Wat is secundaire verdrinking?

Wat is secundaire verdrinking

Water en kinderen zijn zowel heel leuk als ook heel gevaarlijk. Verdrinkingsgevaar is bij kleine kinderen nog groter omdat zeker hele jonge kinderen nog niet snappen dat ze hun hoofdje uit het water moeten halen. Daardoor kunnen zij al verdrinken in een plasje water! En dan is er nog het feit dat ze nog niet kunnen zwemmen natuurlijk. Is er iets gebeurd waarbij je kindje gered is van verdrinking? Natuurlijk ben je opgelucht. Maar wees je ervan bewust dat er ook nog zoiets bestaat als secundaire verdrinking!

Wat is secundaire verdrinking

Het kind (of een volwassene uiteraard) heeft een verdrinking overleefd. Pas later raakt hij alsnog het bewustzijn kwijt en kan alsnog overlijden. Dit wordt secundaire verdrinking genoemd. Het verliezen van het bewustzijn is in dit geval namelijk nog wel een gevolg van zijn onderwater avontuur. Water is hierbij in de longen gekomen en dit kan de longblaasjes beschadigen. Door deze beschadiging ontstaat er een ontstekingsreactie wat ervoor zorgt dat er minder zuurstof opgenomen kan worden. Hierdoor krijgt deze persoon het benauwd, wordt vermoeid en er treedt een zuurstoftekort op in de hersenen. Overigens noemt de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) het anders. Zij spreken gewoon van verdrinking of bijna-verdrinking.

lijn groen oudersenzo
Wat is secundaire verdrinking

Tot wanneer kan secundaire verdrinking optreden?

Natuurlijk hou je je kind dus goed in de gaten als hij of zij uit het water gered is. Tot ongeveer 72 uur na het ongeval kunnen deze reacties nog optreden! Hoewel er over dit aantal uur diverse aantallen genoemd worden. Het is dus eigenlijk het allerveiligst om toch naar de dokter te gaan na het gebeuren. Laat je kindje even onderzoeken, let zelf goed op zijn gedrag en sla direct alarm als je vindt dat je kind zich anders gedraagt, zoals bij:

  • Benauwdheid
  • Langdurig hoesten
  • Water ophoesten
  • Moe of futloos zijn
  • Wil veel slapen
  • Reageert anders, afwijkend gedrag
  • Loopt of praat met moeite
  • Alles wat jij simpelweg niet vertrouwt…

Tips om verdrinking te voorkomen

Laat hem nooit alleen bij het water!

De allergrootste tip, of eigenlijk is het geen tip maar een dwingende eis: laat je kind nooit alleen bij of in het  water en hou het altijd in de gaten! Nu zijn ze razendsnel, dus wat kan je doen om op deze onbewaakte ogenblikken in te springen?

Gebruik drijfmiddelen

In het zwembad draagt je kindje altijd drijfmiddelen. Ook als hij of zij aan de kant aan het spelen is! Het is niet levensreddend, dus vaar hier niet blind op. Maar met een drijfmiddel in het water vallen is altijd nog beter dan direct naar de bodem zinken…

Reddingsvest

Bij open water draagt je kind dit uiteraard ook. Maar nog beter is een reddingsvest. Let op: een reddingsvest is erop gericht dat je kind kan overleven in het water (wat nog altijd niet betekent dat dit voor 100% veilig is en dus blijf jij opletten!), een zwemvest is dat niet!

Let op onderkoeling

Besef dat open water extra gevaarlijk is! Als je kindje hierin terechtkomt en zinkt, is hij in de meeste open wateren direct uit het zicht verdwenen. Daarnaast is open water meestal er niet op gemaakt om er makkelijk uit te komen! Kan je kind zwemmen, maar gebeurt er iets? Dan wordt het dus moeilijker om uit  het water te komen! Ook onderkoeling ligt hier eerder op de loer.

Let ook op de zwemmers

Besef dat ook kinderen die al kunnen zwemmen (en volwassenen natuurlijk ook) in de problemen kunnen komen!

Maak hem niet onnodig angstig

Leer je kind al jong dat hij of zij niet bij het water mag spelen, maar maak hem niet bang voor water

Ga met hem naar babyzwemmen

Ga naar baby- en peuterzwemmen. Je kindje raakt zo al vertrouwd met water ( en raakt dus niet in paniek als hij erin valt) en leert al jong wat hij in het water kan doen om boven te blijven

Weet wat je moet doen!

Weet wat je doen moet als je kindje in de problemen komt! Check eerst het water in plaats van binnen kijken als je hem niet meer ziet, volg een kinder EHBO-cursus, zorg dat je zelf goed kan zwemmen!

Houd de speelplek veilig

Verblijf je in een vakantiehuisje met zwembad of heb je thuis een zwembad of vijver/sloot in de tuin? Scherm deze veilig af met een hek, waar de kindjes niet zomaar overheen klimmen!

Even ter aanvulling

Lekker zwemmen in een zwembad is natuurlijk heerlijk. Ook op vakantie zoeken we graag naar een hotel of park met een zwembad. Helaas gebeuren er nog vaak ongelukken in zwembaden waarbij het mis gaat door ondeugdelijkheden van het zwembad. Een berucht voorbeeld hiervan is de zuigkracht vanuit de roosters. Deze kan zo sterk zijn dat kinderen (en let op: zelfs volwassenen!) hieraan vastgezogen kunnen worden en daar niet vanaf kunnen komen. Verdrinking kan hierbij dus het gevolg zijn. Het vreemde is dat zelfs een zwembad die aan alle veiligheidseisen voldoet, toch een te grote zuigkracht in zijn zwembad kan hebben. Deze wordt namelijk niet standaard getest!

liefs Wil

Meer informatie

Willy Woef op zwemles
Baby- en peuterzwemmen
Babyzwemmen – Heerlijk vrij bewegen
Zwemles – Op welke leeftijd begin je met zwemles?
Op welke leeftijd begin je met zwemles?
Een zwembad in je tuin!
Je kind op zwemles
Schoolzwemmen, moet het weer verplicht worden?
De risico’s van een warme zomerse dag

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *