Onlangs deden wij een winactie rondom het boek “Een regenboog in jou”. Als je de actie voorbij hebt zien komen, kun je wellicht raden wat er wordt bedoeld met het begrip “regenboogbaby” of “rainbow baby”. Het klinkt prachtig (en dat is het natuurlijk ook) maar er gaat een hoop verdriet aan vooraf… Het heeft dus niets te maken met de regenboog van de LHBTQ-beweging.
Een regenboogbaby is geen sprookje
Mijn zoon Rocco (nu 18 jaar) was ooit mijn “regenboogbaby” en hoe sprookjesachtig de benaming ook is, het was voor mij zeker geen sprookje. Het was vooral een periode van angst en onzekerheid. Want een regenboogbaby is de baby na het verlies van een kindje, afgebroken zwangerschap, miskraam of moeilijke zwangerschap. Er gaan dus heel wat tranen aan vooraf en met dat in je achterhoofd, snap je vast ook de benaming.
Symbool voor geluk en magie
Wanneer regen en zon, verdriet en geluk, op één moment in je leven is, daar verschijnt een regenboog. Een regenboogbaby laat de zon weer schijnen, het is het lichtpuntje na een duistere periode van pijn en verdriet, een wonder, een positieve belofte voor de toekomst. De regenboog staat immers voor geluk, magie, een belofte.
Prachtig gevonden die naam, maar als ik kijk naar de werkelijkheid, vond ik het meer een periode van onzekerheid, waardoor er altijd een schaduw leek te hangen over het geluk.
Natuurlijk was er vreugde over een nieuwe zwangerschap en natuurlijk was dat een wonder, maar met de komst van zoiets moois, groeit ook de angst op herhaling. “Gaat het dit keer wel goed?” Zekerheden krijg je niet, helaas. Gelukkig hebben artsen doorgaans wel veel begrip voor je onrust en zullen meewerken om deze zoveel mogelijk bij je weg te nemen.
Trotse ouders
En als het kindje dan eenmaal is geboren, zijn ouders terecht blij en trots. De baby’s worden vaak gefotografeerd in mooie regenboogkleuren. Denk aan een dekentje in de kleuren van de regenboog of een regenboogoutfit. Ik zeg eerlijk dat ik dit bij Rocco nooit heb gedaan. Eerlijk gezegd had ik toen nog nooit van deze term gehoord. Ik was gewoon zwanger nadat ik afscheid heb moeten nemen van zijn broertje. En dat was enerzijds heel fijn en aan de andere kant was ik heel bang dat het weer mis zou gaan. Ook al was er helemaal geen indicatie, de schrik zat er hoe dan ook diep in.
Een regenboog in jou
Een regenboog in jou is een eerlijk boek vol inzichten en mooie getuigenissen. Dit boek neemt je bij de hand vanaf de eerste twijfels over een nieuwe zwangerschap, door de verschillende trimesters, tot in de kraamperiode. Ouders krijgen praktische tips en checklists voor elke fase.
Een regenboog in jou | Christine Vandenhole | Lannoo | 9789401483438
“Onze grote mijlpaal zal de zeventienwekenecho zijn. Toen is de vorige keer alles beginnen te keren.
En een paar weken later ben ik bevallen van onze dochter. Ik voel dat de angst steeds groter wordt naarmate deze echo dichterbij komt. Als dan alles goed is, ga ik toch een gevoel van opluchting voelen. Al besef ik wel dat we dan ook nog een lange weg te gaan hebben. Ik zal pas echt opgelucht zijn als we hem of haar in onze armen hebben. Dat gaat bij mij voor een grote ontlading zorgen.”
– Veerle, moeder van Liv en Elle*
Meer informatie
Opnieuw zwanger na een miskraam
Danique verloor haar dochtertje tijdens de zwangerschap
Verdriet, hoe kun je er het beste mee omgaan?
Hoe steun je iemand na een miskraam
Op het verlies van een kind ben je nooit goed voorbereid
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com