Het proces van een transgender – en wat betekent “in transitie”?
Geboren worden in een lichaam die niet past bij hoe jij je voelt. Een vrouw die zich man voelt of andersom: het maakt dat de persoon in kwestie nooit echt zichzelf kan zijn en zich diep ongelukkig voelt. Tegenwoordig is er de mogelijkheid om van geslacht te veranderen. Wat komt hier allemaal bij kijken? Wat is precies het proces van een transgender en wat betekent eigenlijk “in transitie”?
Transitie
Een transgender is dus iemand die van geslacht verandert. Dit kan geheel of gedeeltelijk zijn. Een man kan hierdoor zijn leven verder leven als vrouw, of natuurlijk een vrouw die voortaan als man door het leven zal gaan. Deze verandering wordt transitie genoemd en heeft invloed op alle aspecten van iemands leven.
Iedereen is uniek
Ieder mens, dus ook iedere transgender is uniek. Hoe de transitie zal verlopen en hoeveel iemand veranderen wil zal per persoon verschillen. Waar de één met een gedeeltelijke transitie al geholpen zal zijn, zal een ander zich dan nog altijd niet compleet voelen. Feit is dat niemand zo’n proces zomaar even voor de lol doorloopt. Daar gaan vele jaren van zoeken naar zichzelf, onzekerheid en psychische problemen aan vooraf. Ook kan de onzekerheid groot zijn om wel of niet zo’n transitie te ondergaan. Deze onzekerheid is uiteraard een groot struikelblok om eraan te beginnen. Of anders zeker de angst om afgewezen te worden door je vrienden en familie.
Goede begeleiding is dan ook van groot belang. Ben jij zoekende, maar bang om hier verder in te duiken? Hulp zoeken is een eerste stap die nog helemaal niets definitiefs met zich meebrengt. Erover kunnen praten kan voor jou veel verheldering geven waardoor je beter kunt bepalen wat je nu wel en wat je nu niet wilt.
Van rol veranderen
Ben je eruit dat jouw genderidentiteit niet gelijk is aan je biologische geslacht? Dan hoef je nog niet direct te denken aan een transitie. Voor sommige mensen is het al genoeg om wel een andere genderrol aan te nemen, zonder dat daarbij het lichaam aangepast hoeft te worden. Gaat het verder dan dat en is je grote wens dus om wel een transitie te ondergaan, dan kan je al wel beginnen met de andere rol te gaan ‘spelen’. Of ‘leven’ is natuurlijk beter uitgedrukt. Deze sociale transitie is één van de eerste stappen die je op je weg naar je nieuwe identiteit zult gaan zetten. Het klinkt misschien niet zo moeilijk, maar meteen is het misschien wel de moeilijkste van allemaal.
Bij dit aspect zul je immers uit de kast moeten komen en je familie, vrienden en de rest van je leefomgeving moeten gaan vertellen dat je verder wilt als het andere geslacht. De transgender die verder wil als man zal kunnen proberen om zijn borsten minder zichtbaar te maken en een penisprothese kunnen gebruiken als broekvulling. Bij mannen die als vrouw verder willen kunnen beginnen met het dragen van een borstprothese. En experimenteren met make-up kan eveneens een start zijn.
Beginnen met de medische molen
Er zijn stappen die gezet gaan worden die zijn vastgelegd in een internationaal en nationaal protocol. Soms heeft ook de behandelaar zelf een protocol. Gelukkig komt er wel steeds meer oog voor de wensen van de transgender zelf. Na de aanmelding zal er een intake en een screening gedaan worden. De volgende stap zal het doorlopen van allerlei psychologische en lichamelijke onderzoeken zijn. Dit zullen meerdere gesprekken zijn, wat ook logisch is wat het is toch een hele stap die je wilt zetten. Je moet wel zeker van je zaak zijn én ze willen zeker weten dat je het ook aan zult kunnen. Daarnaast zal je goed geïnformeerd worden over alles wat erbij komt kijken zodat je goed weet waar je aan begint. Is de psycholoog er zeker van dat het niet zomaar een bevlieging is en je echt lijdt aan genderdysforie, dan zal hij dit in het behandelteam bespreken. Vervolgens zullen ze bepalen welke stappen gezet gaan worden.
Hormonen slikken
De eerste stap zal het slikken van hormonen zijn. Er zijn transgenders die hierop wachten voordat zij in hun nieuwe genderrol zullen gaan staan. Het voordeel kan zijn dat je lichaam dan ook al echt gaat veranderen. Er wordt eveneens van je verwacht om dit nu te gaan doen als je dat hiervoor nog niet hebt gedaan. Deze hormonen zul je voortaan moeten blijven slikken. Uiteraard heb je continue gesprekken en onderzoeken. Deze periode duurt minimaal een jaar. Als alles zo verloopt dat de overtuiging er is dat een operatie gerechtvaardigd is, dan zal dit de volgende stap zijn. Er zijn diverse voorwaarden waar aan voldoen moet worden voordat er geopereerd gaat worden. Deze hebben niet allemaal te maken met de geslachtsverandering. Zo zal je ook een gezond gewicht moeten hebben, niet mogen roken of medische contra-indicaties mogen hebben.
Welke operaties zijn er?
Zoals gezegd ondergaan niet alle transgenders dezelfde operaties. Maar bij vrouwen die een man willen zijn, kan je denken aan: verwijdering van borsten, baarmoeder, eierstokken en vagina. En kunnen er genitale operaties plaatsvinden. Bij mannen die een vrouw willen zijn, kan je denken aan genitale operaties, borstvergroting, stemoperaties, adamsappelcorrectie en aangezichtscorrecties.
Het nieuwe leven
Na de eventuele operaties kan het nieuwe leven dan helemaal echt beginnen. Toch zal je nog altijd onderzoeken ondergaan, hormonen moeten slikken en moet je bijvoorbeeld opletten dat je bepaalde bevolkingsonderzoeken wel beter kunt ondergaan.
Overige zaken
Naast het lichamelijke en sociale deel zijn er ook nog de juridische zaken die om de hoek komen kijken. Voor de Basis Registratie persoonsgegevens ben jij nog altijd je ‘oude ik’. Dit kan je echter wel laten veranderen. Dat geldt ook voor je identiteitspapieren. Hierbij kan je zowel je voornaam als je geslachtsaanduiding laten veranderen.
Lotgenoten
Heb je behoefte aan meer informatie of wil je graag contact met andere transgenders? Dan zijn er contactgroepen te vinden. Een fijne site die je verder helpt bij je vragen is transvisie.nl . Meer zien over dit onderwerp? Emma Wagemans heeft over haar eigen weg meerdere video’s geplaatst op YouTube.
Meer informatie
Gender reveal party: Hoe organiseer je een onthullende party?
Piekerende puber. Wat doe je als ouder?
Coming out Day
Genderneutraal opvoeden
Gender neutraal opvoeden, waar is het goed voor?
Creatable World, de genderneutrale pop van Mattel
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com