Samen eten vind ik heel belangrijk. Ik probeer iedere dag in de avond gezamenlijk te eten. Dat lukt soms niet helemaal, maar over het algemeen gaat het goed. Dat vind ik ook belangrijk. Telefoons worden weggelegd en we nemen even tijd voor elkaar en om rustig te eten. Natuurlijk blijven er altijd momenten dat het niet lukt, bijvoorbeeld als Rob, Leo of ikzelf ’s avonds moet werken. Of wanneer Rocco naar honkballen moet. Gelukkig zijn dit uitzonderingen.
Ontbijt
Het ontbijt is een heel ander verhaal, dat doet ‘ieder voor zich’ omdat we vaak allemaal op een ander tijdstip de deur uit moeten. Behalve op zondag. Op zondag ontbijten we met elkaar. Dan worden er broodjes gebakken en eieren gekookt en wordt de dag op een fijne en gezellige manier begonnen.
De norm
Ook toen Rocco nog een hummeltje was, werd er gezamenlijk gegeten. Ik het dat altijd belangrijk gevonden. Het was vroeger bij ons thuis ook de norm en ik heb die gewoonte overgenomen. Niks bord op de bank en turend naar de TV als we eten. Nope. Gewoon aan tafel, met elkaar en de TV uit, zodat je ook niet wordt afgeleid.
Vooral met kleine kinderen kan het eten nog wel eens een lastig momentje zijn. Vooral als ze iets niet willen eten en de spinazie door de kamer vliegt. Vandaar aandacht in deze blog voor “Hoe houd je het gezellig aan tafel”.
Aan tafel!
Voor een gezellige avondmaaltijd is het belangrijk dat je met elkaar aan tafel eet. Zelf ben ik dol op van die industriële tafels. Robuust en vooral groot, zodat er zoveel mogelijk mensen rondom de tafel plaats kunnen nemen. Geregeld schuiven hier meerdere eters aan, dus voldoende ruimte vind ik belangrijk.
Ook vind ik het belangrijk dat de tafel er gezellig uit ziet. Dus liever geen pannen op tafel maar schalen of ik schep het eten alvast in de keuken op en zet alleen de borden op tafel. Pannen vind ik ongezellig staan, dus liever niet.
Met de feestdagen zorg ik er altijd voor dat de tafel extra gezellig en feestelijk is gedekt. Zowel voor het ontbijt als voor het diner. Daarvoor ga ik vooraf altijd op zoek naar toepasselijke frutsels, om het er allemaal nog feestelijker uit te laten zien.
Verboden voor mobiels
Eigenlijk is het niet alleen verboden voor mobieltjes, maar voor alles wat een scherm heeft. Dus ook tablets, smartwatches, TV of laptop. Alles wat is opgebouwd uit pixels, gaat gewoon uit. Geen afleiding tijdens het eten, maar juist luisterend naar elkaar, aandacht voor elkaar. Juist in deze hectische maatschappij is dat zo belangrijk. We worden de hele dag al afgeleid door die pixels, laten we dat rustmoment tijdens het eten dan in hemelsnaam behouden. Ik vind het juist hartstikke gezellig om met elkaar de dag door te nemen. En ik vind het helemaal belangrijk om dit door te geven aan Rocco. Hopelijk neemt hij dit mee naar zijn volwassenheid. Net als ik uiteindelijk heb gedaan.
Houd rekening met elkaar
Natuurlijk moeten kinderen zoveel mogelijk leren eten, maar je kunt natuurlijk wel een beetje rekening houden met zijn voorkeuren of op sommige momenten hem gewoon zelf laten kiezen (en daar gehoor aan geven). Op andere momenten kun je de (in veel gevallen gehate) groente ook een beetje verstoppen in het eten. Bijvoorbeeld in de soep. Rocco is geen groenteliefhebber, hij vindt de structuur niet prettig in zijn mond. Maar hij is wel gek op soep. Dus maak ik tegenwoordig iedere week een grote pan soep, waar ik echt enorm veel groente in gooi. Iedere week is de basis weer anders. Dus soms wordt het een tomaten-groentesoep, dan weer een pompoen-groentesoep of een courgette-groentesoep. Rocco krijgt op deze manier een enorme berg aan groente binnen. En hij vindt het nog lekker ook!
Zo zijn er allerlei gerechten te verzinnen waarbij de groente min of meer verborgen zitten, maar wel gretig gegeten worden. Gooi ook niet teveel eten op het bord, vooral bij kleine kinderen kan dit voor weerstand zorgen. Of gebruik er een trucje voor. Een klein beetje eten op een klein bord lijkt nog steeds heel veel. Als je er een groot bord voor gebruikt, lijkt het al ineens veel minder veel.
Ook het bord feestelijk of gezellig opmaken, kan een boel schelen. Maak er eens een leuk gezichtje van, of doe iets bijzonders met het eten. Het oog wil ook wat!
Roep iedereen op tijd
Heb je problemen om iedereen op tijd aan tafel te krijgen? Logisch. Als jij ergens mee bezig bent en je wordt ‘ineens’ geroepen om te komen eten, dan spring je waarschijnlijk ook niet direct op. Dat geldt ook voor anderen. Beter kun je voordat je klaar bent, alvast een seintje geven dat over 5 minuten het eten klaar is. Dat geeft iedereen de gelegenheid om af te ronden waar hij mee bezig is.
Tegenwoordig laat ik Rocco de tafel dekken. Dan weet hij dat het niet meer lang duurt voor er gegeten gaat worden. Voor hij dan weer naar zijn kamer loopt, geef ik hem nogmaals de tijd mee wanneer er gegeten gaat worden. Het scheelt echt een hoop irritatie, voor beide partijen.
Bespreek de regels
Houd het gesprek zoveel mogelijk positief. Het heeft geen zin om steeds te zeggen wat niet goed gaat, beter kun je de positieve dingen benoemen die wél goed gaan. “Wat goed dat je een hap hebt geproefd, misschien wil je zelfs wel een tweede proberen!” Informeer naar elkaars dag en bezigheden, heb aandacht voor elkaar. Zo’n moment met elkaar aan tafel leent zich hier perfect voor!
Lukt het nog steeds niet om het gezellig aan tafel te krijgen? Praat er dan over met elkaar en maak afspraken. Laat de kinderen mee praten over eventuele regels. Ook zij hebben het graag gezellig en zullen absoluut mee willen werken aan het verzinnen van regels om het ook daadwerkelijk gezellig te maken aan tafel. Door met elkaar afspraken te maken, vergroot je de kans van slagen.
Eet smakelijk!
Meer informatie
Eten met mes en vork. Vanaf welke leeftijd kan dit?
Gezellig tafelen met het hele gezin! Hoe houd je het leuk aan tafel?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com