Refurbished: Do of don’t? Waarom zou je hiervoor willen kiezen?
Het wordt tegenwoordig steeds meer aangeboden, refurbished apparatuur, of op z’n Hollands gezegd: gereviseerde apparatuur of opgeknapt tweedehandsje. Ik kwam de laatste tijd de term steeds vaker tegen en dat maakte mij nieuwsgierig, want waarom zou je dit willen? Ben je echt zoveel voordeliger uit? Of koop je de schoon gepoetste ellende van een ander?
Wat is refurbished?
Refurbished is de Engelse term voor ‘gereviseerd’. Het opknappen van gebruikte apparaten dus. Het is een relatief nieuw concept, wat steeds populairder lijkt te worden. Vaak kun je deze producten voordelig kopen en krijg je daarnaast ook nog een garantietermijn. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook fijn voor het milieu.
Wegen de voordelen op tegen de nadelen?
Je kunt je voorstellen dat het kopen van een refurbished telefoon goedkoper is, dan een nieuwe. Je hebt alleen niet het nieuwste model en je weet ook zeker dat het apparaat al eens gebruikt is. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dat kan het dus wel. Het blijft immers gewoon een tweedehands product, waarmee van alles mis kan zijn. Dan kun je het een hippe naam geven en een goede marketing campagne op los laten, maar daarmee krijg je niet ineens een beter product.
Geluk hebben
Je moet zeker geluk hebben, want je kunt het natuurlijk heel goed treffen en nog jarenlang plezier hebben van je voordelige aankoop. Vaak geeft, bijvoorbeeld Apple, nog een tijd lang garantie op je toestel. Dat geeft in ieder geval een bepaalde zekerheid, maar dat is niet altijd het geval.
Onlangs testte de Consumentenbond een aantal refurbished iPhone 6s-modellen bij verschillende aanbieders. De kwaliteit bleek onderling enorm te verschillen. Bij sommige telefoons zat het scherm los of waren erg vies. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten en dan mag het apparaat wat goedkoper zijn, als hij snel weer stuk is, ben je uiteindelijk toch duurder uit.
Batterij problemen
Als ik naar de iPhones kijk die ik zelf heb gehad, ondervond ik voornamelijk problemen met het teruglopen van de batterij. En juist dit onderdeel wordt vaak niet vervangen. Als je dan kijkt naar het werkelijke voordeel, is die niet zo groot. Je wordt lekker gemaakt met kortingsvergelijkingen op basis van de oorspronkelijke adviesprijs. Dan lijk je een groot voordeel te hebben, maar omdat de modellen vaak verouderd zijn, is de nieuwprijs ook gedaald. Dan ben je dus appelen met peren aan het vergelijken en blijkt het (financiële) voordeel eigenlijk nog maar minimaal.
Onderzoek van de Consumentenbond
Bij slechts een derde van de geteste toestellen was de Consumentenbond van mening dat het een goede deal was. De prijs lag minstens 60 euro onder de nieuwprijs en de kwaliteit was goed voor minimaal vier van de vijf sterren. Persoonlijk vind ik een voordeel van 60 euro op een bedrag van zo’n 499 euro niet heel aantrekkelijk klinken. Waarom zou ik voor die zes tientjes het risico willen nemen?
Wanneer is het dan wel aantrekkelijk?
Als de prijs een stuk minder is dan de nieuwprijs, kan het natuurlijk aantrekkelijk zijn en misschien zelfs de gok wel waard. Belangrijk is dat het toestel een garantietermijn heeft. Realiseer je echter wel dat mocht je toestel in de garantietermijn sneuvelen, je geen nieuw toestel terugkrijgt, maar opnieuw een refurbished exemplaar. Daar hoef je niet altijd beter van te worden.
Praatjes vullen geen gaatjes
Op alle webshops waar ze deze producten aanbieden, zullen ze mooie verkooppraatjes houden over hun strenge revisieproces en de hoge kwaliteit. In sommige gevallen zal dit zeker het geval zijn, maar blijf vooral heel kritisch kijken. Iedereen kan namelijk een verhaaltje schrijven, maar praatjes vullen geen gaatjes. Heb je interesse in de aanschaf? Houd dan onderstaande checklist bij de hand.
Checklist aanschaf refurbished toestel
1) Is de prijs acceptabel ten opzichte van de geldende verkoopadviesprijs?
2) Zit er garantie op het toestel? Ook op de accu?
3) Wat houdt de garantie in?
4) Hoe worden de kwaliteit van de toestellen gemeten?
5) Is het een betrouwbare webshop?
6) Lees de reacties/reviews van andere bezoekers.
7) Is er een wettelijke bedenktijd (14 dagen)?
Check op waterschade
Ik vond deze handige instructie waarmee je kunt kijken of jouw refurbished iPhone waterschade heeft. Een handige en simpele check, die je natuurlijk wel moet weten! Ik kende deze manier niet. Nooit geweten dat dit op mijn telefoon zat. Misschien toch handig om de handleiding door te bladeren.
Verschillende classificasties
Bij sommige shops wordt gewerkt met verschillende classificaties waarbij onderscheid wordt gemaakt in:
Categorie A
Schoongemaakt, perfecte conditie, kan lichte gebruikssporen hebben, 12 maanden garantie
Categorie B
Schoongemaakt, perfecte conditie, (lichte) gebruikssporen hebben, 12 maanden garantie
Apple Certified Pre-Owned (CPO)
Deze classificatie kun je tegenkomen bij producten van Apple. Batterij en behuizing zijn vervangen, product is schoongemaakt en getest door Apple, 12 maanden garantie.
Extra informatie
Mobiel telefoonabonnement versus Sim Only. Wat is beter?
Hoe begeleid je pubers in het gebruik van smartphones
Mobiele telefoons voor de kids. Een brug te ver?
Bronvermelding
Tekst & fotografie: Marion Middendorp