De schildklier speelt een belangrijke rol voor, tijdens en na de zwangerschap. Niet alleen omdat jijzelf een gezond lichaam nodig hebt tijdens deze bijzondere tijd; de schildklier heeft namelijk ook invloed op je vruchtbaarheid en de ontwikkeling van je kindje. In dit artikel lees je meer over schildklierafwijking en de zwangerschap.
Wat is de schildklier?
De schildklier is een klein orgaan dat zich laag onderin de hals bevindt: het ligt als een soort ‘schild’ om je luchtpijp heen. De schildklier wordt aangestuurd door een klier in de hersenen, de hypofyse, die met TSH (thyroid stimulerend hormoon) de schildklier aan het werk zet. De hormonen die in de schildklier gemaakt worden hebben invloed op verschillende processen in je lichaam, zoals:
De regulatie van je hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur
De spijsvertering
De stofwisseling: het vrijkomen van energie
Groei en ontwikkeling
De regelmaat van de menstruatiecyclus
Wanneer je schildklier te snel werkt
Bij hyperthyreoïdie werkt je schildklier te snel. Klachten die je hierbij krijgt zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, zweten, gewichtsverlies, diarree, trillende vingers, vermoeidheid, een opgezette schildklier en een gejaagd gevoel.
Wanneer je schildklier te traag werkt
Bij hypothyreoïdie maakt je schildklier juist te weinig hormonen aan. Klachten die je hierbij krijgt zijn bijvoorbeeld extreme vermoeidheid, het snel koud hebben, hartproblemen, gewichtstoename, haaruitval, een droge huid, een moeizame stoelgang en psychische klachten zoals somberheid en apathie.
Welke invloed heeft de schildklier op de bevruchting?
Bij onbehandelde schilderklieraandoeningen is bevruchting moeilijk. De menstruatiecyclus is dan verstoord – vooral bij een te traag werkende schildklier- en soms komt de eisprong helemaal niet op gang. Heb je moeite om zwanger te worden en daarnaast nog klachten zoals hartkloppingen, zweten en gewichtsverlies (te snel werkende schildklier) of vermoeidheid, gewichtstoename en kou (te traag werkende schildklier? Vraag dan de huisarts om een schildklieronderzoek!
Welke invloed heeft de schildklier op de zwangerschap?
Wanneer je toch zwanger wordt ondanks een onbehandelde schildklierafwijking, is de kans op een miskraam of vroeggeboorte verhoogd. Dit komt omdat de schildklier erg belangrijk is voor de ontwikkeling van de baby. Een miskraam is dan bijvoorbeeld het gevolg van het niet goed innestelen van de embryo. Als je baby zich wel ontwikkelt, is er een kans dat ook zijn schildklier afwijkingen gaat vertonen: een schildklierafwijking is namelijk vaak het gevolg van een auto-immuunziekte, en via de placenta bereiken deze antistoffen ook de baby.
Wat te doen?
Wil jij zwanger worden, maar heb je een schildklierafwijking? Overleg dan altijd eerst met je behandelend arts. Het is namelijk belangrijk dat je schildklier goed functioneert vóórdat je zwanger wordt, zodat je kindje zich goed kan ontwikkelen. Bovendien kan ondersteuning door medicijnen je helpen om zwanger te raken.
Ook als je zwanger bent en schildklierproblemen hebt, al dan niet onder controle, is het belangrijk dit te delen met je huisarts, gynaecoloog en verloskundige. Je schildklier maakt tijdens de zwangerschap extra hormonen aan, dus meestal is het nodig om de behandeling aan te passen. Bovendien wordt je kindje zo extra goed in de gaten gehouden en kan er gecontroleerd worden of de schildklier van de baby, die zich rond de 18-20 weken ontwikkelt, goed functioneert.
Behalve tabletten om de werking van de schildklier te beïnvloeden zijn andere behandelmethoden het operatief verwijderen van de schildklier en het gebruik van radioactief jodium. Omdat deze beide gevaarlijk zijn om uit te voeren tijdens de zwangerschap, is het handig om je arts vooraf in te lichten over jouw kinderwens!
De bevalling en kraamtijd
De bevalling verloopt in principe niet anders dan normaal. Wel kan de kinderarts besluiten navelstrengbloed af te nemen om de schildklierhormonen van de baby te bekijken. Ook is het mogelijk dat je baby na de bevalling ter observatie moet worden opgenomen op de kinderafdeling. Wist je trouwens dat bij pasgeboren baby’s altijd naar de werking van de schildklierfunctie wordt gekeken, met behulp van de hielprik? Zonder een goede schildklierwerking kan een kind zich namelijk niet goed ontwikkelen.
Na de bevalling wordt met bloedonderzoek gekeken of jouw behandeling aangepast moet worden, en hoe de schildklier van je kindje werkt. Bij een niet te hoge dosering van je schildkliertabletten is borstvoeding geven geen probleem.
Heb je twijfels of je schildklier goed functioneert? Zoek dan altijd contact met de huisarts, ook als je (nog) niet zwanger probeert te worden. Zowel voor je toekomstige kindje als voor jouzelf is een goed werkende schildklier erg belangrijk!
Meer informatie
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens
Billings Ovulatiemethode. Bereken je vruchtbare dagen!
Vruchtbaarheid en voeding. Eet je vruchtbaar!
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden?
Eicellen invriezen – Uitstellen van je vruchtbaarheid
Bronvermelding
Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com