Trends & risico’s |
Opvoeding |
Studie & werk |
Gezondheid |
Er is weer een nieuwe fase aangebroken. Je kind is niet langer een ‘schoolkind’ meer maar een echte puber geworden. De pubertijd (puberteit of pubescentie) is de periode waarin meisjes en jongens zich tot volwassenen ontwikkelen. Ze worden geslachtsrijp en ontwikkelen zich mentaal tot volwassenen. In het algemeen valt de puber tijd tussen het tiende en achttiende levensjaar.
Puberteit en puber tijd
Het woord “puberteit” is een afgeleide van het Latijnse woord “pubescere”, dit betekent ‘bedekt zijn met haar’. Deze definitie komt voort uit de ontwikkeling van haargroei in de schaamstreek, onder de oksels en op de benen. “Puberen” kan als werkwoord gebruikt worden voor de manier waarop jongeren zich ogenschijnlijk onvoorspelbaar gedragen en zich tegen het gezag van opvoeders verzetten.
In deze rubriek bespreken we de gevaren van internet, de seksuele ontwikkeling/voorlichting, de risico’s van alcohol en drugs en de puberteit. Mocht je wat missen? Laat het ons vooral weten! Je kunt je mail sturen aan info@oudersenzo.nl.
Hersenstructuur wordt anders
Voor de puber verandert er behoorlijk veel. Niet alleen de hersenstructuur wordt anders, maar ook zijn lichaam verandert en op sociaal-emotioneel gebied is het vaak een grote warboel. Een puber heeft soms moeite zich te concentreren en goede keuzes te maken en dat op een moment dat de hormonen door zijn lichaam gieren. Ze krijgen seksuele gevoelens en gaan zich anders gedragen.
De leeftijd waarop dit alles in gang wordt gezet kan verschillen per puber, maar bij meisjes begint het doorgaans wat eerder dan bij jongens.
Zelfstandigheid en volwassenheid
De puberteit is de laatste fase naar de groei van zelfstandigheid en volwassenheid. Er valt nog van alles over zichzelf te ontdekken. Bijvoorbeeld wie ze zijn, wat ze willen en waar ze staan. Dit gaat veelal gepaard met de nodige onzekerheid en kwetsbaarheid.
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com