Het risico van het inslikken van knoopbatterijen

Kleine onderdelen zijn gevaarlijk voor kinderen, maar het inslikken van knoopbatterijen is nog net wat ernstiger. Zo’n kleine batterij kan namelijk een gat in je slokdarm branden. De kans op blijvend letsel is groot en soms leidt het inslikken van een knoopbatterij zelfs tot de dood… Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) op de website van het magazine Medisch Contact.

Het risico van het inslikken van knoopbatterijen

Zo snel mogelijk

De risico’s zijn er al snel. Binnen twee uur na het inslikken van de batterij, kunnen er al ernstige beschadigingen optreden. De chemicaliën in de batterijen kunnen de slokdarm beschadigen.
Het is dus enorm belangrijk dat de batterij zo snel mogelijk wordt verwijderd. Het liefst nog binnen een uur.

Gelukkig gaat het niet altijd mis. Uit cijfers van het Nederlandse Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum blijkt dat de knoopbatterij in 9 op 10 gevallen spontaan het maagdarmkanaal passeert zonder verdere problemen. In circa 10% van de gevallen ontstaan symptomen of passeert de batterij niet spontaan. In minder dan 1% van de gevallen treden serieuze complicaties op die medisch ingrijpen vereisen.

Elektronisch speelgoed

Knoopbatterijen wordt veel gebruikt in speelgoed. De NVK wil daarom een beroep doen op de industrie om batterijklepjes van alle apparatuur te beveiligen. Soms gebeurt dit al, middels een beveiliging met schroefjes, maar niet in alle gevallen. Uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) blijft dat er 224 meldingen zijn binnengekomen van kinderen (jonger dan zes jaar) die een knoopbatterij hebben ingeslikt tussen oktober 2011 en februari 2014.

Help! Wat moet ik doen?

Ondanks al je goede zorgen en wakende oog, heeft je kindje toch kans gezien een knoopbatterij in te slikken. Wat kun je doen?

Laat hem niet meer eten/drinken.
Neem hem direct mee naar het ziekenhuis. Als de batterij nog in de slokdarm zit, zal de arts hem zo snel mogelijk willen verwijderen met een endoscoop.
Zit de batterij al in de maag, dan kun je rustig afwachten tot de batterij er op een natuurlijke manier uit komt (met de ontlasting). Meestal gebeurt dit binnen 4 of 5 dagen.

Niet eruit?

Wanneer de batterij er niet op een natuurlijke manier is uitgekomen, dan moet er een tweede radiografie worden genomen om te kijken waar de batterij zich bevindt. Als de batterij in de darmen zit, zal er met een vezelrijk dieet of laxeermiddel getracht worden, de batterij op een natuurlijke manier de darmen te laten verlaten. Zit de batterij echter nog in de maag, dan zal hij verwijderd moeten worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is voorkomen altijd beter. Daarom geven we enkele tips om het risico zoveel mogelijk te beperken:

Tips gebruik knoopbatterijen

Let erop dat apparatuur dat gebruik maakt van deze knoopbatterijen, zijn afgesloten met een klepje dat alleen met een schroevendraaier kan worden open gemaakt.
Wissel nooit batterijen in het bijzijn van kinderen. Mocht je kindje er toch eentje te pakken krijgen, verbied je kindje hiermee te spelen.
Steek nooit een batterij in je mond om te testen (of vast te houden).
Bewaar oude (en nieuwe) batterijen altijd buiten bereik van kinderen.

liefs Marion

Meer informatie

Vergiftiging: Een ongeluk zit in een klein hoekje
Giftige kamerplanten – Welke zijn gevaarlijk?
Kinderen en batterijen. Dit zijn de gevaren en hier let je op!
Verstikking & verslikken bij kinderen
De meest voorkomende ongelukken in huis
Veiligheid in en rond je huis
De week van de veiligheid
Een gaslucht of CO2-vergiftiging, hoe kan je dit voorkomen?
Traphekjes, veiligheid voor alles
Energiedrankjes, hoe slecht zijn ze?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *