Reiniging babyfles en spenen, hoe doe je dat?

Reiniging babyfles en spenen, hoe doe je dat?

Als je kiest (bewust of gedwongen) voor het geven van flesvoeding aan je baby, is het belangrijk dat de babyfles goed wordt gereinigd. Het immuunsysteem van je baby is nog lang niet optimaal dus een goede reiniging van de babyfles is meer dan belangrijk. Je wilt immers niet dat je baby allerlei bacteriën binnen krijgt die hem ziek kunnen maken. Dat geldt voor kunstvoeding maar uiteraard ook voor afgekolfde moedermelk.

De fles en speen waarmee je voeding aan je baby geeft, moeten dus brandschoon zijn. Maar hoe reinig je dan de babyfles? Hoe maak je hem zorgvuldig schoon?

Globale reiniging: Omspoelen met de flesborstel

Maak de babyfles altijd direct na de voeding globaal schoon. Dit doe je door de fles om te spoelen met koud water en met een speciale flessenborstel de bodem te reinigen. Zet de fles en speen ondersteboven op een schone doek om op een later moment verder te reinigen.

Grondige reiniging: Steriliseren van de babyfles

Als je baby nog heel klein is (het eerste half jaar), is het verstandig om de flessen en spenen één keer per dag te steriliseren. Na de voeding spoel je de flessen direct even om en in de avond kun je na de laatste voeding, alles in één keer steriliseren. Het steriliseren kan op drie manieren:

Steriliseerapparaat of stoomsterilisator

Er zijn speciale steriliseerapparaten te koop. Je legt de flessen en spenen hierin en zet ‘m aan. Na een bepaalde tijd kun je alles er weer steriel uithalen.

lijn groen oudersenzo
Reiniging babyfles en spenen, hoe doe je dat?
Reiniging babyfles en spenen, hoe doe je dat?

Gekookt water

Als je geen speciaal apparaat hiervoor wilt gebruiken of het steriliseerapparaat is zojuist stuk gegaan, kun je er ook voor kiezen om de flessen en spenen in een pannetje uit te koken. Breng hiervoor water aan de kook en zodra het borrelt, leg je de flessen en spenen in het kokende water en laat ze minimaal drie minuten uitkoken. Gesteriliseerde flessen kunnen in de koelkast worden opgeborgen. Let goed op, want sommige flessen zijn niet geschikt om op deze manier gesteriliseerd te worden. Even checke dus voor je ze onderdompelt.

Magnetron

Vul de schone flessen voor de helft met water en zet deze 90 seconden in de magnetron. De magnetron wordt heet genoeg om de fles te reinigen.

In de oven

Misschien niet helemaal een manier waar je gelijk aan denkt, maar het is wel mogelijk. Check voor de zekerheid vooraf de flessen of ze op deze manier gereinigd kunnen worden. Het is niet bij iedere fles mogelijk.
Zet de oven op 110 °C à 120 °C. Zodra de oven op de juiste temperatuur is, kun je de flessen in de oven zitten en minstens 10 minuten laten staan. Daarna af laten koelen en in de koelkast zetten. De methode werkt voor flessen en spenen.

Hoe reinig je de babyfles na een half jaar

Na een half jaar hoef je de babyfles niet meer te steriliseren, maar moeten ze natuurlijk wel nog steeds goed schoon gemaakt worden. Het beste kun je de babyfles direct na het voeden alvast even omspoelen met water. Dit voorkomt dat er resten gaan “aankoeken” en op een later moment moeilijker te verwijderen zijn. Zet ze omgekeerd om het aanrecht en als je genoeg flessen hebt, kunnen ze in de avond meedraaien in de vaatwasser (60 graden).

Let op eventuele zeepresten van vaatwastabletten! Deze kunnen achterblijven in de flessen of op de spenen. Spoel daarom alles voor de zekerheid af met lauw water als je ze uit de vaatwasser haalt.

Ook na een half jaar wordt er nog aangeraden om de flessen minstens één keer per week te steriliseren, totdat zijn eerste verjaardag. Vanaf één jaar zou zijn immuunsysteem goed genoeg moeten zijn.

Nieuwe babyfles of speen

Heb je een nieuwe babyfles of speen? Steriliseer deze altijd voor je hem in gebruik gaat nemen. Je hebt immers geen idee wat er met die fles is gebeurd en wie er allemaal aan die speen heeft gezeten. Blijf ook de fles steriliseren als je baby weliswaar ouder is dan zes maanden, maar net ziek is geweest of last heeft (gehad) van spruw.

PS: Let bij de aanschaf van een nieuwe babyfles dat je kiest voor een BPA-vrije fles. Tijdens verhitting kan de BPA (een chemische stof) uit het plastic losraken en in de voeding terecht komen.

Reinigen van de speen

Uiteraard geldt voor de fopspeen net zo goed deze hygiënevoorschriften. Ook deze spenen dien je dagelijks te steriliseren en als hij is gevallen, pak dan een andere (schone) speen.

Is er verschil tussen glazen flessen of plastic flessen

In principe reinig je beide flessen op dezelfde manier. Er zit wel een verschil in het resultaat. Een plastic fles kan eerder dof worden en moet natuurlijk geschikt zijn voor de methode waarvoor je wilt kiezen.

Bewaar nooit een fles dat is beschadigd (krassen of barsten). Dit kunnen broeinesten zijn voor bacteriën. Gooi de beschadigde fles weg en koop een nieuwe.

liefs Marion

Meer informatie

Met deze tips kun je zuigflescariës voorkomen bij je baby!
Afgekolfde moedermelk bewaren. Zo kun je dat het beste doen!
Andere voeding voor je baby
Alles wat je moet weten over flesvoeding voor je baby
Van fles naar beker. Leren drinken uit een beker.
Spruw, hoe ontstaat het en hoe los je het op?
Je peuter van de fles af, hoe doe je dat?
Is een fopspeen slecht voor je baby?
Kunstmatige zuigenlingenvoeding
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes
Borstvoeding geven, ja of nee? Bezoekers aan het woord!
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *