Site pictogram Oudersenzo

Hoe ga je het gesprek aan wanneer je jouw puber verdenkt van blowen?

Blowen, drank en roken: allemaal zaken die je niet wilt dat je puber het doet. Blowen komt vrij veel voor onder jongeren. Hoe voorkom je dat je kind dit gaat doen? En als het dan toch wel gebeurt, hoe ga je dan in gesprek met je zoon of dochter?

Wat is blowen?

Onder blowen wordt het roken van een sigaret met hasj of wiet verstaan. Dit wordt vaak aangeduid met cannabis. Blowen klinkt misschien nog enigszins onschuldig, maar is het zeker niet. Het is zeker wel een drugs en kan voor je kind grote mentale problemen met zich meebrengen. Vanuit de wet wordt alleen verboden dat een kind (dus onder de 18 jaar) drugs bij zich mag hebben, mag kopen of verkopen. Maar over het blowen zelf wordt niet gesproken! Cannabis is trouwens afkomstig van de hennepplant en is, zoals al aangegeven, een verzamelnaam voor hasj en wiet.

Hersenen groeien nog

Net als bij alcoholgebruik is ook cannabis extra slecht voor jonge gebruikers omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Door het gebruik van genotsmiddelen kan de ontwikkeling verstoord worden met alle gevolgen van dien.

Wat zijn de gevolgen van een verslaving?

Men spreekt van een verslaving als men geestelijk en eventueel ook lichamelijk afhankelijk wordt van een bepaald product. Een cannabisverslaving kan tot geheugen- en concentratieproblemen leiden. Ook depressiviteit kan door deze verslaving ontstaan. Net als fysieke problemen. Zeker bij jonge gebruikers kan het uiteindelijk leiden tot schizofrenie en psychoses. Gebruikt je kind ook nog andere middelen, dan worden deze risico’s ook nog eens groter. Het mag ook duidelijk zijn dat de schoolprestaties er onder zullen lijden. En gaan voor een bepaald doel? Dat lukt vaak niet meer. Het is dan ook heel belangrijk dat je puber stopt met blowen!

Praat met je puber

Natuurlijk is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Het is dan ook belangrijk dat je kind al weet wat de gevaren zijn voordat hij er überhaupt mee in aanraking komt. Uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat maar liefst meer dan 10 procent met blowen in aanraking is geweest! De leeftijdsgroep die hierover is ondervraagd was tussen de 12 en 16 jaar! Kijken we puur naar 16-jarigen dan is het zelfs meer dan een kwart van de kinderen! Wacht dus niet te lang met dit gesprek en begin er al over voordat je kind dus naar de middelbare school gaat. Heb je het vermoeden dat je kind toch gebruikt?

Natuurlijk is het niet meteen een verslaving te noemen als het eens een keer is, maar de kans dat het dat wel wordt is natuurlijk wel aanwezig. Door wel aan de bel te trekken en niet te denken dat het zo’n vaart wel niet zal lopen kan je een echte verslaving voorkomen. En sowieso is gebruik, ook maar 1 keertje, niet goed… Kortom: kies een moment dat je rustig kunt praten en praat er dan ook rustig over. Zijn verhaal mag gehoord worden én die van jou. Laat hem maar zien dat je bezorgd bent. Dat heeft meer effect dan boze ouders tegenover je hebben! En het is gewoon eerlijk. Want dat is toch de reden waarom je dit gesprek aangaat.

Als je kind vertelt

Naast duidelijke voorlichting over de gevolgen van drugs, is het belangrijk dat je kind zich veilig voelt bij jou. Is hij eerlijk naar jou toe en vertelt hij dat hij een keer heeft geblowd? Ga niet meteen de strijd aan. Dan zal hij het voortaan wel uit zijn hoofd laten om jou eerlijk iets te vertellen! Je kunt beter rustig met hem in gesprek gaan. Misschien kom je er zo achter waarom hij het heeft gedaan of met wie. En kan je samen met hem bepalen hoe hij het kan voorkomen.

Besef dat een puber aan het zoeken is en dingen uitprobeert. Eigenlijk is dit heel normaal en hoort er een beetje bij. Dat wil dus niet direct zeggen dat hij van plan is om voortaan te gaan blowen, bijvoorbeeld. Of het puur een experimentje was of dat de kans groot is dat hij in herhaling zal vallen, daar kom je eigenlijk alleen achter als je open staat voor een fijn gesprek zonder meteen in verwijten te vervallen.

Hulp nodig

Is het allemaal niet zo onschuldig? Wacht dan zeker niet af. Zoek hulp bij een deskundige. Connection-SGGZ Verslavingszorg kan jou hierbij van dienst zijn. De hulp wordt vergoed door de zorgverzekering en een eigen bijdrage is niet nodig! Er zijn geen lange wachttijden en de behandelingen zijn bewezen effectief. Kijk voor meer informatie op de site van deze instantie: https://www.connection-sggz.nl/. Voorkom dat je kind schade oploopt door tijdig in te grijpen!

Waarom gebruikt je kind?

Er kunnen trouwens ook redenen zijn waarom je kind gebruikt, waar je als ouder wel degelijk iets aan kunt doen.

Je kind verveelt zich: probeer manieren te vinden om dit te veranderen.

Je kind ziet dat jij genotsmiddelen gebruikt: geef het goede voorbeeld!

Je kind voelt zich onder druk gezet door de anderen. Probeer hem weerbaarder te maken of te kijken of hij andere vrienden kan maken.

Je kind is verdrietig of depressief: biedt hulp en bij complexere zaken zoek je hulp. Is er bijvoorbeeld iemand overleden die hem dierbaar was of is zijn verkering net uit? Het kan zo een reden zijn dat hij door blowen zich beter probeert te voelen.

Meer informatie

Alcoholvergiftiging zie je vaker bij het jongste kind
Verslavende middelen. Wat is op dit moment populair bij jongeren?
Opkomende trend voor jongeren: Snus, het alternatief op de sigaret
Drugsgebruik onder jongeren. Wat moeten we weten?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten