Welke reflexen heeft een pasgeboren baby?
Als je kindje is geboren heeft hij nog de beschikking over een aantal reflexen. Deze reflexen komen voort uit zijn natuurlijke instinct dat erop is gericht om buiten de baarmoeder te overleven. Je kindje maakt deze bewegingen automatisch, zonder te beseffen dat hij deze bewegingen maakt.
In de loop van de tijd zullen de reflexen vanzelf weer verdwijnen. Dit gebeurt op het moment dat de hersenen van je kindje hebben geleerd hoe ze zelf het lichaam moeten vertellen om deze bewegingen te maken.
Loopreflex
Als je kindje onder zijn okseltjes wordt ondersteund en je houdt hem boven een vlakke ondergrond, zal je kindje de bewegingen maken alsof hij wil gaan lopen. Dit reflex blijft hij houden totdat hij ongeveer twee maanden oud is.
Wang-, zoek- of zuigreflex
Als je zachtjes over het wangetje van je kindje wrijft, zal hij zijn hoofdje draaien en zijn mondje opendoen. Hij doet dit omdat hij op zoek is naar de tepel van zijn mama. Zodra hij iets in zijn mondje voelt, zal hij beginnen te zuigen.
Je kindje blijft dit doen totdat hij ongeveer vier maanden oud is.
Slikreflex en kokhalsreflex
Je kindje kan na zijn geboorte gelijk al slikken. Gelukkig maar want zo krijgt hij zijn voeding binnen. Als hij teveel voeding binnen krijgt, voorkomt de kokhalsreflex dat je kindje stikt.
Grijpreflex
In een ontspannen houding zal je kindje alles vastgrijpen wat tegen zijn handje aankomt. Zijn greep is zelfs zo sterk dat als hij zich met beide handjes ergens aan vastgrijpt, hij zijn hele lichaam kan dragen.
Schrik- of Mororeflex
Als je kindje ergens van schrikt, zal hij een beweging maken met zijn armpjes en beentjes en zijn vingers strekken. Vaak eindigt dit reflex met een heftige huilbui. Hij blijft dit doen totdat hij ongeveer zes maanden oud is.
Babinskireflex
Als je zachtjes over zijn voetzooltje kietelt, zal hij zijn grote teen omhoog doen en zijn teentjes spreiden.
Tonische nekreflex
Als je kindje op zijn rug wordt gelegd zal hij een schermhouding aannemen. Zijn hoofdje keert zich hierbij naar één kant en zijn armpjes en beentjes worden aan die kant uitgestrekt. De ledematen aan de andere kant van zijn lichaampje, blijven gebogen.
Als je je kindje op zijn buik legt, dan draait hij zijn hoofdje naar één kant en trekt zijn beentjes op totdat zijn knieën tegen zijn onderbuik liggen. Zijn armpjes drukt hij stevig tegen zijn lichaam en zijn handjes balt hij tot vuistjes.
Meer informatie
Lichaamstaal van je baby: Leer zijn gebaren begrijpen
De eerste dagen met je baby
Hoe ontwikkelt je baby zich lichamelijk?
Het consultatiebureau. Wat kun je ervan verwachten?
Ontwikkeling van je baby
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com