We schreven vorige week al over de impact van de coronamaatregelen op kinderen, maar we mogen blij zijn dat we niet in Duitsland wonen, want daar maken ze het nog een beetje erger. De Duitsers willen kinderen bij hun papa en mama vandaan halen als de ouders de kids niet in quarantaine doen. Het is te hopen dat Nederland dit beleid niet gaat volgen. Kinderen zijn onschuldig en verdienen een kans op een mooie start van het leven. Het kan niet zo zijn dat zij de rekening gaan betalen van de hersenkronkels van onze overheid.
In quarantaine
Misschien is het je ontgaan en heb je (nog) geen idee wat de Duitse kinderen boven het hoofd hangt, maar de gezondheidsautoriteiten van de Duitse deelstaten dreigen met opsluiting van de kids. Een brief van de lokale autoriteiten heeft heel wat ouders in paniek doen schieten. En terecht. In de brief staat namelijk dat kinderen bij vermoedens van een besmetting met corona (snufje, kuchje) of met een besmet vriendje hebben gespeeld*, geïsoleerd moeten worden van de rest van het gezin. Ja, je leest het goed. Volgens de Duitse autoriteiten (regio Hannover) moet je kinderen die mogelijk (!!!) corona hebben, in een aparte kamer zetten, geen gezamenlijke activiteiten ondernemen (dus zeker niet knuffelen) en separaat van elkaar de maaltijd nuttigen. Je kind wordt dus volledig geïsoleerd van de rest van het gezin. Als in een soort van quarantaine. De Bond voor Kinderbescherming noemt dit terecht: “psychisch geweld”.
Voor kinderen tussen drie en elf jaar
Het bericht verscheen in de online editie van het dagblad “Neue Westfälische” in Bielefeld. Volgens het artikel vaardigden de gezondheidsdiensten van de districten Offenbach en Karlsruhe een bevel uit waarin zij eisen dat de ouders geen gemeenschappelijke maaltijden met de kinderen gebruiken. Bovendien dreigen ze wanneer ouders zich niet aan deze regels houden, het kind voor de duur van de quarantaine in een gesloten inrichting wordt geplaatst. Opgesloten, alsof het jonge delinquenten zijn. De ontvangers van de sommaties zijn ouders van kinderen tussen drie en elf jaar.
Gedwongen uithuisplaatsing
De peuters en schoolkinderen hangt dus een gedwongen uithuisplaatsing boven het hoofd, als ouders ze niet isoleren of in quarantaine willen plaatsen.
Een woordvoerder vertelt: “De maatregelen mogen volgens de Infectiebeschermingswet worden uitgevoerd, maar we zullen dit altijd van geval tot geval bekijken. Het is afhankelijk van de specifieke woonsituatie, gezinsstructuur en leeftijd. We willen de infectieketen verbreken, maar met zo min mogelijk en redelijke middelen.” Ouders hoeven volgens haar niet bang te zijn.
Niet bang te zijn? Wij moeten mega, gigantisch, ontzettend bang zijn. Dit beschadigt onze kinderen niet een beetje, maar je traumatiseert ze hiermee voor de rest van hun leven. Van kinderen blijf je af en wij als ouders moeten onze kinderen beschermen, daar zijn we voor. Wij mogen de kinderen niet beschadigen voor een griepvirus, wat statistisch gezien kwa sterftecijfer (± 6.150) niet boven het sterftecijfers (± 9.400) van de griep in 2018 uitkomt.
Beschadigde hechting
Die zijn geen grapjes meer. Met dit soort maatregelen zullen we ons kinderen niet alleen traumatiseren maar ook opzadelen met een behoorlijk beschadigde hechting. Je ontneemt ze hiermee de kans op een goede relatie in de toekomst. Hoe verontrustend is dat? Een kind dat ziek is heeft onze zorg, knuffels en liefde nodig, geen quarantaine of in het ergste geval zelfs een plaatsing in een gesloten inrichting. Met dit soort maatregelen beschadig je de kids niet alleen onnodig, maar je ontneemt ze ook de liefdevolle zorg van de ouders. Daar zou geen overheid zich mee mogen bemoeien, laat staan op ingrijpen.
Nog niet in Nederland
Misschien denk je op dit moment: “Oh, maar dat gaat in Nederland niet gebeuren.” Misschien heb je gelijk, maar zeker weten doe je het niet. Als ik je een half jaar geleden had gevraagd om verplicht met een mondkapje buiten te gaan lopen op 1,5 meter afstand te blijven van elkaar, onze horeca en sportscholen voor weken dicht te gooien en onze evenementen te skippen dan had je waarschijnlijk ook naar je voorhoofd gewezen. Toch is dat de huidige realiteit.
Persconferentie
We hebben het onze Premier zelf horen zeggen tijdens de laatste persconferentie. Hij draaide zijn hand er niet voor om, onze jongeren de schuld te geven van het aantal besmettingen. Kwetsbare jongeren, die hoor je deze verantwoording en wijzende schuld vinger niet te geven. Jongeren horen met elkaar op te trekken, grenzen te verkennen (ook binnen 1,5 meter) en wanneer ze dit niet doen, kunnen ze daar op latere leeftijd last van krijgen. De kindertelefoon meldt nu al een significante verhoging in het aantal gevallen. Vooral meisjes tussen 13 en 15 jaar voelen zich eenzaam. Pubers zijn onzeker en kwetsbaar, die mogen we niet een trap na geven en met een verantwoordelijkheid opzadelen, die ze niet past. Waarom zou hij onze jongsten wel ontzien?
Het is voor mij onbegrijpelijk dat onze premier dit heeft durven zeggen, maar het is wel gebeurd. Wie garandeert mij dat hij binnenkort ook niet zegt dat wij onze jongere kinderen, bij een kuchje en een snufje, moeten isoleren? Of na het spelen met een besmet vriendje? En als we dat dan niet of niet goed genoeg doen, dat dan de autoriteiten ons kind uit huis komen halen! Een fictieve werkelijkheid? Voor de Duitsers in Hannover niet. Voor hen is een bittere werkelijkheid.
Extra aandacht
Alle artsen, wetenschappers en geleerden zullen het erover eens zijn, dat een ziek kind extra aandacht nodig heeft. Hij heeft het juist nodig om vertroeteld te worden en geknuffeld. Geef hem een gezonde maaltijd en wat extra fruit. Lees een extra verhaaltje voor, zorg dat hij met deze hitte genoeg drinkt. En als hij echt ziek is, houd je hem uit de buurt van kwetsbare mensen, maar houdt hem zeker niet uit de buurt van jouw liefde, knuffels en verzorging.
Meer informatie
Een petitie ter bescherming van onze kinderen
De impact van de Corona maatregelen op onze kinderen
Parentificatie door de maatregelen! Dit zijn de risico’s
Eenzaamheid groeit onder jongeren – Hoe houden we ze gelukkig?
Hoe houd je de kids/pubers happy met al die maatregelen?
Hoe houd je de kids en jezelf positief tijdens Corona
Coronamaatregelen en het onderwijs, wat is de stand van zaken?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
nw.de
Linda
Telegraaf
Redactie24.be
* Kinderen worden minimaal 14 dagen in isolatie geplaatst als het vermoeden bestaat dat ze langer dan 15 minuten binnen de 1,5 meter in contact zijn geweest met iemand die positief getest is bij een PCR test. (Bron)