De voordelen van het rouleren van speelgoed
Toen Rocco nog een klein prulletje was, deed ik een deel van het nieuwe speelgoed, van wat hij tijdens de feestdagen had gekregen, in een kast waar hij niet kwam. Een paar dingen, waar hij direct super enthousiast over was, liet ik bij hem zodat het hem amper opviel dat niet al het speelgoed wat hij had gekregen, in zijn speelgoedkast lag. In de maanden daarna liet ik het speelgoed rouleren. Speelgoed waar hij niet meer zo naar omkeek, maakte plaats van het nog nieuwe speelgoed in de kast. Op die manier bleef hij uitgedaagd in het spelen. Deze manier van het rouleren van speelgoed, wordt ook wel eens “Toy rotation” genoemd.
Het rouleren van speelgoed is een uitdagende manier om de speelervaring van kinderen te verrijken zonder steeds nieuw speelgoed aan te schaffen. Het idee is vrij simpel: speelgoed wordt periodiek verwisseld, waardoor kinderen steeds iets ‘nieuws’ hebben om mee te spelen. Dit concept biedt verschillende voordelen, zowel voor kinderen als voor ouders.
De kids missen niks
De stelregel “hoe meer, hoe beter” is niet van toepassing op het speelgoed van peuters. Dit blijkt uit een studie waarin het speelgedrag werd geanalyseerd van kinderen met toegang tot slechts vier soorten speelgoed, in vergelijking met kinderen die konden kiezen uit zestien verschillende speelgoeditems. Uit de resultaten bleek dat peuters met minder speelgoedopties effectiever speelden. Ze wijdden meer tijd en aandacht aan elk stuk speelgoed, in tegenstelling tot de peuters die een keuze hadden uit zestien items.
Voordelen van het rouleren van speelgoed
Het rouleren van speelgoed biedt tal van voordelen die de ontwikkeling van het kind ten goede komen. Het idee achter speelgoed rouleren is niet alleen om de speelervaring van kinderen te verrijken, maar ook om een meer georganiseerde, kosteneffectieve en bewuste speelomgeving te creëren. Door de constante stroom van ‘nieuw’ speelgoed blijven kinderen geboeid en worden ze uitgedaagd om hun creativiteit en probleemoplossende vaardigheden te gebruiken.
Nieuwheid en opwinding
Kinderen raken snel verveeld met speelgoed. Door speelgoed te rouleren, lijkt het alsof ze steeds nieuw speelgoed krijgen, wat hun interesse en opwinding vernieuwt.
Ontwikkelingsvoordelen
Verschillend speelgoed stimuleert verschillende vaardigheden. Door speelgoed te rouleren, worden kinderen blootgesteld aan een breder scala aan leerervaringen.
Minder rommel
Minder speelgoed betekent minder rommel. Dit maakt het voor kinderen makkelijker om op te ruimen en bevordert een georganiseerde speelomgeving.
Waardering voor wat ze hebben
Kinderen leren om waarde te hechten aan hun speelgoed, omdat ze niet overweldigd worden door de hoeveelheid.
Kostenbesparend
Het bespaart geld omdat je minder vaak nieuw speelgoed hoeft te kopen, maar het helpt ook om overconsumptie en verspilling tegen te gaan.
Hoe implementeer je speelgoed rouleren?
Begin met een inventarisatie van al het speelgoed. Dit geeft een overzicht van wat beschikbaar is om te rouleren. Beslis hoe vaak je het speelgoed wilt rouleren. Dit kan wekelijks, maandelijks of per seizoen zijn.
Deel het speelgoed in groepen in. Zorg ervoor dat elke groep een mix van speelgoedtypes bevat (bijvoorbeeld puzzels, bouwstenen, kunstbenodigdheden). Bewaar het speelgoed dat niet in gebruik is op een plek waar het kind er niet bij kan, zoals in opbergdozen in een kast. Wanneer het tijd is om te rouleren, introduceer het ‘nieuwe’ speelgoed alsof het een speciale gelegenheid is. Let op hoe je kind speelt met het roulerende speelgoed en pas de groepen indien nodig aan.
Hoe vaak wissel je van speelgoed?
De frequentie van het wisselen van speelgoed bij het rouleren kan variëren afhankelijk van de leeftijd van het kind, hun interesses en de speelgoedcollectie die beschikbaar is. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:
Leeftijd van het kind
Jongere kinderen kunnen sneller verveeld raken en hebben baat bij vaker wisselen, misschien elke 1-2 weken. Oudere kinderen kunnen langer geïnteresseerd blijven in hetzelfde speelgoed, dus een maandelijkse wissel kan voldoende zijn.
Soort en hoeveelheid speelgoed
Als je een grote variëteit aan speelgoed hebt, kun je minder vaak wisselen omdat er meer keuzes zijn binnen de huidige selectie. Met een kleinere collectie is het wellicht nodig om vaker te wisselen om interesse te behouden.
Interesse van het kind
Let op hoe het kind speelt. Als ze minder interesse beginnen te tonen in het speelgoed, kan het tijd zijn om te wisselen.
Seizoenen en thema’s
Sommige ouders vinden het nuttig om speelgoed te wisselen met de seizoenen of rond bepaalde thema’s of feestdagen.
Ontwikkelingsfase
Wissel het speelgoed wanneer je kind nieuwe ontwikkelingsmijlpalen bereikt. Verschillende soorten speelgoed kunnen verschillende vaardigheden stimuleren.
Reactie op het huidige speelgoed
Als een kind bijzonder gehecht is aan bepaald speelgoed of een project, is het misschien niet nodig om dit te wisselen tot hun interesse verschuift.
Een goede vuistregel is om te beginnen met een maandelijkse wissel en aanpassingen te maken gebaseerd op de reactie en ontwikkeling van het kind. Het belangrijkste is om flexibel te zijn en af te stemmen op de behoeften en interesses van je kind.
Meer informatie
Educatief speelgoed en activiteiten (met concrete voorbeelden)
Hoe helpt speelgoed bij de ontwikkeling van je kind?
Waarom kinderen dingen kapotmaken? Slopen is spelen!
Sensory Play ontdekken: De magie van zintuiglijke ervaringen
Ontdek hoe speelgoed de ontwikkeling van je kind stimuleert
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com