Afgelopen maandag was het roze maandag in Tilburg. Dit was de eerste keer dat het in onze zomervakantie viel en dat we ook thuis waren en er dus heen konden. De kinderen zijn allebei ook nog op een leeftijd dat ik graag wil dat ze kennis maken met de seksuele diversiteit van de mens op een leuke luchtige manier en Roze maandag lijkt daarvoor een goede gelegenheid.
Rond 13 uur komen we aan in Tilburg. De kermis is makkelijk te vinden en al snel komt het roze ons tegemoet. We zien nog een klein stukje van de karavaan met veel roze ballonnen en een enkele dragqueen. Er zijn een aantal dragqueens te zien, maar ook heel veel casual geklede mensen.
Homoseksuelen die vrij hand in hand lopen. Je ziet het maar weinig en daarom kan ik het niet helpen om twee keer te kijken.
Mooi te zien
De kinderen vinden de dragqueens mooi om te zien. Al die opgedirkte mensen met felle pruiken en welige jurken zijn een lust voor het oog. Over het algemeen is het een vrij gewone kermis met hier en daar een vleugje erotiek en mensen die zich even volledig kunnen uiten. Zich even vrij kunnen voelen van het juk van de dagelijkse veroordeling over wie ze zijn en dat vieren ze dan ook volop. Dat vind ik positief, want je kunt dus prima je kinderen meenemen. Er gebeuren geen hele gekke dingen. Een kroegenstraatje (stadhuisstraat) is afgezet voor minderjarigen en daar werd ook goed op gecontroleerd.
De kermis zelf is megagroot. We hebben ruim vier uur gelopen op de kermis en dan zijn we alleen maar heen en weer gelopen langs alle attracties en tentjes. Natuurlijk zijn de prijzen op de toplocaties schreeuwend duur. Zoals gewoon is op zulke topdagen. Vijf euro per ritje is normaal en met twee kinderen ben je dan gelijk een tientje kwijt. Dat vind ik behoorlijk prijzig. Op de wat minder drukke plekken zijn gelukkig ook wat goedkopere attracties te vinden en zo vinden we zelfs nog een leuke attractie voor 2,00 euro per ritje. Daar mogen de kinderen in en ondanks dat het juist op dat moment even regent, willen ze niet wachten. De bui mag de pret niet drukken en met schaterlachende gezichten en als verzopen katjes, komen ze er weer uit. Gelukkig is het overwegend droog en een mooie dag om op een kermis te lopen.
Seksuele diversiteit
Naast alle seksuele diversiteit, mis ik nog een beetje een andere diversiteit. De diversiteit van onze multiculturele samenleving. Bijna aan het einde van onze tocht, zie ik dan toch nog 1 traditioneel islamitisch gezelschap met de welbekende hoofddoekjes op. Mannen en kinderen erbij, staan ze heerlijk een suikerspin te happen. Welkom! Jullie zijn vast de bekende eerste schaap die over de dam moet voor er meerdere komen. Of ze nu ook de seksuele diversiteit omarmen, of dat ze puur komen om een heerlijke suikerspin te happen, dat doet er eigenlijk niet toe. Ze zijn er. Het maakt me blij. Er zullen er misschien meer geweest zijn, zonder hoofddoekje, maar dat valt dan minder op. Sowieso had meer kleur nog gemogen, meer mensen van verschillende culturen. Kom op, waar blijven jullie! Dan was deze roze dag perfect geweest.
Niet gek
De kinderen leren dat er keus is en dat het niet gek is om anders te zijn en dat ze anderen kunnen accepteren om wie ze zijn. Wel vertel ik ze ook over de schaduwzijde van deze mooie dag. Hier lijkt alles pais en vree, homo’s, biseksuelen, transseksuelen, dragqueens, hetero’s en mensen met verschillende geloven lopen hand in hand. Hand in hand voor (persoonlijke) vrijheid en vrede en vreugde.
Dat is in lang niet alle landen nog zo. In veel landen is het nog verboden om jezelf te zijn en ook in ons land is het nog lang niet altijd makkelijk om jezelf te zijn. We praten erover, ze vinden het raar, ze snappen niet hoe je mensen kunt verbieden zichzelf te zijn en hun bestaansrecht kunt ontnemen. Daar ben ik het mee eens en tegelijkertijd wil ik dat ze ook begrijpen dat niet iedereen het leuk hoeft te vinden, dat we daar ook een beetje rekening mee moeten houden. De juiste plekken zoeken waar je even helemaal jezelf kunt laten gaan om daarna weer over te gaan tot de orde van de dag. De dragqueens zullen de volgende dag waarschijnlijk ook weer in spijkerbroek of maatpak aan het werk gaan en dat kan dan ook niet met die wilde pruiken op en welige jurken aan en op hun stilettohakken, maar dat kunnen de hetero mensen ook niet. Dus wat dat betreft is dat verschil weer niet zo groot.
Extra informatie
Coming out Day – Ik kwam ooit uit de kast
Een kind opvoeden binnen een homohuwelijk
Bronvermelding
Stockfoto’s: 123rf.com
Bronvermelding
Tekst: Martine