Het Sinterklaasfeest is natuurlijk hartstikke leuk voor kinderen. Al weken voor pakjesavond, worden ze al ‘opgewarmd’ door het Sinterklaasjournaal, de intocht, het zetten van hun schoentje en de knutselwerkjes op school. Uit mijn jeugd kan ik nog herinneren dat ik er geen genoeg van kon krijgen en dat ik nooit teveel Sinterklaas kon zien. Het heeft echter ook een keerzijde. De opgebouwde spanning kan bij kinderen de nodige sinterklaasstress opleveren. Sommige kinderen veranderen in regelrechte stuiterballen gedurende deze weken. Hoe ga je daarmee om? Het moet immers ook nog gewoon leuk blijven en stress is nergens goed voor.
Sinterklaas aftelkalender
Vooral kleine kinderen hebben nog geen besef van tijd. Vanaf het moment dat Sinterklaas met zijn boot uit Spanje komt, kan pakjesavond niet snel genoeg beginnen. Maar ja, dan duurt het nog een week of drie. Geregeld zal de vraag komen: ‘Mam, wanneer komt Sinterklaas?’ Dan kun je natuurlijk zeggen: ‘op 5 december’, maar dat zegt je kind waarschijnlijk niks. Met een aftelkalender, kun je het zichtbaar voor hem maken. Ze zijn gratis te downloaden op internet (hier) maar je kunt er natuurlijk ook zelf eentje maken en uitprinten. Op deze kalender kun je bijvoorbeeld ook aangeven wanneer hij zijn schoentje mag zetten of wanneer er Sinterklaas op school wordt gevierd. Maak er gewoon iets feestelijks van en laat hem dagelijks een strookje eraf halen of een vakje doorkruisen. Op deze manier maak je het inzichtelijk voor hem.
Genieten i.p.v. sinterklaasstress
Laat je kind genieten van deze periode. Ook al is het allemaal spannend, het is natuurlijk ook erg leuk. Misschien vindt hij het leuk om zichzelf te ervaren als Piet of Sinterklaas. Vaak kun je voor een paar euro al een leuke outfit op de kop tikken. En als je handig bent, is een rode mantel en mijter ook snel zelf gemaakt. Hij kan dan zijn eigen Sinterklaasfeestje spelen. Handje pepernoten erbij en de pret is compleet.
Knutselen
Ook leent deze periode zich perfect om samen te knutselen. Hoe leuk is het om je samen te buigen over leuke Sinterklaasknutsels? En het huis wordt er ook nog eens gezellig mee versierd! Juist door met dit soort Sinterklaasactiviteiten bezig te zijn, wordt het gewoon een leuke periode, zonder dat de nadruk alleen op pakjesavond wordt gelegd.
Het grote geheim
Natuurlijk kun je er voor kiezen om ‘het grote geheim’ te vertellen, maar de vraag is of dit echt minder stress gaat geven. Mijn zoon had ook ieder jaar last van Sinterklaasstress, of beter gezegd, feestdagenstress. Steevast werd hij ziek begin december. Het was zelfs zo erg dat hij één jaar, precies op pakjesavond, te midden van de cadeautjes, compleet instortte. Zo erg instortte zelfs, dat we met hem naar het ziekenhuis zijn gegaan. Maar ook andere jaren, stuiterde hij de periode door en was ik altijd blij wanneer de rust weer terug keerden en de slapeloze nachten, weer voorbij waren.
‘Ik wist het allang’
Toen hij zeven was, heb ik ‘het grote geheim’ verteld. Hij reageerde met: ‘Oh mam, dat wist ik al hoor. Maar nu je het hebt verteld, blijven we het toch nog wel vieren? Met cadeautjes enzo?’ Dat was zijn grootste zorg. En natuurlijk bleven we het gewoon vieren en het feit dat hij het grote geheim kende, deed niets af aan zijn feestdagenstress. Hij is inmiddels een puber en gaat er nu iets beter mee om, maar dat is echt zo lang nog niet. De spanning zat bij hem ook veel meer in ‘wat zal ik krijgen?’ dan de beleving op zich. Dus als je ‘het grote geheim’ wil gaan vertellen om de stress af te nemen, kun je bedrogen uitkomen.
Angst voor Sinterklaas
Anders is het wanneer kinderen bang zijn voor Sinterklaas en/of Piet. Als ze echt angst hebben voor de personen zelf, kan het helpen wanneer je het geheim met ze deelt. Echter, ook dit geeft geen garantie, want ook al weten ze hoe het zit, de emotie wanneer ze Sinterklaas zien zal het – zeker op jonge leeftijd – overnemen van hun ratio. Wat zij namelijk zien, is voor hun beleving heel echt. Jouw woorden zullen op dat moment naar de achtergrond verdwijnen.
Maak het niet onnodig spannend
Uit mijn kinderjaren kan ik mij nog herinneren dat mijn ouders wel eens zeiden: ‘Pas maar op, want als Piet dit ziet…’ Zeker als kinderen al wat angstig zijn of vol zitten met Sinterklaasstress, kun je dit soort opmerkingen beter voor je houden. Waarom zou je het voor je kindje onnodig nóg spannender maken? Het is allemaal al spannend genoeg, daar hoeft echt geen stress bij te komen van ‘Ohjee… straks moet ik mee naar Spanje,’ of ‘Ohjee… straks krijg ik geen cadeautje’. Die cadeautjes heb je toch allang achter in de linnenkast klaar liggen, dus geven ga je ze toch wel. Waarom dan je kindje extra zenuwen geven?
Schoen zetten
Beperk het aantal momenten van het schoen zetten. Eén of twee keer per week is meer dan voldoende. Als je van uitslapen houdt, kun je beter geen schoentje in het weekend laten zetten. De kans is namelijk groot dat ze voor dag en dauw aan je bed staan om samen met jou te kijken wat Sint in hun schoentje heeft gestopt. Doordeweeks moet je toch al vroeg op, dan is het wat minder erg. Je kunt er natuurlijk ook juist wél voor kiezen om het in het weekend te doen, juist omdat ze de nacht daarvoor onrustig kunnen slapen. In het weekend kunnen ze dan overdag een beetje rustig aan doen om het slaaptekort te compenseren. De keuze die je hierin maakt, is een beetje afhankelijk van je kind. En jij kent je kind het beste.
Niet altijd een cadeau
Er hoeft natuurlijk niet altijd een cadeautje in te zitten. Je kunt ook net zo goed een keer een gezonde mandarijn in de schoen stoppen, met een handje pepernoten erbij en klaar.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf het schoentje van je kindje te zetten, zonder dat hij het weet. Hij kan dan rustig slapen, wordt niet om 4 uur al wakker en de pret om ‘s ochtends een gevulde schoen te vinden, is net zo groot. Het voorkomt een hoop spanning vooraf.
Verleng de periode niet langer dan nodig
Ruim voor Sinterklaas zullen de folders van speelgoedwinkels al op je deurmat vallen. De periode van de intocht tot pakjesavond is behoorlijk lang, die periode hoef je echt niet nog langer te maken. Jij weet waarschijnlijk heel goed waar jij je kindje blij mee kan maken, zodat het maken van een verlanglijst pro-forma is. Een week voor pakjesavond is vroeg genoeg om samen met hem een lijstje te maken. Dan kun je altijd nog last minute dat ene speciale cadeautje kopen, waar hij zo lyrisch op reageerde bij het maken van zijn verlanglijstje.
Niet iedere dag
Zorg er ook voor dat niet iedere dag, in het teken staat van Sinterklaas, of beperk het zoveel mogelijk tot alleen het volgen van het Sinterklaasjournaal. Externe factoren, als school, club, winkels, et cetera zorgen ook al voor vele extra Sinterklaasprikkels. Laat hem deze periode ook lekker buitenspelen om zijn energie buiten achter te laten. Heerlijk potje voetballen kan wonderen doen met stress. Hij kan beter zijn stuiterenergie botvieren op een voetbal, dan in jouw huiskamer. Van dat laatste wordt niemand gelukkig. Ga met hem naar het strand, bos of speeltuin. Laat hem lekker ravotten en zich op andere dingen concentreren.
Veiligheid
Juist in deze stressvolle periode is een veilige omgeving belangrijk. Wees begripvol voor zijn gedrag, hij kan er immers zelf ook niet zoveel aan doen. Jij weet wat goed is voor je kindje, dus blijf bij jezelf. Praat met hem, troost hem, geef hem zekerheid dat hij echt door de Sint niet zal worden overgeslagen (ook niet als hij stout is geweest) en knuffel hem uitgebreid voor het slapengaan.
Wordt niet boos…
Plast van hij van de spanning ineens weer in zijn broek? Wordt niet boos, hij vindt het zelf al vervelend genoeg en hij kan er niks aan doen. Meestal is dit probleem vanzelf weer opgelost als Sinterklaas weer terug naar Spanje is.
Maak er samen een mooie periode van!
Meer informatie
Voorleesverhaaltje Willy Woef viert Sinterklaas
Sinterklaascadeautjes voor een prikkie
Hoe schrijf je een leuk sinterklaasgedicht? 7 tips!
Sinterklaas, de historie van een goedheiligman
Sinterklaascadeautjes tips!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com