Het kan voelen alsof het niet kan: seks tijdens de zwangerschap. Toch zal het in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn. Dat het, zeker als je langer zwanger bent, niet meer helemaal hetzelfde is door o.a. die dikke buik van je, dat mag duidelijk zijn. Maar zolang jullie er nog van genieten… Dus hier de feitjes op een rij!
Kan het kwaad, seks tijdens de zwangerschap?
Zoals gezegd zal het over het algemeen helemaal het probleem niet zijn. Je kind is veilig ‘opgeborgen’ en zal er geen last van ondervinden! Hoewel er mannen zijn die bang zijn om de baby te beschadigen tijdens de daad, is dit gelukkig niet mogelijk. In de baarmoeder, omgeven door het vruchtwater en de vliezen, is je kindje geheel veilig!
Maar heb jij er wel zin in?
Zoals bij zoveel zaken doen ook nu de hormonen weer van zich horen. Tijdens je zwangerschap ben je een vat vol ‘op hol geslagen’ hormonen, die hun best doen om jouw lichaam voor te bereiden. Zo zal je dus niet op ieder moment in je zwangerschap evenveel zin hebben om de liefde te bedrijven. Zeker in het begin van de zwangerschap, als er nog weinig te zien is, zal je partner dat misschien niet helemaal kunnen volgen, terwijl jij misselijk en moe bent én je borsten extra gevoelig kunnen zijn. Leg hem uit hoe je je voelt! Het middelste trimester zou het zomaar zo kunnen zijn dat je juist volop zin hebt.
Je lichaam zit nog niet in de weg, maar je bent op-en-top vrouwelijk! De laatste weken kan je natuurlijk meer lichamelijke ongemakken gaan krijgen waardoor het allemaal wat minder leuk wordt. Maar dit zijn maar gemiddelden. Doe vooral waar jij (en je partner) je prettig bij voelt! Want ook je partner kan moeite hebben met seks tijdens de zwangerschap!
Een orgasme tijdens je zwangerschap
Het gaat misschien een beetje ver om te zeggen dat seks ook nog ergens goed voor is tijdens de zwangerschap, maar krijg je een orgasme, dan profiteert je kindje daar van mee…De gelukshormonen die het teweeg brengt voor jou, ervaart hij ook. De baarmoeder zal zachtjes samentrekken, wat het kindje schijnt te ervaren als een soort streling. Dus kom maar op…
Een orgasme kan voor jouzelf wel een nieuwe ervaring worden. Omdat de doorbloeding van je vagina en clitoris nu verhoogd is, zal dit het gevoel positief beïnvloeden. Het samentrekken van de baarmoeder kan je ervaren door een soort lichte kramp (lijkt op een wee) of, aan het einde van je zwangerschap, harde buik. Voor je kindje is dit niet erg!
Meer voordelen bij seks
Naast dit fijne gevoel voor moeder en kind, zullen we maar zeggen, zijn er meer voordelen te benoemen!
- Door seks verlies je calorieën!
- Bloeddrukverlagend
- Je kunt beter slapen
- Geeft meerdere gelukshormonen af, zoals endorfine en oxytocine
Wanneer mag je geen seks hebben?
Natuurlijk zijn er een paar kanttekeningen bij dit verhaal. De redenen waarom je beter geen seks kan hebben zijn:
Bloedverlies: raadpleeg de verloskundige wat je hier mee aan moet.
SOA: heeft je partner een SOA, dan moeten jullie hier zeker rekening mee houden, want dit kan wel een gevaar opleveren voor je kindje.
Placenta voor de uitgang: Als de placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang ligt.
Bij spataderen rondom de vagina.
Op advies van de verloskundige of gynaecoloog, want er kunnen natuurlijk bepaalde complicaties zijn waarbij zij achten dat dit beter is.
Daarnaast zijn er ook een paar kanttekeningen die met je zwangerschap op zich te maken hebben.
Als je vliezen al zijn gebroken, is de bescherming dus ook weg. Vrijen geeft dan een risico op een infectie voor de baby
Als je nog geen 37 weken zwanger bent en al wel weeën hebt. Omdat je toch minimaal die 37 weken wilt halen, kan je beter niet vrijen. De bevalling kan namelijk door seks sneller op gang komen!
Varieer in standjes of vrij zonder penetratie
Kan je niet meer samen genieten op de manier zoals jullie gewend waren? Omdat bijvoorbeeld die gigantische buik in de weg zit? Probeer gewoon eens iets anders! Varieer in houding, dus. En is echt vrijen niet meer mogelijk? Natuurlijk kan je ook gewoon knuffelen en elkaar strelen zonder ‘de daad’. Of geef elkaar een massage, bijvoorbeeld! Ook dat geeft een binding en een fijn, rustig gevoel.
Meer informatie
Veilige seks tijdens de zwangerschap. Hoe dan?
Seks na de bevalling, wanneer kan het weer?
Doeltreffende baby making seks. Hoe dan?
Is het gebruik van seksspeeltjes tijdens de zwangerschap wel veilig?
Te moe voor passie? Breng de ontspanning terug!
Voordelen seks speeltjes? Zo houd je het spannend!
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com