De risico’s van de winter. Waar moet je op letten?
We zitten midden in het winterseizoen. Ik hou van de winter, ik vind het knus, gezellig en heerlijk verfrissend. Tot op heden hebben we nog niet mogen klagen over de guur- of gladheid, maar dat kan zeker nog komen. Kijk maar eens naar Spanje, die zijn op dit moment bedolven onder een pak sneeuw en daar loopt de temperatuur terug (op sommige plekken) naar een Siberisch dieptepunt van -35,8. Misschien dit jaar maar even niet “overwinteren” in Spanje, vooralsnog is het in Nederland aangenamer.
Risico’s in de winter
Als je denkt aan de risico’s van de winter, denk je waarschijnlijk als eerste aan “gladheid”, maar er zijn meer risico’s waar je in de winter rekening mee zou moeten houden…
Baby’s in de winter
Baby’s zijn gevoelig voor kou en pasgeborene hebben doorgaans moeite om zelf goed op temperatuur te blijven. Houd hem daarom extra goed in de gaten en laat hem nooit in een onverwarmde kamer slapen. Ga je met je baby op stap? Pak hem dan goed in, inclusief een muts, wanten, sjaal en lekkere warme sokjes. Leg hem in de wandelwagen met een warme deken over zich heen. Geef hem regelmatig te drinken en vergeet zijn huid geen extra verzorging te geven. In de winter is de kans op uitdroging groter.
Wees voorzichtig in de auto
Zorg voor een vrij zicht
Dit dramatische bericht in de media zette mij aan om deze blog te schrijven. Een peuter werd twee keer overreden door een automobilist die zijn besneeuwde ramen niet (volledig) had schoon gemaakt. Op het moment dat je gaat rijden in een auto waarbij de ramen niet goed zijn schoongemaakt, ben je niet alleen een potentieel gevaar voor jezelf, maar ook voor anderen. Doordat je zicht wordt belemmerd kunnen er gevaarlijke (of zelfs dodelijke) situaties ontstaan. Zorg er daarom voor dat je ramen volledig schoon zijn (dus alle ramen) voordat je gaat rijden.
In het geval van de peuter in het artikel, “viel het gelukkig nog mee” en – ondanks dat de auto twee keer over de peuter heen is gereden – hield hij er “slechts” botbreuken aan over. De automobilist is voorlopig – geheel terecht – zijn rijbewijs kwijt.
Houd afstand
Het goed schoonmaken van de ramen is niet het enige waar je in de auto rekening mee moet houden. In de winter heb je altijd kans op gladheid. In combinatie met slecht zicht (door de weersomstandigheden), kunnen er onverwachte situaties ontstaan tijdens het rijden. Houd met je rijstijl rekening met een langere remweg en ga dus niet te dicht op je voorganger rijden. Dat is nooit aan te raden, maar houd ik de wintermaanden juist nog wat meer afstand.
Niet alleen sneeuw kan gladheid geven, ook regen (ijzel) kan voor (onverwachte) gladde wegen zorgen. Bruggen en viaducten betekenen daarom altijd een reëel gevaar in de winter. Houd hier rekening mee en neem wat snelheid terug als je er eentje tegenkomt.
Pas je snelheid aan
Bij nat weer bestaat de kans op aquaplaning, pas je snelheid hierop aan. Zeker als er sprake is van spoorvorming. De kans op aquaplaning wordt verhoogd door een slecht profiel op je autobanden. Hoe slechter het profiel, hoe moeilijker het wordt om het water af te voeren en hoe groter de kans dat je auto onbestuurbaar wordt.
Maak gebruik van winterbanden
Heb jij ze al onder de auto, winterbanden? Sommige mensen denken dat winterbanden alleen belangrijk zijn als het vriest, maar dat is een fabeltje. Al vanaf 7 graden Celsius (en lager) kunnen winterbanden meer veiligheid bieden. Het rubber van de (zomer)banden wordt bij deze temperatuur hard(er), waardoor de banden minder goed presteren. Bij winterbanden gebeurt dit niet en bovendien kunnen winterbanden – door een beter profiel – je remweg verkorten.
Het gebruik van winterbanden onder je auto is daarom absoluut aan te raden (en in sommige landen zelfs verplicht). Ga op tijd naar de garage om ze eronder te laten zetten en wacht niet tot de eerste vlokken naar beneden dwarrelen, want dan ben je echt te laat.
Is de winter ten einde? Verwissel dan de winterbanden weer voor zomerbanden, want doorrijden met winterbanden in de zomer geeft weer andere problemen. Met winterbanden in de zomer heb je namelijk juist weer een veel langere remweg én je verbruikt ook nog eens vijftien procent meer brandstof.
Comfortabel achter het stuur
Natuurlijk wil je warm gekleed gaan in de winter, maar als jij je als een soort ingepakte Eskimo achter het stuur gaat zitten, met dikke moonboots aan je voeten waardoor je je niet meer makkelijk kunt bewegen, dan ben je toch niet zo slim bezig. Als jouw bewegingen worden beperkt, kan dit de reactiesnelheid beïnvloeden, waardoor je misschien net te traag reageert. Met alle consequenties van dien.
Let op de accu!
Wist je dat lage temperaturen ertoe kunnen leiden dat de accu zijn lading verliest? Houd er rekening mee dat als de temperatuur lager is dan 6 °C de accu moeilijker wordt opgeladen. Als de accu daarom leeg is, betekent dit niet altijd dat hij kapot is, maar eenvoudigweg dat hij niet is opgeladen.
Let op de dieren!
Een extra waakzaam oog op de dieren om ons heen, kan nooit kwaad. Hoewel honden en katten beter bestand zijn tegen lage temperaturen dan wij mensen, is het toch verstandig ze in de gaten te houden. Het ene ras is namelijk beter uitgerust aan barre omstandigheden dan het ander. Vooral de kleine(re) dieren kunnen het behoorlijk zwaar hebben in de winter. Daarbij spelen leeftijd en gezondheidstoestanden natuurlijk ook een rol. Hoe ouder het dier, hoe minder weerstand hij heeft.
Meer calorieën
Omdat bij kou meer calorieën nodig zijn om de normale lichaamstemperatuur te behouden, kunnen onze huisdieren wel een beetje extra eten gebruiken in de wintermaanden. Het spreekt voor zich dat een hond of kat die veel buiten is, meer calorieën nodig heeft dan een kat die de hele dag boven de verwarming ligt te ronken. Heb je een buitenkat, houd hem dan goed in de gaten dat hij geen symptomen vertoont van bevriezing of onderkoeling.
Naast onze huisdieren kunnen de dieren in de natuur, zoals de vogels in de tuin, onze aandacht ook goed gebruiken tijdens de wintermaanden. Voor de vogels hebben we een uitgebreide blog geschreven, dus dat zal ik hier nu niet opnieuw vermelden. Als je ze graag wilt helpen, raad ik je aan die blog even te lezen.
Let op het gebruik van strooizout
Als er gladheid dreigt, of wanneer het heeft gesneeuwd, zal er door de gemeenten weer volop gestrooid gaan worden. Natuurlijk is dat prettig omdat het voorkomt dat we alle kanten op glijden, maar strooizout op de voetpaden en straten kan irritatie veroorzaken aan de poten (tenen, voetzolen) van honden. Spoel daarom na iedere wandeling even zijn pootjes af met schoon water. Dit geldt natuurlijk ook voor de kat die buiten heeft gespeeld, hoewel die wat minder blij zal zijn met zo’n spoelbeurt.
Om problemen te voorkomen kun je ook preventief kiezen om de pootjes vooraf in te smeren met een speciale lotion of balsem. Hierdoor worden de voetzolen waterdichter, bestendiger en flexibeler.
Laat hem geen sneeuw eten!
Honden vinden het leuk om in de sneeuw te spelen en er zelfs af en toe een hap van te nemen. Probeer dit liever te voorkomen, want dit kan spijsverteringsproblemen geven (spugen, diarree) en grote hoeveelheden kan zelfs leiden tot ernstige maagontsteking.
Meer informatie
Handige tips bij gladheid door ijzel of sneeuw!
Hiermee houd je je baby lekker warm deze winter!
Zo laat je stress in de kou staan!
Wat zijn de voordelen van een winterbaby?
Zo ga je met je baby de winter door!
Wintermaanden: Tips & tricks voor een gezonde winter!
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?
Zo houd je je lippen zacht & verzorgd in de winter
Droge handen in de winter
5 leukste winteractiviteiten
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com