Schuldgevoel als ouder
Wanneer je voor het eerst een kindje krijgt, maak je kennis met een hele nieuwe vorm van liefde. En bezorgdheid. Als een leeuw(in) waak je over je kleine, kwetsbare baby. En wanneer je kindje groter groeit, groeien je liefde en die allesverterende bezorgdheid vrolijk mee. Als ouder kun je daarnaast ook te maken krijgen met schuldgevoelens. Elke ouder heeft er in meer of mindere mate last van. Ben je wel goed genoeg als ouder? Maak je geen fouten in de opvoeding? Wat zou je anders kunnen doen? Allemaal vragen die je ’s nachts wakker zouden kunnen houden. Waar komt dit schuldgevoel vandaan? Hebben alle ouders hier last van? En belangrijker nog: wat kun je ertegen doen?
Schuldgevoel bij ouders: waar komt het vandaan?
Schuldgevoel komt eigenlijk voort uit een bepaald verwachtingspatroon dat je van jezelf hebt. Dat verwachtingspatroon ontstaat weer uit een ideaalbeeld. Zo kan je bijvoorbeeld een zeker beeld bij de “perfecte ouder” hebben. Je legt de lat op deze manier heel hoog voor jezelf. Lukt het je niet om hieraan te voldoen? Dan uit zich dat niet zelden in gevoelens van schuld, tekortkoming en soms ook schaamte.
Daarnaast kunnen ouders elkaar ook schuldgevoelens aanpraten. Denk aan opmerkingen als: “Geef jij geen borstvoeding? Oh, jeetje. Nou, ik wel hoor. Ik wil namelijk het allerbeste voor mijn spruit!” of “Smeer jij nou jam op het brood van de kleine? Weet je wel hoeveel suikers daarin zitten?! Je kunt beter zelf vers fruit blenderen!” En wat te denken van: “Werk jij zó veel? Ik zit liever thuis met thee en een biscuitje te wachten wanneer de kleine uit school komt!” Door dit soort kritiek van andere ouders kan je gaan twijfelen aan je eigen opvoedstijl en je afvragen of je het wel goed doet als ouder.
Wat te doen tegen gevoelens van schuld?
Allereerst is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of je gevoelens van schuld terecht zijn. Iedereen heeft immers een andere visie op het opvoeden van kinderen. Misschien werk je inderdaad veel en ben je wat minder bij je kroost dan je buurvrouw, die ervoor heeft gekozen om thuisblijfmoeder te zijn. Bedenk dan wat voor jóu belangrijk is. Misschien ben jij wel een veel leukere vader of moeder wanneer je je ei kwijt kunt op je werk. Of geef je juist helemaal niet om werk en ben je liever bij je gezin. Dat is allemaal prima. Realiseer jezelf dat en bedenk wat voor ouder jíj wilt zijn.
Hebben alleen moeders schuldgevoelens?
Zowel moeders als vaders kunnen te maken krijgen met schuldgevoelens. Omdat er echter juist van moeders heel veel wordt verwacht, is het vaak zo dat zij ook het hardst worden afgerekend op hun manier van opvoeden. Een papa die 40 uur per week werkt is in veler ogen een man die goed voor zijn gezin zorgt. Over een fulltime werkende moeder wordt minder mild gedacht: zij krijgt vaker te maken met vooroordelen en bovenal veroordelingen van andere mensen. Moeders kunnen zich hierdoor behoorlijk schuldig voelen.
Ban die schuldgevoelens uit!
Het is oké om kritisch naar jezelf en je manier van opvoeden te kijken. Het is juist gezond om af en toe te evalueren of alles gaat zoals je wilt. Zijn er dingen die je zou kunnen verbeteren? Probeer dat dan ook echt te doen. Maar besef ook dat iedere ouder doet wat binnen zijn of haar vermogen ligt. Jij zult je kind anders opvoeden dan de buren. Dat is overigens ook prima. Stel geen onrealistische doelen en stop bovenal jezelf met andere ouders te vergelijken. Ook de moeder of vader die het in jouw ogen perfect voor elkaar heeft, maakt fouten. Dat is namelijk menselijk. Geniet van het ouderschap en van je kind en focus je vooral op jullie bijzondere band, dan komt het helemaal goed!
Meer informatie
Schreeuwen tegen je kind, hoe kun je het voorkomen?
De moedermaffia: Hoe bedreigend kan dit zijn?
Welke levenslessen geef jij mee aan je kinderen?
Curling ouders, curling ouderschap, wat betekent dat?
Wat is een loedermoeder?
Je geduld verliezen. Menselijk maar niet wenselijk.
Weg met de moedermaffia, want jij bent helemaal okay!
Mindful opvoeden. Krijg je daar gelukkigere kinderen van?
Over pamperen, curling, moedermafia en overdaad
9x Ouderstress
Bronvermelding
Amber Fernandes
© afbeeldingen: 123rf.com