Samen door een relatiedip

Een relatiedip hoeft niet het einde van de liefde te betekenen, sterker nog: het kan jullie als koppel zelfs sterker maken. Iedere relatie kent zijn ups en downs, maar jullie hebben het overleefd! Hoe kruip je samen weer op uit dit dal? Een blog over de ‘seven year itch’, relatietherapie en opnieuw verliefd worden.

Samen in een Relatiedip

Relatieproblemen

Relatieproblemen zijn er in vele vormen. Met grote en minder grote gevolgen voor jullie als stel. Eén geruststelling: iedereen heeft ermee te maken. Meer dan een derde van de huwelijken die in Nederland worden voltrokken (34%) eindigt in een echtscheiding. En dan hebben we stellen die ongehuwd samenleven nog niet eens meegeteld! Hoewel problemen binnen een relatie natuurlijk persoonlijk zijn en er vele oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen, zijn er een aantal veelvoorkomende issues.

Sleur

De wetenschap heeft er verschillende theorieën over, maar in veel onderzoeken komt naar voren dat relaties verschillende bekende dieptepunten kennen. De eerste relatiedip komt na vier jaar. De verliefdheid is overgegaan in houden van en de eerste barstjes beginnen te ontstaan door verveling en de welbekende sleur. De meeste stellen zijn bij de eerste dip nog strijdlustig en bereid om er alles aan te doen om er samen uit te komen.

The seven year itch

Het tweede dieptepunt beleven veel stellen als ze zeven jaar samen zijn. We noemen deze dip ‘the seven year itch’, vernoemd naar een film uit 1955 met Marilyn Monroe in de hoofdrol. Lang niet alle stellen kunnen een tweede relatiecrisis handelen. Volgens Amerikaans onderzoek zouden verveling en gebrek aan passie de grootste oorzaken zijn van een breuk na zeven jaar.

Midlife

Van alle stellen die uit elkaar gaan, doen veruit de meesten dit als ze tussen de 40 en 50 jaar oud zijn. De periode van de midlife crisis! Het zorgt voor gevoelens van onrust. Je gedraagt je anders dan normaal en daar gaat de partner zich vervolgens aan irriteren. Een midlife crisis legt vaak veel druk op relaties.

Relatiedip, hoe nu verder?

Nu de storm weer is gaan liggen, is natuurlijk niet meteen alle schade hersteld. Hoe pakken jullie de draad weer op? Hoe worden jullie weer gelukkig samen?

Relatietherapie

Therapie kan jullie relatie redden. Hoewel jullie voor nu safe zitten, biedt dit natuurlijk geen garanties voor de toekomst. Door veel te praten, elkaars leuke en minder leuke kanten te benoemen en samen leuke dingen te doen bouw je een langdurige en goede relatie op. Eén die elke storm met gemak trotseert. Veel stellen die samen in relatietherapie zijn geweest geven aan opnieuw verliefd te zijn geworden, omdat de vertrouwensband nog dieper en hechter is geworden.

5 succesfactoren voor een goede relatie

Ook Nederlandse onderzoekers hebben research gedaan naar relaties en monogamie. Uit wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat er vijf succesfactoren zijn voor een goede, steady relatie: emotionele saamhorigheid, respect, constructief conflicten oplossen, een positieve identiteit en seksuele tevredenheid. Wil je dat de liefde blijft bestaan zodra de eerste verliefdheid over is, dan zul je aan jullie relatie moeten werken en ervoor moeten zorgen dat deze vijf punten in balans zijn.

Relatietips

Voor stellen die wel wat advies kunnen gebruiken om hun relatie te verbeteren: 3 tips!

Vertrouw elkaar

Vertrouwen is één van de belangrijkste factoren voor een goede relatie. Zorg dat je de ander vertrouwt en wees zelf ook iemand op wie je kan bouwen. Is het vertrouwen geschaad? Praat! Leg jullie problemen op tafel en probeer de vertrouwensband op die manier te herstellen.

Blijf leuke dingen doen

Het maakt niet uit hoe lang jullie samen zijn en hoe intens veel diepe gesprekken jullie al hebben gevoerd, één-op-één-tijd is altijd van toegevoegde waarde voor jullie relatie. Blijf leuke dingen doen. Uit eten, samen naar de film. Het hoeft geen origineel uitje te zijn, als het maar gezellig is! En plan aan het einde van zo’n leuke avond gelijk een volgende date. Hebben jullie iets om naar uit te kijken!

Lichamelijk contact

Gebrek aan passie en intimiteit is een veelgenoemd probleem door stellen met issues. Zorg ervoor dat je niet van elkaar vervreemd, door elkaar zo nu en dan liefkozend aan te raken. Een kus, knuffel of een schouder om op uit te huilen. Dit versterkt de emotionele relatie.

Liefs Marlouk

Meer informatie

Interview: “Hij verwekte een kind bij zijn minnares”
Je seksleven spannend houden na de bevalling
Houd je relatie spannend en verrassend!
Vreemdgaan in een relatie en daarna samen verder. Kan dit?
Niet gelukkig in je relatie, maar wel samen kinderen. Wat nu?
Scheiding. Hoe regel je dit zorgvuldig voor de kinderen?
Seks na de bevalling, wanneer kan het weer?
Te moe voor passie? Breng de ontspanning terug!
Opnieuw verliefd, een nieuwe liefde in je leven
Hij bedroog me met de oppas
Wat is het ouderschapsplan?
Dag van de scheiding
Ik ben zwanger, maar niet van mijn man
Wat als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt?
Berekende liefde: Ik blijf bij hem voor het geld
Wat verandert de baby aan je relatie?
Bij elkaar blijven voor de kinderen – Is dat nou wel zo’n goed idee?
Zo houd je het spannend in de slaapkamer

Bronvermelding

Tekst: Marlouk Rodijk
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *