Site pictogram Oudersenzo

Seks na de bevalling, wanneer kan het weer?

Seks na de bevalling

Je roze wolkje van geluk ligt in je armen, soezelig lig je nog bij te komen van de (zware) bevalling. Aan seks denk je waarschijnlijk de eerste tijd nog niet, zoals heel veel vrouwen. Bij de meeste vrouwen duurt deze desinteresse zelfs enkele maanden. Maar wanneer je een beetje bent gewend aan het kersverse moederschap, een nieuw dagritme hebt gevonden en de stress wat is afgenomen, is er vanzelf weer tijd voor romantiek. Maar seks na de bevalling, wanneer kan het weer?

Wel gelijk zin in seks? Tóch even wachten

Wel gelijk zin in seks? Dat kan natuurlijk ook, want iedereen is immers verschillend. Houd er dan rekening mee dat de meeste artsen aanraden na de bevalling zo’n vier tot zes weken te wachten met vrijen om de vagina, de baarmoeder en het perineum tijd te geven zich te herstellen en te wachten tot het vloeien over is.

Uit de dip

Als je zo’n lange tijd geen seks hebt gehad, ligt het gevaar op de loer dat je die eerste stap niet meer wilt zetten… of daar op z’n minst moeite mee hebt. Misschien is seks niet het allerbelangrijkste in je relatie, maar dat wil ook niet zeggen dat het ónbelangrijk is. Noodzaak om uit de dip te komen! Soms kan een geforceerde eerste stap, wonderen verrichten. Streel elkaar, knuffel elkaar en voor je het weet reageert je lichaam daar op en krijg je vanzelf zin.

Praat met elkaar

Maak het onderwerp bespreekbaar, wees eerlijk tegen je partner. Misschien vind hij het namelijk ook moeilijk om de eerste stap weer te nemen. Samen kunnen jullie vast tot een goede oplossing komen en misschien kan een weekendje samen ook tot wonderen leiden…! En als de eerste romantiek weer terug is, komen de rest van de vonkjes weer als vanzelf!

Seks is gezond

Van een uitgebreid portie stoeien onder de lakens krijg je een goede conditie! Om het bloed sneller door je lichaam te pompen, gaat je hart sneller kloppen en met wat spannende standjes, blijf je er bovendien ook nog eens lenig van! Wist je trouwens dat je per vrijpartij zo’n driehonderd calorieën verbrand? Dat is nog eens een lekker dieet…!!
Seks ontspant, we worden er vrolijk van, je slaapt er beter door én het zorgt voor een (nog) intensere band met je partner! Een goed seksleven zorgt er bijvoorbeeld voor dat je oog voor elkaar houdt! Genoeg reden toch om je seksleven weer nieuw leven in te blazen!

Anticonceptie en borstvoeding

Tijdens het geven van borstvoeding kun je – ondanks de vele verhalen hierover – wel degelijk zwanger worden, alleen is de kans hierop minder groot. De lactatie zorgt voor onderdrukking van de ovulatie, waardoor het een zekere bescherming biedt tegen een nieuwe zwangerschap. Het beschermende effect van borstvoeding is echter bij iedere vrouw weer anders. Als je volledige borstvoeding geeft en de menstruatie uitblijft, wordt gesteld dat je de eerste 6 maanden geen anticonceptie nodig hebt.

Borstvoeding op verzoek

Volledige borstvoeding houdt in: 24 uur per dag ‘borstvoeding op verzoek’, geen bijvoeding tot 6 maanden (dus ook niet afkolven), niet langer dan 4 uur tussen twee voedingen (’s nachts 6 uur), 56 dagen na de bevalling nog geen menstruatie hebben.

Wil je er echter helemaal zeker van zijn, gebruik dan altijd een anticonceptiemiddel. Gebruik echter liever niet ‘De pil’ in combinatie met het geven van borstvoeding. Het gebruik hiervan gedurende de eerste 6 maanden na de bevalling kan de hoeveelheid en kwaliteit van moedermelk verminderen en daardoor de gezondheid van je kindje schade kunnen aanbrengen.

Meer informatie

Seks tijdens de zwangerschap, kan dat kwaad?
Veilige seks tijdens de zwangerschap. Hoe dan?
Te moe voor passie? Breng de ontspanning terug!
Wat als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt?
Samen door een relatiedip
Silk’n Tightra: een nieuwe oplossing tegen vaginale problemen
Wat verandert de baby aan je relatie?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten