Natuurlijk ben je niet gaan trouwen met het idee weer te gaan scheiden, zeker niet nadat jullie ook kinderen samen hebben gekregen. Toen leek alles nog zo mooi en prachtig. Inmiddels ziet alles er heel anders uit. Het is een ingrijpende gebeurtenis, niet alleen voor jullie, maar ook voor de kinderen. Want zelfs wanneer het jullie lukt om “als goede vrienden uit elkaar te gaan” dan blijft een scheiding voor een kind nog steeds heel erg vervelend. Het betekent immers maar al te vaak dat hij één van de twee ouders een stuk minder gaat zien. En bij co-ouderschap, zelfs allebei.
Kinderen zijn flexibel
Gelukkig zijn kinderen flexibel en kunnen ze wel tegen een stootje. In veel gevallen gaat het na een tijdje weer best goed met de kids. Ze zien uiteindelijk ook de voordelen, zoals minder ruzies in huis. Twee keer hun verjaardag mogen vieren, twee keer zoveel cadeautjes en misschien ook wel twee keer op vakantie.
Ouderschapsplan
Voor een goed verloop, voor de kinderen maar ook voor jullie, is het belangrijk de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hoe de kinderen de scheiding gaan ervaren is vooral van jullie afhankelijk. Tegenwoordig is het voor gehuwden en geregistreerde ouders en samenwonende ouders met gezamenlijk gezag wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen.
De kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden
Het moeilijkste moment is misschien nog wel het moment dat je het aan de kinderen gaat vertellen. Want hoe breng je zoiets? Het beste is om dit samen te doen, maar niet in alle gevallen is dat mogelijk. Welke reden geef je aan de kinderen? Hoe eerlijk moet je zijn?
Omdat we weten hoe lastig een scheiding kan zijn, besteden we op de site hier alle aandacht aan.Sterkte met het hele proces!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com