Er gaan meer en meer stemmen op voor het weer verplicht stellen van schoolzwemmen en ook het veilig zwemmen in open water vraagt de aandacht.
Zwemles was er vroeger voor iedereen. Wie kent niet de haak die over de rand van het zwembad met je mee ‘liep’ tijdens je schoolslag-baantjes. Wie kent niet de scène uit de film van Bert Haanstra waarin een jongetje tijdens de zwemles uiteindelijk, na een aantal angstige minuten met watervrees, het water inspringt.
De film werd meer dan vijftig jaar geleden gemaakt en ging over de relatie van het Nederlandse volk met zwem- en zeewater. ‘Stem van het Water’, heette de documentaire. Eigenlijk een prachtige film die laat zien hoe wij Nederlanders met dat water verbonden zijn. Of het nu gaat om zwembaden, rivieren, meren of zee.
Het geeft ook aan hoe belangrijk het is om je in het water te kunnen ‘redden’. Zwemles was dan ook jaren een vast onderdeel in het basisonderwijs. De verplichte zwemles behoort echter tot het verleden en dat baart veel mensen al langere tijd zorgen.
Meer aandacht voor zwemveiligheid hard nodig
Zelfs de landelijke politiek bemoeit zich er inmiddels mee. Scholen die geen zwemles meer geven zouden dat snel weer moeten invoeren. Het is hard nodig dat er meer aandacht komt voor de zwemveiligheid.
Vroeger stond het gewoon in het rooster en kreeg je één dag in de week je Kipling tas mee naar school met daarin je zwemspullen. Het was tot 1985 een verplicht vak op de lagere school. In 1991 deden nog negen van de tien basisscholen aan schoolzwemmen, zo schrijft de Volkskrant in een eerder artikel. Maar de hoge kosten en een grote verantwoordelijkheid spelen een rol.
Het verplichte schoolzwemmen werd afgeschaft om bovenstaande redenen én omdat meer en meer de ouders kinderen zelf op zwemles deden. Dat doet echter niet iedereen. Sommige mensen menen zelfs dat de verantwoordelijkheid bij de school ligt. Een grote groep kinderen krijgt daarom helemaal geen zwemles meer.
Ook belangrijk: lessen om veilig in open water te zwemmen
Er wordt nu zelfs gepleit voor niet alleen meer en vaker zwemles als het gaat om zwemmen in zwembaden, maar ook in open water.
De SP heeft een actieplan ontwikkeld daarvoor. En ook de Nationale Raad Zwemveiligheid en de Reddingsbrigade Nederland steunen dit plan. Zwemles alleen is niet voldoende om jezelf ook in het open water veilig te kunnen redden. Daar kom je namelijk voor andere dingen te staan dan in een zwembad. Denk aan muien, aflandige wind, stroming, zandbanken, golfslag en koud water.
Niet alleen het schoolzwemmen voor in zwembaden moet volgens voorstanders weer worden ingevoerd, maar zeker ook lessen die kinderen helpt zich goed te kunnen redden in open water. De vraag blijft wanneer kinderen weer met hun kinderrugzak en masse, vanuit school, richting zwemles gaan?
Meer informatie
Je kind op zwemles
Zwemles – Op welke leeftijd begin je met zwemles?
Op welke leeftijd begin je met zwemles?
Willy Woef op zwemles
Wat is secundaire verdrinking?
Een geschikte sport uitkiezen voor je kind
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com