Schaafwonden en snijwonden – EHBO bij kinderen
Als kinderen buitenspelen ontkom je hier bijna niet aan. Regelmatig zal hij thuiskomen met snijwonden of schaafwonden. En waar bloed te zien is, zijn vast ook heel dikke tranen. Belangrijk dus om het wondje zo snel mogelijk schoon te maken en weg te werken!
Schaafwond
Een schaafwond geeft wat minder bloed en is vaak oppervlakkiger dan een snijwond. Doorgaans komt er wel wat vocht naar buiten.
Bij een schaafwond voelt de bovenste laag ruw en zitten er mogelijk nog kleine deeltjes in de wond waartegen is geschaafd.
Hoe ontstaan schaafwonden?
Een schaafwond kun je oplopen door bijvoorbeeld ergens langs te schaven of te vallen op een ruwe ondergrond (zoals bijvoorbeeld de straat).
Hoe behandel je schaafwonden?
Spoel de schaafwond met schoon water uit zodat het vuil uit de wond kan lopen. Dit kan onder de kraan of onder de douche. Beetje afhankelijk van de plek van de wond. Zorg er in ieder geval voor dat zoveel mogelijk straatvuil of modder uit de wond kan spoelen.
Daarna kun je de wond desinfecteren.
Laat de schaafwond drogen door middel van de lucht.
Nadat de wond goed droog is, kun je er eventueel een gaasje overheen doen.
Om te voorkomen dat het gaasje aan de wond plakt, kun je het beste metalline gaas gebruiken of zalfkompressen (vette gazen). Deze plakken namelijk niet aan de wond.
Snijwond
Een snijwond is een wond met scherpe randen die er ‘netjes’ uitzien. Doorgaans komt er relatief veel bloed uit de wond. Een snijwond gaat doorgaans wat dieper de huid in dan een schaafwond, waarbij vooral de bovenste huidlaag is beschadigd.
Hoe ontstaat een snijwond?
Je kunt door meerdere oorzaken een snijwond oplopen. Denk bijvoorbeeld aan messen, scharen, spijkers of naalden, maar bijvoorbeeld ook aan iets onschuldigs als papier.
Hoe behandel je een snijwond?
Reinig en ontsmet de wond met lauw water uit de kraan.
Ontsmet de wond.
Dek de wond af met een steriel gaas of kompres. Als de wond blijft bloeden, kun je er ook voor kiezen om een zwaluwstaartje te gebruiken die de huid tegen elkaar aanhoudt.
Diepere snijwond
Als je kindje een grote wond heeft dat hevig bloedt, moet hij direct naar de dokter. Je kind kan namelijk te veel bloed verliezen waardoor hij in een shock kan komen of zelfs bewusteloos raakt.
Bij een hevig bloedende wond kun je het beste een drukverband aanleggen, zodat de bloedvaten worden dichtgedrukt. Heb je geen drukverband? Bind er dan een schone zoekdoek omheen. Knel niet teveel de wond af, want hiermee kan je ook het wondweefsel beschadigen en dat is ook niet de bedoeling.
Grote bloedende wonden moet je juist weer niet uitspoelen met water. Hierdoor zouden er juist virussen en bacteriën de wond kunnen infecteren.
Bel 112
Als je kindje veel bloed heeft verloren is er een risico dat hij in shock raakt. Hij voelt zich dan ellendig en ziet er slecht uit. Hij kan een vale huidskleur hebben, onrustig, slap, krachteloos en/of zweterig zijn. Het is zelfs mogelijk dat hij zijn bewustzijn verliest. Als dit het geval is, bel je direct 112.
Meer informatie
Voorwerp in de neus, EHBO bij kinderen
Verbanddoos. Wat hoort eigenlijk in een EHBO-doos te zitten?
Vergiftiging: Een ongeluk zit in een klein hoekje
Verstikking & verslikken bij kinderen
De meeste voorkomende ongelukken in huis
Wondverzorging, hoe verzorg je een wond?
Voetblaren, niet ernstig wel pijnlijk
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com