Seks & onze kinderen, hoe lichten we ze het beste voor?
Sinds dit jaar krijgt mijn tienjarige zoon seksuele voorlichting op school. Hij trekt er een vies gezicht bij. “Ik ga het later maar één keer doen. Om een kind te krijgen. Verder niet,” vermeldt hij vastberaden. We lachen erom. Maar eigenlijk moeten we dit onderwerp uiterst serieus nemen. De seksuele vorming van onze kinderen is niet iets om lacherig over te doen. Zeker niet wanneer je een zoon hebt. Maar hoe praat je over seks met je kind(eren)? Hoe licht je ze het beste voor?
In je billen geknepen
We hebben een groot maatschappelijk probleem. Dat is wel gebleken na #MeToo en de discussie die daaruit voortvloeide. Seksueel ongewenst gedrag is aan de orde van de dag en is een diepgeworteld probleem in onze samenleving. Als jonge vrouw die naar festivals, dancefeesten of kroegen gaat kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je in je billen geknepen wordt door iemand van het andere geslacht. Of dat iemand zich door de menigte langs je heen wurmt op een wel heel sensuele manier, zich weinig subtiel tegen je aandrukkend en breeduit glimlachend verontschuldigend. Dat wordt gezien als speels, onschuldig gedrag. En dat is van de zotte.
God verhoede dat je met hem flirt
Als jongensmoeders ligt bij ons de taak om onze zoons te leren dat dit soort gedrag niet door de beugel kan. Dat je inbreuk maakt op iemands privacy en lichamelijke integriteit op deze manier. En bovenal dat je het recht simpelweg niet hebt om iemand aan te raken die aangeeft dat niet te willen. Of dat nu een jongen of een meisje is. We geven onze dochters mee om voorzichtig te zijn. Nooit alleen door het donker te fietsen. Hun drankje niet onbewaakt op de bar te laten staan. We leren onze meisjes zelfs om geen verkeerde signalen uit te zenden naar mannen wanneer ze geen behoefte hebben aan intimiteit. Wil je geen seks met Jeroen? Neem dan ook zijn drankje niet aan. Dans niet met hem. En God verhoede dat je met hem flirt, want wie A zegt dient ook B te zeggen.
En dat is niet oké. Natuurlijk is het niet verkeerd om je kind wat voorzichtigheid bij te brengen, maar wanneer beginnen we onze zoons te leren om niemand ongewenst aan te raken? Geen vrouwen te verkrachten? De grenzen van een ander te respecteren, wat degene ook draagt en hoe degene zich dan ook gedraagt? Zou dat niet beter zijn dan je dochter te vertellen dat ze ongewenst gedrag uitlokt door zich op een bepaalde manier te kleden of te gedragen?
Schaamte- en schuldgevoelens
Zelf ga ik wél met mijn zoon in gesprek over dit soort zaken. Hoe ongemakkelijk hij zich ook voelt bij het onderwerp seksualiteit, ik ga niks uit de weg. Het wegnemen van de schaamte die vaak gepaard gaat met dit thema is dan ook de eerste stap. Alleen daarom al is #MeToo zo ontzettend noodzakelijk geweest: seksueel geweld moet eindelijk eens uit de taboesfeer getrokken worden. Jarenlang werd slachtoffers geleerd om hun ervaringen met seksueel misbruik vooral voor zichzelf te houden. Waarmee je de schaamte- en schuldgevoelens waarmee deze mannen en vrouwen niet zelden kampen juist versterkt. Is dat echt de boodschap die we onze kinderen mee willen geven? Dat ze vooral moeten zwijgen wanneer iemand over hun grens gaat?
Blijven praten over seks
Het wordt wat mij betreft tijd dat we onze kinderen een andere boodschap meegeven. Namelijk de boodschap dat het niet oké is om over iemands grenzen te gaan. Dat het niet oké is wanneer iemand over jouw grenzen gaat. En vooral dat we met elkaar moeten blijven praten over seks. Ook over de minder fraaie kanten ervan. Dat een meisje zich niet hoeft te schamen voor haar menstruatie en een jongen niet voor het krijgen van een erectie. Dat seksuele fantasieën niet schandalig zijn, maar dat iedereen ze heeft en het een volkomen normaal en natuurlijk verschijnsel is. Zullen we dat met elkaar afspreken? Volgens mij zetten we dan pas écht een stap in de goede richting.
Extra informatie
Waarom kijken kinderen eigenlijk naar porno?
Seksuele voorlichting aan peuters en kleuters. Eerlijk en oprecht!
Boerenkool en ooievaar. Waar komen de baby’s vandaan?
De zwager van Susan bleek pedofiel. “Had die smeerlap ook aan mijn kinderen gezeten?”
Vieze woordjes zeggen. Hoe ga je ermee om?
Seksualiteit – Seksuele ontwikkeling
Coming out Day – Ik kwam ooit uit de kast
Friemelen aan geslachtsdelen, hoe reageer je hierop?
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com
Beste Amber, het lijkt me bij jongens vooral op het pad va de vader liggen om ze te leren wat gezonde manlijke seksualiteit is. En om dat goed te doen moeten wij vaders eerst naar onze eigen verhouding met onze seksualiteit kijken. En daar is nog veel winst te behalen. Voor onze zonen (en dochters) maar ook voor ons zelf. Maar mannen vinden het behoorlijk spannend om hun eigen seksualiteit te onderzoeken, en dat is het natuurlijk ook. Daarom denk ik dat wij mannen er met elkaar over in gesprek moeten. Wij mannen zouden ons zelf meer ontspannen tot onze seksualiteit moeten verhouden en er een positiever beeld van hebben. Pas dan kunnen we dat ook overbrengen op onze kinderen.
Daarom ben ik net begonnen met de podcast ‘Mannen praten niet over seks’ te vinden op Spotify.
En nog iets anders, volgens mij vinden kinderen het helemaal niet ongemakkelijk om met hun ouders over seks te praten, maar ze voelen haarfijn aan dat de ouder het ongemakkelijk vindt en dat nemen ze over.