikte hij het weer terug,we hebben dan ook tot hij een maand of zes/zeven was maagzuurremmers van de kinderarts gekregen,daarmee en daarna gin het een stuk beter. Echter deze periode moest ik altijd met hem lopen tot hij sliep.liggend huilen zorgde voor nog erg maagzuur en overstuur huilen. Het probleem betreft nu het in slaap komen.

Als ik hem in bed leg, gaat hij direct huilen en is niet te kalmeren.als ik wegga blijft hij huilen en maakt hij zichzelf zo overstuur dat ik weer wat oprispingen bij hem hoor,waardoor hij nog harder gaat huilen en ik wel weer met hem moet lopen tot hij slaapt.echter brengt iemand anders hem naar bed (met hetzelfde ritueel) niets aan de hand!

Soms lukt het papa ook, mocht hij toch weer huilen en dan oprispingen krijgen, ja, dan straat mama daar weer! Hij denk nu waarschijnlijk als ik hem naar bed breng: als ik huil gaat mama met me lopen. Maar in werkelijkheid doe ik dat dus omdat hij helemaal overstuur raakt en oprispingen krijgt. Eigenlijk moet hij naar bed zonder te gaan huilen, dan gaat het goed, maar hoe moeten we dit doen? Soms papa hem naar bed brengt, gooit hij zijn knuffel uit bed en is dat de reden voor het begin van het huilen.

Antwoord
Het lijkt erop dat je zoontje eraan gewend is om bij jou in slaap te vallen, dat hij dat nodig heeft om daadwerkelijk te gaan slapen. Het feit dat hij wel goed gaat slapen als iemand anders hem in bed legt laat zien dat er verder niets aan de hand is: de reflux plaagt hem niet en hij is ook in staat om zelf in slaap te vallen. Dat hij helemaal overstuur raakt als je hem gewoon laat, is een stukje karakter. En van dat huilen komen dan weer de oprispingen.

Het kan een idee zijn papa het wat meer te laten doen, totdat je zoontje in een makkelijkere ritme komt en het bedje direct accepteert. Dat ia ws niet altijd haalbaar en dan zul je zelf consequent moeten zijn. Wel troosten, laat hem zeker niet overstuur raken want dan gaat hij helemaal niet slapen, maar dan weer neerleggen. Soms kun je geleidelijk weggaan: neerleggen en erbij blijven, steeds verder weg gaan zitten. Na een paar dagen zou het dan beter moeten gaan. Ook kun je even kijken of je hem misschien eerder in bed kunt leggen. Boos worden is soms ook een stukje oververmoeidheid. Probeer hem eens een kwartiertje eerder neer te leggen.

lijn smal

Vraag

Het gaat om mijn 4 jarige kleuter met plotseling slaap problemen.in de afgelopen 4 jaar hebben we nooit problemen gehad met het slapen van ons zoontje,tot de afgelopen maanden van het ene op andere moment hij een panikige angst voor het slapen gaan heeft ontwikkeld wat voor ons onverklaarbaar ontstaan is.Er heeft geen enkel iets voorgevallen waardoor we zijn plotselinge angst kunnen verklaren.we hebben al van alles geprobeerdt zonder blijvende verandering.we zijn ten einderaad.

Antwoord
Kleuters kunnen slechter gaan slapen door allerlei dingen. Soms door grotere veranderingen, soms door kleine verstoringen en soms door iets waarvan je niet weet dat het speelt. En soms ook simpelweg doordat boze dromen je kleintje plagen. Je schrijft dat er niet iets bijzonders is voorgevallen wat de onrust kan veroorzaken. Dat is natuurlijk helemaal goed. Je zou kunnen kijken, praten met je kleuter, of er misschien iets kleins is voorgevallen op school o.i.d. wat je kleuter toch bezig houdt. En misschien zijn er nachtmerries geweest.

Maar ook als je de vinger niet op de zere plek kunt leggen, kun je gewoon in gesprek gaan met je kleuter en vooral uitleggen dat slapen fijn is. Wees er voor hem, geef overdag wat extra tijd, liefde en aandacht en doe dit ook bij het naar bed brengen. Geef hem zekerheid en geborgenheid. Dan komt het vaak vanzelf goed.
Heel veel succes!

lijn smal

Vraag

Mijn dochtertje van bijna 4 maanden slaapt overdag vaak te kort. Na 45 minuten wordt ze wakker, maar meestal kan ik er dan voor zorgen dat ze nog een keer 45 minuten slaapt. Hierdoor komt ze toch nog slaap te kort. We bakeren haar in, ze heeft speciale voeding tegen koemelkallergie en ze heeft medicijnen tegen reflux. Ook slaapt ze niet in de wandelwagen.
Kun je me tips geven waardoor ze langer gaat slapen en misschien ook in de wandelwagen slaapt?

Antwoord
Zo te lezen doet je dochtertje veel hazenslaapjes. 45 minuten is precies 1 slaapcyclus bij jonge baby’s en het gebeurt dan ook regelmatig dat ze na een ronde weer wakker worden. Niet dat ze dan zijn uitgeslapen, want eigenlijk moet er een tweede ronde bij. Dit is iets wat niet alle baby’s vanzelf doen en wat je dochtertje simpelweg moet leren. Dat komt vanzelf, mits je natuurlijk liefdevol bijstuurt (d.i. niet laten huilen, troost bieden en weer neerleggen). Dat doe je al en het feit dat ze dan nog eens 45 minuten slaapt is al een hele winst!

Blijf vasthouden aan een ritme, houdt het inbakeren nog even in stand (tot ze neigt tot omrollen), zet het bedje wat schuin of leg wat handdoeken onder het matrasje van de kinderwagen tegen de reflux. Slaapt ze te kort en wil ze daarna niet meer slapen? Dan kun je gaan wandelen of dragen, iig pak je het ritme weer op en leg je haar daarna weer in bed.

Op deze leeftijd kun je een wakkertijd aan houden van 90 minuten. Dat betekent dat ze 90 minuten na het wakker worden weer in haar bedje ligt. Zo’n 10 minuten voordat het ongeveer tijd is, maak je haar rustig en klaar voor het slaapje. Kijk goed naar je dochtertje, de slaapsignalen die ze geeft. De klok is natuurlijk nooit leidend maar kan een steuntje in de rug zijn. Soms lijken baby’s niet moe maar eenmaal neergelegd slapen ze direct.

Leg je ze dan later neer, dan gaan ze lastiger slapen of slapen kort. Eerder in bed leggen kan dan juist ervoor zorgen dat ze betere slaapjes doet.Probeer dit ook iedere dag op ongeveer dezelfde tijd te laten plaatsvinden, kijk of je een ritme in haar schema kunt vinden.
Veel succes!

liefs Marion

Meer informatie

Lekker en voldoende slapen. Zo doe je dat!
Zo slaapt je baby zo lang mogelijk door!
Lekker slapen in de zomer
In deze slaaphouding kun je Lekker slapen tijdens de zwangerschap
Wat zijn normale bedtijden op verschillende leeftijden?
Middagslaapje, tot welke leeftijd is dit nodig?
Wat zijn white noise geluiden en waar zijn ze goed voor?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *