Mobiel telefoonabonnement versus Sim Only. Wat is beter?

Mobiel telefoonabonnement versus Sim Only. Wat is beter?

Of hij nu 2 jaar is of 13: er komt een tijd dat ook jouw dochter of zoon een eigen smartphone wil. Los van alle voor- en nadelen die daaraan kleven en of dat al dan niet verstandig is, kan het heel goed zijn om je alvast te oriënteren op de praktische kant hiervan. Welke smartphone ga je aanschaffen voor zoon of dochter? Wie betaalt de kosten? En kies je voor een mobiel telefoonabonnement of ga je voor een los toestel met Sim Only?

Mobiel telefoonabonnement versus Sim Only: wat is het verschil?

Als je een mobiel telefoonabonnement afsluit, ga je een kredietovereenkomst aan. Je zoekt een smartphone uit en betaalt deze in maandelijkse termijnen af, samen met de kosten voor het gebruik van de telefoon (denk aan bellen, sms’en en internetten). Zo kun je voor een Sim Only van Vodafone kiezen. Dan schaf je zelf een smartphone aan die je in één keer betaalt. Je betaalt maandelijks alleen voor de kosten van het gebruik. Ook Sim Only is een abonnementsvorm, maar deze is stukken goedkoper. De tarieven zijn vaak zeer voordelig. Daarnaast betaal je natuurlijk geen toestelkrediet af. Dat scheelt!

Oké. Wat is beter?

Dat is helemaal aan jezelf. Als je kiest voor een mobiel telefoonabonnement zul jij deze als ouder moeten afsluiten. Een minderjarige mag zelf namelijk nog geen abonnement afsluiten. Jij betaalt dan alle maandelijkse kosten, al kun je natuurlijk afspreken dat hij of zij daarin wat bijdraagt, bijvoorbeeld als zoon of dochter een bijbaantje heeft. Uit de praktijk blijkt dat veel ouders een los toestel met Sim Only abonnement een stuk makkelijker vinden. Zo kun je ook voor een goedkopere smartphone kiezen, of bijvoorbeeld een tweedehandsje.

Zeker bij jonge kinderen is het wenselijk om te starten met een voordelig toestel. Met Sim Only kun je van toestel wisselen wanneer jou het uitkomt.

lijn groen oudersenzo
Mobiel telefoonabonnement versus Sim Only. Wat is beter?

Welke smartphone kies ik voor dochter of zoon?

Je kunt hem natuurlijk direct verblijden met de nieuwste iPhone, maar misschien is dat niet altijd verstandig. Niet alle pubers gaan namelijk even zuinig met hun toestel om. Het is dus beter om, zeker bij een eerste smartphone, een wat voordeliger toestel aan te schaffen, bijvoorbeeld in combinatie met Sim Only. Op deze manier kun je flink op de kosten besparen en kan hij op zijn eigen tempo kennismaken met de smartphone.

Je kunt kiezen voor een tweedehands smartphone of voor een nieuw, wat ouder model. Deze zijn vaak goedkoop in aanschaf. Wil hij lekker veel whatsappen, met Yubo op zoek naar vriendschap of snapchatten op de smartphone? Let er dan wel op dat het toestel geschikt is voor 4G. Vanaf januari 2020 heb je een smartphone met 4G-netwerk nodig om gebruik te kunnen maken van een Sim Only abonnement.

Conclusie

Wil je de kosten beperken? Dan kun je het beste voor een Sim Only abonnement gaan. Je kunt ook de keuze maken om pas wanneer hij wat ouder is een mobiel telefoonabonnement met toestel af te sluiten. Met Sim Only profiteer je van gunstige tarieven. Zorg er daarnaast voor dat je zicht houdt op wat hij uitspookt met de smartphone. Mijn eigen zoon van 11, die al ruim 2 jaar zijn eigen smartphone heeft, mag deze bijvoorbeeld alleen onder toezicht gebruiken. Ermee naar zijn eigen kamer mag bijvoorbeeld niet, maar hem op de bank in de woonkamer gebruiken als ik thuis ben wel.

Ga en blijf daarnaast ook in gesprek met hem over zaken als veilig surfen, internetpesten en verantwoord internetgedrag. Neem de leiding en wees duidelijk in wat wel en niet kan. Als ouder is het immers jouw verantwoordelijkheid dat hij op verstandige wijze omgaat met het internet en andere gebruikers daarvan. Ook is het belangrijk dat hij niet zomaar zijn of haar telefoonnummer of privégegevens aan vreemden geeft online. Heb je dat allemaal helder? Dan kun je nu een leuke smartphone uit gaan zoeken voor je spruit!

Liefs Amber

Meer informatie

Waar is de smartphone allemaal goed voor?
Kind aan de smartphone? Met deze tips gaat het goed!
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *