RS-virus – De ins & outs
We zijn nog aan het nazomeren, maar toch is daar weer de gevreesde “R” in de maand. En daarmee begint binnenkort ook het snotter, snuif, snuffel en hoest seizoen.
Een verkoudheid kan je verwachten deze tijd van het jaar, maar wat als het nu iets ernstiger is dan een huis-tuin-en-keuken verkoudheid? Neem nou bijvoorbeeld het RS-virus, oftewel, het Respiratoir Syncytieel virus.
Nare ervaring
Een virus dat veel bij kleine kinderen voorkomt, maar voor de allerkleinsten kan dit voor de kleine en voor de ouders een hele nare ervaring zijn.
Mijn dochter moest haar eerste verjaardag op de IC afdeling van het ziekenhuis in Watford, Engeland doorbrengen, waar ze exact een jaar eerder ter wereld was gekomen. Na een paar dagen mocht ze naar huis, maar nog lange tijd was ze aan de pufjes en onstekingsremmers gekluisterd, om een terugkeer van het RS-virus te voorkomen (en toch kwam het virus nog een paar keer om te hoek kijken) – gelukkig heeft ze er geen nare gevolgen van gehouden (ook al werd ons vrij snel verteld dat ze waarschijnlijk astma zou ontwikkelen, maar dat heeft zich gelukkig nooit doorgezet).
Niet eerder van gehoord
Zelf had ik niet van het RS-virus gehoord, maar als ik wel op de hoogte was geweest, had ik zeker niet gewacht op het telefoontje van de doktersdienst met de afspraak op de kinderafdeling, want toen we 30 minuten later in het ziekenhuis waren, kreeg mijn dochter nog maar 81% zuurstof binnen en zat ze onder de uitslag van de koorts. Maar schrik niet, gemiddeld wordt (maar) 1% van de 1000 zieke baby’s op de IC opgenomen, dus ik had eigenlijk gewoon dikke pech.
Maar wat is het RS-virus nu precies?
Het RS-virus is een luchtwegeninfectie en kan bij jonge baby’s longontsteking of bronchiolitis veroorzaken.
Hoe krijg je het
Het RS-virus wordt net als veel andere ziekten verspreid door de lucht (niezen, hoesten, praten) – zelfs als iemand zich zelf nog helemaal goed voelt, kan deze persoon anderen besmetten, dus nog voor hij of zij zelf ziek wordt. Het is dus besmettelijk.
Kan je je kind laten vaccineren tegen het RS-virus
Er bestaat voor dit virus geen vaccin, wel kunnen prematuur kinderen en baby’s met hartproblemen beschermd worden met antistoffen.
Is behandeling nodig?
Vaak gaat een RS-virus uit zichzelf over. Dat kan soms toch een week duren.
Wat zijn de kenmerken van het RS-virus
Koorts
Snotneus
Geen eet-en drink lust
Droge luiers
Hangerig kind
Hoesten
Benauwdheid
Klassieke symptomen ernstige infectie
Snelle ademhaling (bij het keeltje kan je goed zien dat het kindje hoog in de longen ademt)
Samenknijpen van de neusvleugels (ze vechten echt om adem)
De buikholte onder de ribbenkast wordt diep ingetrokken tijdens ademhaling
Koortsuitslag (als ze verbrand was door de zon – ik kon het niet zien, omdat het op haar rug en buik was)
Jammerend, klagend huilen
Behandeling RS-virus
Mijn dochter werd direct aan de zuurstof gelegd, met ook toediening van onstekingsremmers en salbutamol. Ook kreeg ze tijdens haar tweede opname dag vocht toegediend via een infuus boven op haar hand. De derde dag stond ze op in haar bedje en at ze een banaan.
Wat ik hiermee wil zeggen is: het herstel ging heel erg snel, zodra ze zelf een fles kon drinken en uitplassen (nooit geweten dat het wegen van luiers een medische noodzaak was) was het tijd om naar huis te gaan. Wel hebben we helaas nog lange tijd preventief medicatie moeten gebruiken en volgenden er nog meerdere RS-virussen met ziekenhuisbezoeken, maar geen van allen waren dermate ernstig dat ziekenhuisopname noodzakelijk was.
Goede tip
Bij haar andere infecties kreeg ik een goede tip: geef haar telkens een beetje te drinken, niet een fles in een keer. Dan vult namelijk haar maag op, duwt tegen het middenrif, wat dan weer tegen de longen duwt, waardoor ze het nog benauwder krijgt. Dus af en toe een beetje was het advies.
Blijvende gevolgen?
Wij werden (beetje ten onrechte) erop gewezen dat wij “wellicht” een kindje hadden dat astma zou ontwikkelen (helaas zit dat in de familie) – omdat bij iedere verkoudheid ze toch weer last van haar luchtwegen kreeg. Gelukkig is dat niet gebeurd. Maar nu zelfs ze bijna 8 jaar is, zijn we toch extra oplettend dat wanneer ze verkouden is, ze niet loopt te hijgen van benauwdheid. Je blijft toch altijd een beetje ongerust.
Altijd naar de huisarts
Dit artikel is uit eigen ervaring geschreven, en dient niet als medisch advies. Mocht je kind(je) symptomen hebben, vertrouw dan op je instinct en ga langs de huisarts.
Meer informatie
Respiratoir Syncytieel virus of RS-virus. Waar moet je op letten?
Snotneus – Hoe los je het op?
Het coronavirus of wuhanvirus
Natte neuzentijd! Alles over verkoudheid
Moeder is ziek: hoe overleef je dat?
Hoe laat je een kind medicijnen innemen?
Themapagina: De winter
Koorts – Waar is koorts goed voor? Wat kun je er aan doen?
Medisch alfabet
Bronvermelding
Tekst: Sylvia Bosma
© afbeelding: 123rf.com